Projekcie Kina Lumière môžu diváci navštíviť už aj v kinosále Slovenskej národnej galérie

Od utorka 21. marca môžu diváci Kina Lumière v čase rekonštrukcie jeho sídelných priestorov navštíviť premietania v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG). Na úvodnej projekcii sa premietne historický životopisný film Dante (2022) talianskeho režiséra Pupiho Avatiho, ktorý pokračuje v dramaturgickej línii príbehov o umení a umelcoch. Dramaturgia v galerijných priestoroch bude oveľa bohatšia, Kino Lumière bude v SNG premietať tri dni v týždni, a to v utorok, sobotu a nedeľu. 

Otváracou projekciou Kina Lumière v kinosále SNG bude film Dante režiséra Pupiho Avatiho, ktorý poodhaľuje ľudskú stránku jedného z najvýznamnejších talianskych básnikov a spisovateľov. Režisér čakal viac než dvadsať rokov, aby mohol rozprávať o Dantem ako o človeku. Film sa odohráva v roku 1350 a rozprávačom príbehu vo filme je Giovanni Boccaccio, ktorý krok za krokom rekapituluje Danteho život, jeho lásky, bolesti, príkoria i vášne. Film zároveň otvára prehliadku filmov o talianskych génioch a rebeloch CinemArte: Dante, Pirandello a Caravaggio, ktorú Kino Lumière organizuje v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom. Okrem Danteho sa v nasledujúce dva utorky premietnu filmy Podivuhodný svet Luigiho Pirandella (2022) od režiséra Roberta Andòa a Caravaggiov tieň (2022), ktorý režíroval Michele Placido. Trojica filmových noviniek o kľúčových osobnostiach talianskych dejín a umenia dramaturgicky nadväzuje na cyklus Kina Lumière Príbehy umenia.

Veľmi nás teší, že dlhodobé vzájomné partnerstvo Slovenskej národnej galérie a Kina Lumière stále pretrváva. Tentokrát naša spolupráca prinesie do priestorov SNG kvalitný a pestrý výber filmov, ktorý veríme, že ocenia návštevníci a návštevníčky oboch týchto inštitúcií,“ hovorí Klára Hudáková, manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie.

Okrem filmov o umení a umelcoch ponúkne Kino Lumière v kinosále SNG aj snímky pre detského diváka, klubové novinky a vybrané filmy z Medzinárodného filmového festivalu Febiofest. Diváci uvidia v predpremiére film z otváracieho ceremoniálu festivalu Pamfir (2022) režiséra Dmytra Sucholytkyja-Sobčuka, drámu odohrávajúcu sa ešte pred vojnou na západnej Ukrajine v predvečer tradičného karnevalu, ktorej hlavný hrdina sa vydáva na riskantnú cestu na hrane zákona s nezvratnými následkami. Film mal premiéru minulý rok na festivale v Cannes v rámci sekcie Quinzaine des réalisateurs a získal Európsku filmovú cenu ako objav roka 2022. Z ponuky Febiofestu kino ponúkne aj film režisérky Miry Fornay Mimi (2023), ktorý mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale a získal hlavnú cenu v súťažnej sekcii filmov pre mladé publikum Generation Kplus. Tento dobrodružný film je príbehom odhodlanej hrdinky, ktorá v divokom lese hľadá svoju stratenú andulku a nebojácne ide za svojím cieľom. Film je určený pre detské i dospelé publikum a v programe kinosály SNG je dramaturgickým návratom k cyklu Lumière deťom.

Medzi novinkami sa v kinosále SNG premietne dokumentárny film Hotel Chelsea (2022) od režisérskej dvojice Amélie van Elmbt a Maya Duverdier. Vracia sa do legendárneho newyorského hotela, v ktorom od roku 1884 bývali slávni spisovatelia, básnici, filmoví režiséri, herci a herečky či hudobníci a speváci ako Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Stanley Kubrick, Miloš Forman, Ethan Hawke, Uma Thurman či Jim Morrison a Jimi Hendrix. Film je melancholickým portrétom fascinujúceho, umierajúceho ducha samotného hotela, ktorého udržiavajú pri živote už len jeho súčasní obyvatelia. Premietne sa aj film Blízko (2022) o priateľstve dvoch trinásťročných chlapcov od talentovaného belgického režiséra Lukasa Dhonta. Jeho emocionálne silný portrét výnimočného chlapčenského zväzku hovorí o priateľstve a zodpovednosti a dominujú v ňom pozoruhodné výkony debutujúcich mladých hercov. V programe kinosály SNG diváci nájdu aj dánsky koprodukčný dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára (2022) režiséra Matta Sarneckého, ktorý do slovenských kín vstúpil len nedávno vo februári, symbolicky na 5. výročie vraždy Jána a Martiny, a slovenskú koprodukčnú drámu Arvéd (2022) režiséra Vojtěcha Mašeka, ktorá na nedávnom odovzdávaní cien Český lev získala štyri sošky.

Po skončení Medzinárodného filmového festivalu Febiofest bude Kino Lumière uvádzať projekcie aj v kinosále Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení, kde ponúkne ocenené filmy alebo diela uvedené na medzinárodných filmových festivaloch. K divákom sa tak dostane multižánrová bláznivá komédia Všetko, všade, naraz (2022) režisérskej dvojice Daniel Kwan a Daniel Scheinert, ktorá sa so siedmimi soškami vrátane ceny pre najlepší film a najlepšiu réžiu stala víťazným filmom na udeľovaní cien Americkej akadémie filmových umení a vied Oscar. Z oscarových filmov sa premietne aj Veľryba (2022) Darrena Aronofského, ktorej hlavný predstaviteľ Brendan Fraser získal cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Diváci uvidia tiež životopisnú, hudobnú drámu Il Boemo(2022) Petra Václava o úspechu najslávnejšieho českého skladateľa 18. storočia Josefa Myslivečka. Film tento mesiac získal šesť sošiek Český lev vrátane ceny pre najlepší film a najlepšiu réžiu. Po svetovej premiére na Berlinale a slovenskej premiére na MFF Febiofest sa divákom predstaví film Poznámky z Eremocénu (2023), v ktorom režisérka Viera Čákanyová vedie fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja. V spolupráci s Kanadským veľvyslanectvom na Slovensku sa v marci v kinosále na FTF VŠMU premietne ako súčasť podujatia Dni Frankofónie francúzska komédia Zbohom, šťastie (2021) od Kena Scotta.

Kino Lumière od 20. marca bude premietať na dvoch miestach v Bratislave. V kinosále Slovenskej národnej galérie (vchod z Riečnej ulice) sa projekcie budú konať v utorok, sobotu a nedeľu, v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU (na Svoradovej ulici) budú projekcie v stredu, štvrtok a piatok. Vstupné na projekcie v SNG je 5 eur, v kinosále na FTF VŠMU 6 eur. Na väčšinu filmov sa dajú uplatniť zľavy, a to 1 euro pre seniorov, ZŤP, študentov a pre držiteľov preukazu filmového klubu 2023, a 2 eurá na kartu Lumierka.

Program a vstupenky na projekcie Kina Lumière: https://www.kino-lumiere.sk/

Zdroj: TS