Profil týždňa: Feelme – film in music!

Idea o kapele FEELME vznikla niekedy v roku 1999. Člen kapely Petter v roku 2002 po dlhom hľadaní a účinkovaní v iných kapelách našiel tých správnych muzikantov (bratia Vyberalovci – gitarista Tomas a bassgitarista Laco), s ktorými dali dokopy kapelu FEELME. Slovná hračka v jej názve vyjadruje podstatu tvorby. Filmové melódie upravené netradičným spôsobom si za tie roky našli slušný okruh fanúšikov. Podstatou kapely je energia, ktorú sa jej členovia snažia preniesť na návštevníkov koncertov. Na pódiu nechávajú naozaj všetko, je to ich forma naozaj intenzívnej komunikácie bez slov.

Kapela má za sebou množstvo klubových a festivalových koncertov na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Rakúsku, obľubuje multimediálne akcie, hráva hudbu do nemých filmov. Medzi najzaujímavejšie vystúpenia patrilo predskakovanie kapele Apocalyptica, Glennovi Hughesovi (ex-Deep Purple) či otvorenie Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary.

FEELME

Gitara, basa a bubny, to je všetko, čo potrebuje človek, aby pocítil niečo iné, energické, tvrdé a zároveň niečo ojedinelé. Takto s Vami pohne FEELME, ktoré v súčasnosti tvorí Petter Bittner (bubny), Johny Štefeček (gitara) a Stanley Kovár (basa). Tak, ako každý z nás v živote improvizuje, tak sa aj FEELME na koncertoch ponechávajú uniesť čarovným svetom improvizácie zmixovanej metalom, funkom a fusion. Každý nový koncert tak prináša novú hudobnú variáciu. Aj variáciu života. Veď hudba JE život, nie?

21th CENTURY SONGS je názov koncertného programu kapely FEELME – opäť ide o slovnú hračku (pôvodne 20th Century Fox). Zahàňa množstvo známych aj menej známych filmových tém, ktoré sa členovia snažili upraviť do zaujímavých verzií. Je množstvo nádhernej filmovej hudby, nie každú však možno spracovať v nástrojovom obsadení kapely. Hlavným kritériom je to, aby výsledný song bol prirodzene fungujúcim útvarom, v ktorom pulzuje nejaká energia. Dôležitý je aj posun témy do nejakej inej roviny. Pri živých vystúpeniach je publikum najlepším testerom, či sa to podarilo. Aj singel Pulp Fiction, čiže famóznu úvodnú pieseň z rovnomenného amerického gangsterského filmu Quentina Tarantina (v preklade aj Historky z podsvetia) (1994), ktorý FEELME nahrali v roku 2005, vybrali z jednoduchého dôvodu: na koncertoch fungoval asi najviac.

FEELME

Stáť (či v prípade bubeníka sedieť) na mieste, kde po vás prídu členovia svetoznámej fínskej kapely Apocalyptica a vlastnou hudbou ich uviesť pred slovenské publikum, nie je malá vec. Priam naopak. Kapele FEELME sa to stalo v roku 2006. Bol to jednoducho magický dátum 6.6.2006. Pre kapelu, ktorá robí inštrumentálnu hudbu, to predstavuje veľké zadosťučinenie. Už fakt, že management Apocalyptica schválil FEELME ako support band. Niečo podobné kapela zažila, keď si ju vybral ako predkapelu promotér Glenna Hughesa na jeho bratislavský koncert.

Možno fascinácia Charliem Chaplinom a nemým filmom, alebo len takým inakvejším pohybom a nespočetnými možnosťami hudobnej improvizácie, Petter a jeho dvaja kamaráti, ktorí tvorili prvú zostavu FEELME, sa vyskúšali aj v hudobnom ad hoc dotváraní takýchto filmov. Nemé filmy sú výzvou do budúcnosti. Baví ich improvizácia, a ak je inšpirovaná pohyblivými obrázkami, čo viac si priať. Vyskúšali si to ešte s pôvodnou zostavou (Tomas – gitara, Laco – bass) na rôznych multimediálnych akciách a väčšinou to zafungovalo. Muziku vymýšľali priamo pri premietaní filmu a bolo zaujímavé sledovať, kam sa to celé posunie. Toto bude v ďalších rokoch jeden zo smerov ich tvorby, aj vzhľadom na prípravu vlastnej abstraktnej projekcie k songom. Súčasťou vystúpení kapely sa stalo aj tanečné duo JazzRom so svojimi choreografiami a určite sa ďalšie koncerty oživia aj netradičnými hudobnými hosťami.

FEELME

Kým sa tieto plány naplno nezrealizujú, FEELME nesedia iba doma či v skúšobni. Pomaly ich tam asi ani nenájdete. Pri pohľade na ich webovú stránku www.feelme.sk v sekcii new shows môžete zistiť miesta, kde pocítite energiu FEELME naživo v rámci ich nekonečného tour.

Členovia skupiny:
Petter Bittner – bubny
Johny Štefeček – 7- a 8-strunová gitara
Stanislav (Stanley) Kovár – bassgitara

Zdroj: FEELME
Publikoval: Redakcia GREGI.NET