Program 8. ročníka Viva Musica! festivalu!

Viva Musica! festival sa v roku 2012 presúva z posledného júlového na posledný júnový týždeň. V kalendári si preto už teraz môžete zakrúžkovať termíny od 23. do 30. júna, kedy opäť predstavíme niekoľko zvučných mien svetovej klasickej a jazzovej hudobnej scény.

Nepochybne najočakávanejším koncertom bude operné gala na Bratislavskom hrade. Po fenomenálnych úspechoch ruského barytonistu Dmitrija Hvorostovskeho či mexického tenoristu Ramóna Vargasa v rámci minulých ročníkov zavítajú 30. júna 2012 do Bratislavy hneď dve operné hviezdy: víťazi prestížnej súťaže Placida Dominga Operalia – očarujúca bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a vynikajúci rumunský tenorista Stefan Pop.

V rámci otváracieho koncertu Viva Musica! festivalu (23.6.) sa na jednom pódiu stretnú najvýraznejšie slovenské herecké a hudobné osobnosti, aby na koncerte plnom humoru, dojatia a hudobných prekvapení vzdali hold nesmrteľnej slovenskej hudobnej legende, Jarovi Filipovi. V nedeľu popoludní, 24. júna predstaví rodinám s deťmi nový projekt obľúbené slovenské a cappella zoskupenia Fragile. V ten istý večer sa pripravte na premiérový autorský koncert a nenapodobiteľnú one-man show slovenského hudobníka, klaviristu, speváka, zabávača a moderátora Mariána Čekovského, ktorý si do svojho projektu na Vive prizval aj niekoľko ďalších nevšedných hudobných osobností.

Po minuloročných beznádejne vypredaných koncertoch v Starej tržnici vás v tomto atraktívnom priestore čaká opäť niekoľko exkluzívnych hudobných zážitkov! Z neďalekej Viedne k nám 25.6. po prvýkrát pricestuje duo Igudesman & Joo, ktorých určite poznáte z youtube videí. Na Viva Musica! festivale predstavia v slovenskej premiére projekt A Little Nightmare Music, ktorý je kombináciou prvotriednej klasickej hudby, dych vyrážajúcej hráčskej virtuozity a bláznivého humoru.

Svetová husľová špička a držiteľ Guinessovho rekordu ako najpredávanejší klasický umelec všetkých čias – Nigel Kennedy – zahrá v Starej tržnici v utorok 26.6.. Do tohtoročnej siene slávy sa nepochybne zapíše i koncert jednej z najvplyvnejších britských hudobných ikon súčasnosti – Michaela Nymana, ktorý so svojím ansámblom zahrá prierez zo svojej filmovej hudby (27.6.). V Starej tržnici organizátori pripravili naozaj výnimočný projekt slovenského skladateľa Vladimíra Godára Mater v podaní Ivy Bittovej a svetovo uznávaného súboru starých nástrojov Solamente naturali (28.6.). Na Hlavnom námestí, slovenský dirigent Juraj Valčuha uvedie so 100-členným orchestrom jedno z najkontroverznejších diel v dejinách klasickej hudby – Stravinského kultové Svätenie jari (29.6.).

Tohtoročnou novinkou je Viva Musica! permanentka, ktorá PLATÍ pre koncerty 24.-28. júna v Starej tržnici. Vstupenky na koncerty sú v predaji exkluzívne v sieti Ticketportal.sk.

Pre viac informácií sledujte festivalové NOVINKY na www.vivamusica.sk a našu fanpage na Facebooku: www.facebook.com/vivamusicafestival.

Rozpis koncertov

23.06., 20:00, Hlavné námestie – Tribute to Jaro Filip (vstup voľný) – V rámci otváracieho koncertu 8. ročníka Viva Musica! festivalu sa na jednom pódiu stretnú najvýraznejšie slovenské herecké a hudobné osobnosti. Robert Roth, Zuzana Krónerová, Milan Lasica, Peter Lipa, Ján Koleník, Marián Čekovský a Janko Kuric zaspievajú najkrajšie piesne Jara Filipa v sprievode prvotriednych hudobníkov, akými sú Oskar Rózsa (tiež v úlohe speváka), Martin Valihora, Michal Bugala, Martin Wittgruber a Eugen Vizváry. Na koncerte plnom humoru, dojatia a hudobných prekvapení zaznejú dnes už nesmrteľné piesne ako Cigaretka na dva ťahy, Do batôžka, V jedálenskom vozni, Čerešne alebo Sťahovaví vtáci.

24.06., 17:00, Nádvorie Starej radnice – Fragile deťom – Nedeľné matiné venované rodinám s deťmi predstaví nový projekt obľúbeného slovenského a cappella zoskupenia Fragile a slovenskej herečky Zdeny Studenkovej, autorky knihy Moji miláčikovia, ktorá v decembri 2011 vyšla vo vydavateľstve IKAR. Rozprávkové príbehy o zvieratkách z knihy inšpirovali vznik CD Fragile deťom s rovnomennými pesničkami. V rámci koncertu sa Fragile predstaví netradične aj v sprievode kapely.

24.06., 20:00, Stará tržnica – Marián Čekovský – Premiérový autorský koncert a nenapodobiteľná one-man show slovenského hudobníka, klaviristu, speváka, zabávača a moderátora Mariána Čekovského, ktorý si ľudí získava svojou úprimnosťou, svojským humorom a nekonečným optimizmom. Autor piesní, hudby k filmom a divadelným hrám, dvojnásobný držiteľ ocenenia DOSKY za najlepšiu scénickú hudbu, nositeľ ceny Aurel ako najlepší inštrumentalista a čerstvý držiteľ sošky OTO v kategórii „Spevák“ za rok 2011 si do svojho projektu na Vive prizval aj niekoľko ďalších nevšedných hudobných osobností.

25.06., 20:00, Stará tržnica – Igudesman & Joo: A Little Nightmare Music – Dvojica Aleksey Igudesman a Hyung-ki Joo sú vyštudovaní klasickí hudobníci, ktorí sú celosvetovo známi vďaka svojim neopakovateľným hudobným show. V nich kombinujú klasickú hudbu s im príznačným humorom s cieľom priniesť ju širšiemu a predovšetkým mladému publiku. Na Viva Musica! festivale predstavia v slovenskej premiére projekt A Little Nightmare Music, ktorý je kombináciou prvotriednej klasickej hudby, dych vyrážajúcej hráčskej virtuozity a bláznivého humoru.

26.06., 20:00, Stará tržnica – Nigel Kennedy Quintet – Nigel Kennedy patrí už niekoľko rokov k svetovej husľovej špičke a je zároveň jedným z najlepších huslistov, akých kedy Veľká Británia vyprodukovala. Študoval u Yehudi Menuhina a neskôr na Juilliard School of Music v New Yorku. V rámci svojej fenomenálnej hudobnej kariéry spolupracoval s najlepšími svetovými orchestrami a dirigentmi a je držiteľom niekoľkých prestížnych ocenení. Jeho nahrávka Vivaldiho Štyroch ročných období bola dokonca zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpredávanejší klasický CD album všetkých čias. V rámci svojho prvého koncertu na Slovensku zahrá sólový program zložený z diel Johanna Sebastiana Bacha, doplnený v druhej polovici koncertu vlastnými aranžmánmi najväčších hitov legendárneho Fatsa Wallera.

27.06., 20:00, Stará tržnica – Michael Nyman Band – Michael Nyman patrí medzi najinovatívnejších a v súčasnosti i najuznávanejších britských hudobných skladateľov. Je skladateľom tzv. minimal music a jeho tvorba zahŕňa opery, sláčikové kvartetá, orchestrálne koncerty, ale i filmovú hudbu (najznámejší je multiplatinový soundtrack k filmu Jane Campion The Piano). Okrem komponovania je aj klaviristom, dirigentom, autorom a muzikológom a v súčasnosti tiež fotografom a filmárom. Vďaka tejto mimoriadnej všestrannosti ho niektoré médiá označili za jednu z najvplyvnejších britských kultúrnych ikon súčasnosti. V Bratislave vystúpi so svojím súborom Michael Nyman Band, s ktorým v slovenskej premiére uvedie prierez zo svojej tvorby pre tento ansámbel.

28.06., 20:00, Stará tržnica – Vladimír Godár: Mater – Umelecké dráhy speváčky a huslistky Ivy Bittovej a slovenského skladateľa Vladimíra Godára sa po prvýkrát preťali v roku 2000 pri spolupráci na hudbe k filmu Krajinka. Od tej doby potom ešte mnohokrát až po vznik nevšedného projektu Mater, ktorý je skladateľovou tematickou poctou žene-matke. V interpretácii Ivy Bittovej, súboru starých nástrojov Solamente naturali pod umeleckým vedením svetovo uznávaného huslistu Miloša Valenta a zboru bratislavského Konzervatória pod taktovou Mareka Štryncla vyšlo v roku 2006 CD Mater vo vydavateľstve Pavian Records a následne i v prestížnom mníchovskom vydavateľstve ECM. V rovnakom obsadení zaznie i na festivale Viva Musica!.

29.06., 20:00, Hlavné námestie – Svätenie jari (vstup voľný) – Jedným z dramaturgicky najodvážnejších počinov tohto ročníka Viva Musica! festivalu bude uvedenie Stravinského kultového diela Svätenie jari na bratislavskom Hlavnom námestí, ktoré v druhej polovici koncertu doplnia Musorgského Obrázky z výstavy. S Orchestrom Viva Musica! diela naštuduje a uvedie Juraj Valčuha, momentálne nepochybne najžiadanejší slovenský dirigent, ktorý si svojou charizmou získal už celý rad svetoznámych orchestrov. V októbri 2011 ako prvý slovenský dirigent dokonca dirigoval prestížny orchester Berlínskej filharmónie a v súčasnosti je šéfdirigentom talianskeho orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino

30.06., 20:30, Bratislavský hrad- Operné gala: Sonya Yoncheva & Stefan Pop – Záverečný koncert festivalu bude už tradične patriť opernému gala na západnej terase Bratislavského hradu. Po predchádzajúcich gala koncertoch, v rámci ktorých festival hosťoval také hviezdy ako mexického tenoristu Ramóna Vargasa, ruského barytonistu Dmitrija Hvorostovskeho či slovenského tenoristu Pavla Bršlíka sa tento rok predstavia víťazi posledného ročníka prestížnej medzinárodnej speváckej súťaže Placida Dominga Operalia – očarujúca bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a vynikajúci rumunský tenorista Stefan Pop. Program koncertu bude zameraný predovšetkým na klasický operný repertoár – známe i menej známe operné árie a duety zaznejú v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou ruského dirigenta Mikhaila Tatarnikova.

PERMANENTKA na Viva Musica! festival – Tohtoročnou novinkou je permanentka, ktorá PLATÍ iba pre koncerty 24.-28. júna v Starej tržnici t.j. spolu 5 koncertov:

24.06., 20:00, Marián Čekovský
25.06., 20:00, Igudesman & Joo: A Little Nightmare Music
26.06., 20:00, Nigel Kennedy Quintet
27.06., 20:00, Michael Nyman Band
28.06., 20:00, Vladimír Godár: Mater

– permanentka I. zóna = 60,- EUR
– permanentka II. zóna = 70,- EUR
– permanentka III. zóna = 80,- EUR

Permanentka NEPLATÍ pre koncert Fragile, ktorý je na Nadvorí Starej radnice a na Operné gala v Eurovei.

Zdroj: Viva Musica! festival
Publikoval: Redakcia GREGINET