Profil týždňa: Konflikt!

Jedna z najznámejších súčasných punkových skupín v strednej Európe bola založená v apríli 1990 pod názvom „Azyl“. Piesne ako „Takí sme“, „No army“, „Stroje“ atď. boli napísané v tomto období a prvýkrát sa objavili na demokazete AZYL – Punk Invasion v januári 1992 a neskôr v roku 1994 na demokazete Konflikt A – LIVE 1992-1994.

Kapela začala byť známejšia až v roku 1992, keď bola premenovaná na „Konflikt A“. Ich meno sa naozaj dostalo do povedomia po vydaní prvého albumu „Takí sme“. Tento album preslávil kapelu po celej krajine, dal im príležitosť vystupovať v „niektorých“ médiách (Skladba „ANTI NAZI“ 2-krát po sebe vyhrala Československú hitparádu a udržala sa 13 týždňov v prvej 20-ke, ako aj skladba „Syn ulice“ v nemenovanom rádiu). Skladba „Prečo?“ (ktorá je o rozdelení Československa na dva štáty a odsudzuje za to Mečiara), už nemala také šťastie. Hneď po prvom kole, keď skončila na treťom mieste, bola „cenzurovaná“!

Konflikt

V roku 1995 Konflikt prezentoval svoje 2 skladby z čerstvo vydaného albumu, vo (vtedy ešte existujúcej televízii) „VTV“, no skupina ďalšie účinkovanie neprijala a rozhodla sa zostať v undergrounde.

Do roku 1997 sa zostava viackrát menila a kapela koncertovala len na Slovensku. Na ďalší rok skupina začala dobýjať kluby aj v okolitých štátoch. Konflikt vystúpili v takých veľkomestách v Európe, kde ešte pred nimi žiadna slovenská punková kapela nehrala! Dnes sú bezkonkurenčne najviac koncertujúcou punkovou skupinou na Slovensku!

Konflikt

V roku 1998 skupina vynechala zo svojho názvu „A“-čko, a tak zostalo pri názve „Konflikt“. Čo sa týka muziky, hrali svojský tvrdý punk-rock s mnohými prvkami iných štýlov (metal, HC, folk, ska,…). V marci 1999 vyšiel album „Mea Culpa“. Tento album jasne ukazuje ich hudobný vývoj. V septembri 1999 vyšlo video s názvom „Konflikt – Live in Abda“.

Vo februári 2000 vyšlo EP s názvom „To protect and serve“ so 6 skladbami zameranými najmä na nemecký trh. V tom istom roku Jury vydal výberovku „Punk-Rock Made in Europe“, ktorá vznikla z priateľstva skupín na albume (23 skupín z 15 krajín). V novembri 2001 vydali svoj 3. radový album pod názvom „No return…“. Tento album je tiež obohatený rôznymi nástrojmi (akordeón, slovenská koncovka) a cítiť aj vplyv iných žánrov. Hudba ale zostala – dobre známy tvrdý „Konflikt-punk“. Radové albumy vydávali veľmi zriedkavo, lebo sú toho názoru, že radšej kvalita, ako kvantita.

Konflikt

Po spolupráci v organizovaní najväčšieho punkového festivalu v Maďarsku „Új Hullám Fest“ sa Jury rozhodol podľa príkladu tohto festivalu a „Anti Festu“ v ČR, usporiadať podobný festival aj na Slovensku, pod názvom „Punk Island“. V roku 2004 do skupiny prišiel ďalší gitarista a od tohto obdobia hrá Konflikt s dvoma sólovými gitarami.

V septembri 2005 vystúpili na STV v relácii „METRO“ (vôbec ako prvá tvrdá skupina naživo vo verejnoprávnej televízii). Svojím vystúpením šokovali divákov a postavili nový rekord v sledovanosti relácie. V roku 2006 na skladbu „Život Končí“ natočila kapela live videoklip z koncertu so skupinou The Exploited.

Dlho očakávaný štvrtý album vyšiel v máji 2006 pod názvom „Sapere Aude“ – „Maj odvahu používať svoj vlastný rozum“! Tento album bol nominovaný na Aurela (Slovak Grammy) v kategórii „Obal roka“ a „Najlepší album za rok 2006 v žánrovej kategórii HARD/HEAVY/PUNK-ROCK“, ktorú aj vyhral!

Vo februári 2007 kapela odcestovala na malé anglické turné a v Londýne natočila svoj nový videoklip ku skladbe „Rebel“. V roku 2008 Agentúra Duna natočila dokument o spevákovi, v ktorom Jury rozprával o začiatkoch skupiny a o zážitkoch s ňou. Na ďalšiu známu skladbu „Màtva Planéta 2“ natočili klip na Topfeste 2008, kde Konflikt vystupoval po Slayer pred skoro 20 000-ým davom ľudí.

V januári 2009 vyšlo ich DVD Konfliktology 1990-2008 s CD bonusom „Live in Topfest 2007“ a vyrazili na koncertné Československé turné ALKEHOL-KONFLIKT. Ich skladby sa objavili na viacerých výberovkách po celom svete.

V apríli 2010 Konflikt oslávil 20 rokov svojej existencie a na jeseň vyrazili na veľké Československé turné s kamarátmi, českou punkovou kapelou Totální Nasazení, ktorí takisto tento rok oslávili svoje 20. narodeniny. V novembri Konflikt odletel na tri koncerty do Kolumbie, kde vystúpili na benefičnom festivale „Rock Comuna 6“, kde 2500 fanúšikov z Južnej Ameriky spievalo s kapelou ich najväčšie hity.

30. apríla 2011 vydali svoj dlho očakávaný nový album „Somnium“! Za 21 rokov skupina odohrala 1200 koncertov po Európe na jednom pódiu s takými zvučnými menami ako napr: Slayer, Sex Pistols, Soulfly, Die Toten Hosen, Misfits, Toy Dolls, Cavalera Conspiracy, Nazareth, Alice in Chains, UK Subs, G.B.H., Cradle of Filth, Limp Bizkit, Ska-P, Offspring, The Exploited, Chris Norman (Smokie), Napalm Death ….a hrá a hrá naďalej každý víkend, lebo „Punk-Rock je ich život“!

Diskografia – albumy:
AZYL – Punk Invasion:1992
Konflikt A – live demo 1992-1994
Konflikt – Taki sme:1995
Konflikt – Mea Culpa:1999
Konflikt – Live in Abda:1999 video
Konflikt – To protect and serve:2000(EP)
Konflikt – No Return:2001
Konflikt – Sapere Aude:2006
Konflikt – Konfliktology 1990-2008:DVD 2008 + Live in TOPFEST 2007:CD 2008
Konflikt – Somnium:2011

Aktuálna zostava:
Jury – spev, gitara,
Palo Chodelka – sólová gitara,
Viktor – basgitara,
Lojzo – bicie

Informácie o kapele Konflikt a jej tvorbu nájdete na www.konflikt.sk, www.bandzone.cz/konflikt, www.myspace.com/konfliktband alebo na ich Facebook profile.

Zdroj: Konflikt
Pulbikoval: Redakcia GREGI.NET