PRIPRAVTE SA NA RED BULL 400 S JAKUBOM ŠIARNIKOM.

TIPY, TRIKY, ZÁŽITKY A CENNÉ POSTREHY. SLOVENSKÝ ŠAMPIÓN VÁM PREDSTAVÍ, AKO SA DÁ ZVLÁDNUŤ NAJŤAŽŠÍCH 400 METROV VO VAŠOM ŽIVOTE.

Veľká bežecká výzva na Štrbskom Plese sa blíži. V sobotu 11. septembra 2021 odštartuje už štvrtý ročník pretekov Red Bull 400. Chýbať na nich opäť nebude ani jeden z favoritov – Jakub Šiarnik. Ak sa chcete na štart postaviť spolu s ním, tak registráciu nájdete na webe redbull.sk/400.

Philipp Carl Riedl – Red Bull Content Pool

400-METROVÁ VÝZVA PODĽA JAKUBA ŠIARNIKA

Slovenský skialpinista a jeden z najväčších fanúšikov pretekov Red Bull 400, Jakub Šiarnik, si minulý rok vybehol tri skokanské mostíky – Štrbské Pleso, Zakopane a Bischofshofen. Z jubilejného desiateho ročníka v Rakúsku dokonca odchádzal ako celkový víťaz, najrýchlejší na strmej trati. V novom dokumente si môžete pozrieť jeho cestu, na ktorej vám predstaví preteky Red Bull 400 a prípravu, radosti, aj námahu s nimi spojenú. Celé 11-minútové video nájdete na webe redbull.sk.

A ako vyzerá tohtoročná Šiarnikova bežecká sezóna? „September bude mesiacom Red Bull 400! Okrem Štrbského chcem ísť určite do Liberca, kde spravím všetko pre obhajobu prvého miesta spred dvoch rokov. Ak by všetko klaplo, rád by som nechýbal ani na majstrovstvách sveta v japonskom Sappore,“ hovorí Jakub. To, či prvenstvo konečne získa aj na domácej trati, uvidíte už o pár týždňov vo Vysokých Tatrách.

2. Filip Nagy – Red Bull Content Pool

PRAŽENICI SA V DEŇ PRETEKOV VYHNITE, NEZANEDBAJTE ROZCVIČKU

Jakub Šiarnik má na konte osem štartov na pretekoch Red Bull 400 a šesť pódiových umiestnení. Aký recept má na zvládnutie najťažších 400 metrov? Odporúča vhodnú obuv aj oblečenie, ľahké raňajky, veľa tekutín, ale aj poriadnu rozcvičku. Určite neodporúča vyraziť hneď v úvode naplno a po dobehnutí by ste nemuseli využiť lanovku. Desať cenných tipov, ktoré vám uľahčia prípravu, ale aj samotný beh, nájdete v článku na webe redbull.sk/400.

Čo netreba zanedbať pred štartom: „Keď sa bavíme o Štrbskom Plese, tak určite odporúčam trailové tenisky. Ak by hrozilo, že bude pršať, tak treba mať agresívnejší dezén podrážky, aby sa vám nešmýkalo. Je potrebné dobre sa zahriať a už 45 minút pred štartom sa začať hýbať. Čo by som však ešte opäť pripomenul, tesne pred štartom sa naozaj trochu sústreďte a „nevykecávajte“ sa, aby ste dobre dýchali a správne sa nastavili,“ odporúča Jakub Šiarnik. To, ako tento beh neprepáliť, sa najlepšie naučíte počas tréningov, Jakub však má jeden zásadný tip: „Vo všeobecnosti je jasné, že nemôžete ísť hneď naplno. Ak si myslíte, že vyrazíte nadoraz a tou istou rýchlosťou to vydržíte až hore, už teraz vám viem povedať, že to nedokáže nikto.“

3. Filip Nagy – Red Bull Content Pool

Po maximálnom výkone to budete musieť na vrchole mostíka hlavne predýchať: „Zoberte si vodu a ak sa dá, nájdite si miesto možno trochu bokom od ľudí, alebo pri okne, kde je toho kyslíku trochu viac. Dvihnúť si nohy určite pomáha, pretože dostanete krv späť do obehového systému. Telu treba dopriať to, čo si prirodzene pýta. Už keď ste to zvládli a ste hore, skúste si to tam aj vychutnať, urobte si fotku a doprajte si pocit eufórie. Netreba zabúdať dobre sa po výkone odmeniť,” vymenúva ďalšie rady slovenský špecialista na Red Bull 400. A na záver má Jakub Šiarnik pre všetkých bežcov ešte jeden dobrý tip: „Nepoužívam lanovku, ale dole si to z mostíka zbehnem. Telo pohybom pomáha odbúravať kyselinu mliečnu, ktorú máte v nohách nahromadenú. Každý to už možno zažil, keď bol v horách na túre a po prestávke sa nevedel ľahko pohnúť.“ Bežecké preteky Red Bull 400 sú známe svojou extrémnou náročnosťou, no táto výzva stojí za vyskúšanie: „Určite sa pridajte. Výkon bude bolieť, ale dobrý pocit pretrvá,“ uzatvára Šiarnik.

RED BULL 400 NA SLOVENSKU

Red Bull 400 je svetová séria najťažších behov na strmých skokanských mostíkoch. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu – „štyristovka“ sa môže uskutočniť iba na kopcoch určených k zoskokom na lyžiach, alebo na samotných výškových skokanských mostíkoch. V roku 2018 sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier a tento rok sa akcia vracia na rovnaké miesto už po štvrtýkrát. Na Štrbské Pleso, na veľký mostík (s označením HS 136), ktorý bol pred príchodom pretekov Red Bull 400 naposledy využitý počas lyžiarskej freestyle súťaže v roku 2003. Podujatie organizačne opäť zastreší agentúra BE COOL.

1. Filip Nagy – Red Bull Content Pool

Myšlienka využitia letných opustených skokanských mostíkov napadla v roku 2011 Rakúšanovi Andreasovi Bergerovi. Výzva bola jasná, behom čo najrýchlejšie prekonať klasickú atletickú 400-metrovú vzdialenosť na netradičnej trati skokanského mostíka. Od konca dopadu až po rozjazdovú lávku, s maximálnym uhlom sklonu 37 stupňov (75% prevýšenie). Red Bull 400 sa tak stal najkratším a najextrémnejším globálnym 400-metrovým behom.

Registráciu a viac informácií nájdete na redbull.sk/400.

Zdroj: Red Bull