Profil týždňa: Bank Of Joe!

Skupina Bank of Joe vznikla začiatkom roka 2008 pod taktovkou Joe Hajša a Juraja „Georga“ Vrábla. K tomuto kroku ich priviedla približne dvojročná spolupráca, ktorá začala nahratím pár vlastných piesní „len tak zo zábavy“. Neskôr vzniklo viac než 30 vecí v štýle hard-rock-punk.

Na skladaní hudby sa podieľajú Joe a Georgo, s výnimkou pár pomalých piesní, ktoré tak ako aj väčšina textov, pochádzajú od Joeovej manželky Moniky. Joe sa živí hudbou, hráva u nás, ale hlavne v zahraničí so skupinou Queenmania, taktiež pôsobí v kapele Electric Lady – Led Zeppelin Tribute a občas nahráva v štúdiu pre iných interpretov. Georgo je business man, hudba je jeho veľký koníček. Voľný čas trávi vo svojom nahrávacom štúdiu JVS, v ktorom sa piesne skupiny Bank of Joe zrodili. Stáva sa z neho výborný skladateľ aj producent. Väčšina sprievodných gitár pochádza práve z jeho dielne. Spevu a sólovým gitarovým partom sa venuje Joe.

Po úspešnej priemére klipu „Obezita“, ktorý je možné vidieť na You Tube a svojho času aj na kanáli Music Box pod pracovným názvom Hajšo banda, vznikol nápad založiť kreatívnu skupinu, ktorá by sa uberala týmto hudobným smerom. Za bicie si sadol mladý, ale skúsený Jano Huljak (Amphibios, Liquid Boogie Roll). Bassgitary sa ujal Goergo, spočiatku len z núdze, medzičasom však už natrvalo. Práve od neho pochádza názov Bank of Joe. Kapela mala premiéru pred veľkým publikom na festivale Topfest po skupinách Kabát a Zóna A. Do konca roka odohrala ešte niekoľko koncertov, z toho dva v rámci mini turné s kapelami Horkýže Slíže a Polemic.

Rok 2009 kapela odštartovala koncertnou šnúrou po Slovensku s kapelami Konflikt a Alkehol, ktorá trvala až do mája. Leto sa nieslo v znamení festivalov (Topfest, Festival Červeník, Terchovský budzogáň…) a na jeseň opäť vyrazila na turné, tentokrát po Čechách s poprednými českými kapelami Harlej a Škwor.

V roku 2010 od marca do mája kapela koncertovala opäť v Čechách ako hosť na turné Harlej a Mandrage, absolvovala niekoľko letných festivalov (Noc plná hvězd, Topfest, Basinfirefest, Rock Attack, Festival Červeník, Terchovský budzogáň a ďalšie) a na jeseň sa predstavila ako welcom kapela na megaúspešnom Minimax turné legendárnych Nazareth a slovenských Desmod.

Začiatkom roka 2011 kapela znova vyrazila na turné so stálicou českej scény, kapelou Alkehol. Medzi letnými festivalmi nechýbali Noc plná hvězd, Topfest, Dunafest, Duchonka, Červeník, Trebatice … ďalej zopár jesenných koncertov so Škworom a treba spomenúť aj zimný festival Rockové mrazenie, kde sa kapela na pódiu opäť stretla so slávnymi Nazareth. Bank of Joe tak od svojho vzniku odohrala cez stovku koncertov.

Kapela prešla určitými zmenami v obsadení. V počiatkoch existencie Bank of Joe bol jej súčasťou druhý gitarista Palo Obuch, môžete ho vidieť v prvých videoklipoch. Po jeho odchode kapela fungovala v trojčlennej zostave. Na Topfeste 2010 sa prvýkrát predstavil spevák a gitarista Matej Gregor a na post bubeníka nastúpil Igor „Bedo“ Beďač. Ďalšia zmena nastala v roku 2012, keď kapelu svojím príchodom osviežila mladá speváčka s rockovým hlasom Jana Čonková alias LaRča, pôsobiaca spolu s Joe Hajšom v už spomínanom zoskupení Electric Lady.

Skupina si začína zvykať na kratší názov B.O.J., ktorý jej vymysleli fanúšikovia a zdá sa, že jej celkom „sekne“. Debutové CD s názvom „Dnes som aký som“ bolo vydané v septembri 2008. Do repertoáru postupne pribúdajú nové autorské pesničky, ktoré sa už čoskoro objavia na ďalšom CD ako aj na playliste živých vystúpení.
Mottom Bank of Joe je zabávať ľudí rockovou muzikou, nič viac, nič menej.

Aktuálna zostava:
Joe – gitara, spev
Georgo – bassgitara, spev
LaRča – spev
Bedo – bicie

Informácie o kapele Bank Of Joe a jej tvorbu nájdete na ich stránkach https://bankofjoe.sk/, https://bandzone.cz/bankofjoe, https://www.facebook.com/pages/BANK-OF-JOE/85977584027

Zdroj: Bank Of Joe