Profil týždňa: Sto Múch!

Skupina vznikla vo februári 2005 v Banskej Bystrici. Verejné vystúpenia odštartovala prvým koncertom 19. marca 2005 v pivárni Červený Rak v Banskej Bystrici. V tomto období skupina spolupracovala so slovenským gitaristom Andrejom Šebanom, s ktorým odohrala dvojkoncert v Bábkovom Divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici.

Pod vedením Juraja Haška a producentským dohľadom Andreja Šebana pripravovala skupina svoj prvý album, ktorý sa nahrával od januára 2006 v Kultúrnom dome v obci Cinobaňa. „Z Hrušky Dole“, vydaný v košickom vydavateľstve Hevhetia, bol uvedený do života na spoločnom koncerte s Andrejom Šebanom 14. apríla 2007 v Robotníckom dome v B. Bystrici.

Sto Múch

24. augusta 2007 odohrali STO MÚCH vystúpenie na festivale Kremnické Gagy vo vinárni Biely Bocian v Kremnici. Za toto vystúpenie skupina získala na festivale ocenenie „Zlatý gunár“.

Koncom roka 2007 skupina participovala na nahrávaní CD „Pocta Jarovi Filipovi – Jarove pesničky“ nahratím piesne „V jedálnom vozni“. Album bol predstavený naživo na koncerte v Divadle Aréna v Bratislave 1. apríla 2008. Pre skupinu bolo cťou byť súčasťou tohto projektu.

Sto Múch

V máji 2008 získali STO MÚCH za album „Z Hrušky Dole“ ocenenie „AUREL“, a to za najlepší album v kategórii Alternatívna hudba za rok 2007. Andrej Šeban získal cenu AUREL za najlepší producentský výkon. 18. júla 2008 odohrala skupina koncert na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne. Na kompilačnom CD „Pohoda 2008“ sú zastúpené dve piesne z debutového albumu – „Nedeľa“ a „Muchy“.

V júli 2008 sa v Bratislave začal nahrávať druhý album v štúdiu Ivana Táslera, ktorý bol pod názvom „Fšehochuť“ uvedený do života už 12. decembra 2008 v Banskej Bystrici. Album vydáva opäť košická Hevhetia. Začiatok roku 2009 bol pre skupinu STO MÚCH obdobím personálneho prerodu. Skupina začína opäť koncertovať od júla 2009.

Sto Múch

Na jeseň roku 2009 začína mužská časť skupiny STO MÚCH spolupracovať s Divadlom Jonáša Záborského v Prešove. Pod režisérskym vedením Michala Náhlíka vzniklo predstavenie „Bonsoir“ – šansónový večer Madame Elene a STO MÚCH. Autorom piesní a hudobným režisérom bol Juraj Haško. Premiéra predstavenia „Bonsoir“ sa uskutočnila 26. februára 2010 v Malej sále DJZ v Prešove.

Súbežne s predstavením „Bonsoir“ sa skupina pripravovala na nahratie tretieho albumu. V bratislavskom štúdiu KAMOTO sa začalo na albume pracovať v júli 2010, zvukovej réžie sa ujal Juraj Solan, známy zo spolupráce s Dežom Ursínym. Okrem iných sa na albume objavili aj Matej Berčík a Štefan Tkáč, ktorí so skupinou spolupracujú v predstavení „Bonsoir“. Dvojalbum „Skorotlčúce“ vydáva opäť Hevhetia, uvedený do života bol živým vystúpením – koncertom 23. augusta 2011 o 20:00 hod. v relácii Pohoda FM Live Rádia FM v Štúdiu č.5 Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Členovia skupiny:
Juraj Haško – spev, klávesové nástroje
Marcela Vilhanová – spev, akordeón, saxofón
Lucia Žiaková – spev
Miroslav Páv – basová gitara
Martin Novák – gitara
Ján Fiala – bicie nástroje

Hostia:
Štefan Tkáč – tenor a soprán saxofón
Matej Berčík – trombón

Informácie o kapele STO MÚCH a ich tvorbu nájdete na ich oficiálnej stránke www.stomuch.sk

Zdroj: Sto Múch
Publikoval: Redakcia GREGI.NET