Profil týždňa: Hrana!

Skupina Hrana vznikla „v hlave“ textára, „skorospeváka“ a pseudorapera Hola (predtým Dharma Inc.) ešte v minulom storočí (tisícročí?). Tento názov ho totiž „prenasleduje“ od začiatku 90-tych rokov, kedy Holo založil hudobný klub Hrana na Myjave. Tam sa konali prvé koncerty hc, punk či alternatívnych skupín (dokonca z celej Európy či USA) mimo Bratislavy. A keďže sa v tom čase žilo naozaj „na hrane“, tak sa stopa Hrany čoskoro stráca…

Objavila sa znovu v roku 2007, kedy na albume skupiny Dharma Inc. môžeme nájsť skladbu s rovnomenným názvom. Ale až v lete roku 2010 získala kapela svoju tvár – Holov, pôvodne autorský projekt, sa stal regulárnou skupinou, a to vďaka ľuďom, ktorí ju tvoria a ktorí jej dali svoju dôveru, a v neposlednom rade svoj veľký hudobný vklad, bez ktorého by Hrana nebola Hranou….

V lete 2010 začali spolu skúšať Holo a Dude z kapely Dharma Inc., ku ktorým sa pridal mladý, ale o to talentovanejší klávesák Majlo, ktorý hrával skoro vo všetkých kapelách v trenčianskom kraji (napr. SPK, Impress, Egon Dust, Panáčik, Dharma Inc…). Po spoločnom „jamsession“ s bubeníkom Jurajom Lehutom (Ska2tonics), sa tento rozhodol tiež „balansovať na hrane“, a prišiel do kapely. S ním neprišiel zákon, ale produkcia prvého albumu kapely, ktorej sa ujal práve Juraj.

Nahrávalo sa v jeho JL Records (Pocisková, Mikulčík,Ska2tonics, Palonder….), gitaru nahral v súčasnosti jeden z najlepších slovenských gitaristov Marián Fero (spolupráca s Petrom Bičom, Adamom Ďuricom, Ankou Repkovou, Depresy, Metropolis…) a stáva sa stálym hosťom kapely, resp. jej „cestujúcim“ členom, vzhľadom na jeho pracovno-hudobnú vyťaženosť. Marián momentálne balansuje pre zmenu na palube lode, kde hrá, a tak kapela prijala na post „zaskakujúceho“ gitaristu Marcela Nemšáka z legendárnych undergroundových kapiel (Imbecilofília a Disband). Partia sa „utužila“ natoľko, že Marcel sa stal právoplatným a momentálne jediným gitaristom Hrany.

Krstným tatkom prvého albumu „klikni si na myšku“, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Závodský, bol Laco Lučenič, na albume hosťoval napr. Marian Jaslovský. Kapela podnikla CZ-SK turné a hrala na viacerých festivaloch.

Niečo viac ako po roku od vydania debutu prišla Hrana s novým materiálom na svojom druhom CD „Hrana k hrane sadá“, ktorý vyšiel pod ochrannými krídlami vydavateľstva DMP Production. Album je plný „skáčka“ a rock ´n´ rollu, ale, samozrejme, tak ako to u Hrany býva zvykom, nájdu sa tam vplyvy blues, alternatívy či dokonca duet v retro pop reagge duchu, ktorý kapela nahrala s legendou slovenského popu, speváčkou Beátou Dubasovou.

Kapela vystúpila napr. na najväčšom slovenskom rockovom festivale Topfest, na najväčšom punkovom podujatí u nás – Punkáči deťom alebo na najväčšom zraze motorkárov Tanec Slnka a mnohých ďalších. Natočila klip k spoločnému duetu s Beátou Dubasovou „Iba týždeň“ a pokrstila album vskutku veľkolepo pod Beckovským hradom, kde sa funkcie krstného otca pre zmenu ujal Kuly z kapely Desmod.
Kapela Hrana nič nezostáva dlžná svojmu názvu a robí veci veľakrát naozaj „na hrane“. Hrana je tu a teraz, a hlavne…Hranu nemožno zlomiť !!! :-)

Aktuálna zostava:
Holo – spev, rap
Juro Lehuta – bicie
Ján „Dude“ Adámek – basová gitara
Martin „Majlo“ Štefánik – klávesové nástroje
Marcel Nemšák – gitara

Informácie o kapele Hrana a jej tvorbu nájdete na ich Bandzone profile https://bandzone.cz/hrana alebo na Facebooku https://www.facebook.com/kapela.Hrana

Zdroj: Hrana