Profil Týždňa: Ravenclaw!

Kapela RAVENCLAW vznikla v Košiciach koncom roku 2002 ako trio v zložení: Maťo – gitara, spev, Laďo – gitara, vokály, Juro – bicie. Prebiehalo tvorenie prvých skladieb, prvé problémy s priestormi na skúšanie a aparátom a taktiež sa hľadal basgitarista.

V októbri roku 2003 sa ku kapele pridal aj Peťo, ktorý sa ujal basgitary. V trojčlennom zložení už mali vytvorené nejaké skladby, tak nič nebránilo dokončiť ich basovou linkou a pokračovať v ďalšom skladaní. Autorom väčšiny hudby aj textov je Maťo, samozrejme, finálna úprava sa deje v skúšobni za asistencie všetkých členov. Väčšina skladieb sa nesie v duchu rýchleho heavy/power metalu a veľký dôraz sa kladie na melodiku skladieb.

Na Vianoce 2003 kapela dostala “darček“ – zostala bez skúšobne, čiže bolo dosť problematické skúšať a tvoriť nové skladby. Nastalo trochu hluché obdobie, čo sa našťastie pominulo začiatkom februára ďalšieho roku, a členovia sa tak mohli pustiť do hrania a reflektovať ponuku rockového klubu TUBA v Košiciach na odohranie prvého koncertu, ktorý sa uskutočnil 27.2.2004. Kapela zahrala asi 12 skladieb, spolu s covermi od HELLOWEENu. Aj napriek krátkemu času na rozohranie a problémov so zvukom, ohlasy na koncert boli nad očakávania.

S príchodom leta nastali väčšie možnosti hrania naživo. V máji a v júni je Ravenclaw predkapelou PUNKREASu a slovenskej death metalovej legendy DEPRESY.

Začiatkom roka 2005 vznikli nové skladby, staršie sa vylepšovali a medzitým kapela odohrala zopár koncertov. Do doterajšieho štýlu Ravenclaw postupne primiešavali aj tvrdšie power a thrashové prvky, a teda chceli vtlačiť vlastnú charakteristickú pečať do svojej tvorby.

Hneď začiatkom roka 2006 nabralo smerovanie kapely akčný spád. Po nezhodách ohľadom ďalšieho fungovanie sa rozhodli odísť Peťo a Láďo. 3. Marca bol odohraný posledný koncert na rozlúčku s Peťom a Láďom ešte v pôvodnej zostave. Čoskoro skupina našla veľmi dobrého a šikovného gitaristu Peťa a na post basgitaristky bola prijatá Tonka (sestra bubeníka Jura a speváka Mateja). Po dlhom zvažovaní sa kapela rozhodla prijať do kapely ešte jedného gitaristu, ktorý by odľahčil speváka Maťa od gitary, aby sa mohol venovať naplno spevu. Tak na post druhého gitaristu začiatkom septembra prišiel do bandy Mošo. A s ním aj neskôr klávesák Gabi. Práca na nových songoch a koncertoch bola v plnom prúde.

Po koncertoch v Bratislave a Žiline kapela pripravila v roku 2007 očakávané demo, ktoré nahrávala na začiatku leta a zároveň bola spustená nová web stránka www.ravenclaw.sk. Koncom roka sa demo s názvom AFTER TOMORROW pokrstilo. Následne na to sa kapela prihlásila do súťaže REBRÍK s piesňou Duality. Po prezentačnom koncerte a finálovom koncerte v decembri prvý ročník tejto súťaže aj vyhrala.

Začiatkom roka 2008 sa kapela zúčastnila súťaže muziKE, kde vyhrala cenu diváka. Mimochodom, názov pre túto prehliadku kapiel bol tiež nápadom kapely. V máji kapela vyhrala 1. miesto na 10. ročníku súťaže rockových kapiel ROKOKO a postupne sa chystala na nahrávanie nového albumu. V novembrisa Ravenclaw rozhodli natáčať videoklip ku skladbe „Black Eyed Death“.

V roku 2009 si Ravenclaw zahrali s legendou metalového tenorového spevu Andre Matosom a jeho kapelou v Košiciach. V Stropkovskej hudobnej lige sa kapela umiestnili na 3. mieste a zahrala si aj na nultom ročníku Boženka fest. Prvý koncert po prázdninách bol na rockovom festivale Bardrock, potom nasledovala kapelná dovolenka v Prahe spojená s koncertom a vystúpením na súťaži Skutečná liga. Nasledoval koncert s českou legendou Arakain, opäť v Košiciach. Album „Ravenclaw – Welcome to the Ravenland“ bol pokrstený v Košiciach dňa 05.12. zázračným elixírom a v Tatrách 27.12. skalami, zelenou vetvičkou a snehom.

Prvý koncert roku 2010 odštartovala kapela v Krakowe na Love it hard festivale, ktorého headlinermi boli poľské legendy Turbo, Jelonek a Crystal Viper. Nasledovali ďalšie koncerty, medzi inými si členovia Ravenclaw zahrali aj so slávnymi Evergrey či s československou legendou zvanou Fermata. Vznikla aj nová skladba s názvom Humanmark, ktorá bola vydaná na CD kompilácii českých a slovenských metalových kapiel časopisom Šrotowisko. Bubeník Juraj sa rozhodol, že po ôsmich rokoch opustí kapelu a vyberie sa vlastným hudobným smerom bez ďalšej spolupráce. Nová posila bola rýchlo nájdená, a koncertný rok 2011 tak nebol ohrozený.

Ravenclaw účinkoval na hlavnej ulici v Košiciach pri príležitosti Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 v Košiciach. Tu je zopár ďalších výnimočných koncertov, ktoré kapela absolvovala: hranie pred nemeckou kapelou Raygun Rebels na košickej Metal párty, účinkovanie na motozraze Čermeľský kvet, predkapela maďarskej legendy POKOLGÉP, Ukrajinské miniturné s košickou kapelou Killchain.

Momentálne sa kapela Ravenclaw venuje príprave nového albumu, plánuje ďalšie koncerty a teší sa na stretnutia s Vami.

Aktuálna zostava:
Matej Valiska – spev
Peter Birčák – gitara, vokály
Martin Lorenc – gitara, vokály
Gabriel Šípoš – klávesy, vokály
Antónia Valisková – basgitara

Informácie o kapele Ravenclaw a jej tvorbu nájdete na ich oficiálnych stránkach www.ravenclaw.sk

Zdroj: Ravenclaw