Primal Fear (Ger) + Bullet (SWE) + Ravenclaw (SK) – „Eagles and Lions World Tour 2014“.

11.2.2014 : aktuálny playlist Primal Fear 2014

1, Final Embrace, 2, Alive & On Fire, 3, Delivering the Black, 4, Nuclear Fire, 5, Seven Seals, 6, One Night in December, 7, Angel in Black, 8, When Death Comes Knocking, 9, Chainbreaker, 10, Fighting the Darkness, 11, Bad Guys Wear Black, 12, Metal Is Forever, Encore: 13, Unbreakable Pt. 2, 14, King for a Day.

Pre znalých ide samozrejme o Best of tvorby kapely. Na jednotlivých koncertoch možno máličko pomenia skladby ale kostra najznámejších singloviek a videoklipov je naživo zahraná. Výborný základ pre rozhodnutie sa pre jednoznačnú účasť !!! Keďže turné začalo už 23.1.2014, Primal budú už výborne zohraní a v Košiciach končí prvá časť európskeho turné ! Takže bude aj dôvod na oslavu a stretnutie sa s fanúšikmi a aj zdržanie sa s nimi v mieste konania… Po Košiciach je najbližším mestom, kde sa ide hrať, je Baltimore, štát Maryland v USA a za ním New York…

Album je vonku !!! Primal Fear, nezničiteľné nemecké komando Ralfa Scheepersa, vypustilo 24.1.201 vonku svoj najnovší album a takmer ihneď s ním vyráža na turné !!! A neobíde ani Slovensko ! Dielo Delivering the Black po niekoľkonásobnom prehratí môžeme smelo zaradiť medzi najlepšie počiny Primal Fear a ich fanúšikovia sa na ňom dočkajú všetkého čo robí z Primal Fear jednu z najpravejších metalových kapiel v nielen európskom meradle ! Bezchybné vokály, melódie, zbory, refrény, tepajúca rytmika, rýchle a pomalé tempá, skvelý zvuk, zúriace gitary a výborná produkcia. Album dokazuje, akí veľkí skladatelia sa z členov kapely stávajú. Mainmani Ralf Scheepers a Matt Sinner dokazujú, že pravidlo „starého psa novým kúskom nenaučíš“ jednoducho neplatí… Dokonalé aranžmá, veľké klávesové plochy a klavírne (piánové) vsuvky umocňujú silu nahrávky…. Základnými stavebnámi kameňmi albumu sú skladby ako One Night in December, Inseminoid, alebo Alive & on fire.

Po tomto albume sa počet fanúšikov komanda určite rozrastie

Kapela taktiež predstavila hostí na turné : Okrem hardrockových Bullet z Mníchova, ktorí sa predstavia s novým albumom sa pridali aj Messenger. Tí sú verní melodickému a  hymnickému heavy metalu.

Siréna. To je najčastejšie prirovnanie hlasu Primal Fear, speváka Ralfa Scheepersa, u kritikov a recenzentov. Predstavitelia pravého nemeckého heavy metalu zavítajú na Slovensko prvýkrát na turné aj na Slovensko. V roku 2006 síce hrali na EPGčkovskom More//Than//Feste na Ružinej festivalový set, ale toto bude ich premiéra na klasických pódiách na „šnúre“. S novým albumom „Delivering the Black“  a prierezom celej tvorby sa predstavia slovenskému publiku v polovici februára v 2 slovenských mestách.

Kapelu založili niekedy v roku 1997 Ralf Scheepers a Matt Sinner. Ralf Scheepers je fanúšikom na celom svete známy aj ako prvý spevák kapely GAMMA RAY. Tri albumy s Gammou a niekoľko pomerne rozsiahlych turné v rokoch 1990-1994 priniesli Ralfovi celosvetové uznanie v rockovom svete. Dokonca si trúfal nahradiť Roba Halforda v Judas Priest, ale tu sklamali skôr marketingové ťahy ako nepripravenosť speváka nahradiť ikonu…píše sa rok 1994…

Avšak v rokoch osemdesiatych bola v Nemecku známa aj kapely Tyran´ Pace. Štýlovo to bol síce Judas Priest, ale na základe vokálneho prejavu už vtedy, v roku 1986, dostal Ralf ponuku spievať v rodiacej sa senzácii – Helloween. Po troch albumoch (1984,1985 a 1986) s dôverou vo vlastnú kariéru však túto ponuku odmieta. Spevákom sa stal Michael Kiske….

Basgitarista a spevák Mat Sinner je motorom svojej domovskej kapely SINNER. Od roku 1982 táto formácia ponúka svojim fanúšikom štandardne vyrovnané albumy. Tú ale Primal Fear po etablovaní sa na scéne prekvapivo už dávnejšie v popularite predčil.

Bubeník Randy Black je zase mimoriadne talentovaný bubeník a známa osobnosť napríklad z čias, kedy „ničil“ svoje bicie v legende ANNIHILATOR !!! Takže prívitame ALL STARS zostavu ako sa patrí…

Späť k histórii Fear… Meno a hlas Ralfa Scheepersa je však dosť silné na to, aby v roku 1997 iba na základe demonahrávky získali Primal Fear zmluvu na vydanie až siedmych albumov ! Takže debutom z roku 1998 nazvanom Primal Fear, si kapela okamžite získala širokú fanúšikovskú základňu, vyráža na pravidelné turné a upevňuje si pozíciu, ktorá, zdá sa byť, je už nezničiteľná. Prichádzajú ďalšie albumy, skupinu si organizátori pozývajú aj na veľké festivaly a všetko opäť funguje ako má.

Nový album nahrala síce zostava z predošlého albumu, avšak kvôli obrovskému naplánovanému svetovému turné  „Eagles and Lions World Tour 2014“ – hovorí za seba gitarista Magnus Karlsson – nezvládol by som tento rok také náročné turné, aké má kapela v pláne a preto to radšej oznamujem vopred – nahradí ma človek, ktorého dobre poznáte z pôsobenia v Primal Fear – Tom Naumann. Tom nahral v kapele prvé dva albumy – Primal Fear a Jaws of Death a albumy z rokov 2004-5 Devil´s Ground a Seven Seals.

https://youtu.be/6hW0OA5d0g4

https://youtu.be/Jr-UqktbaWs

Diskografia Primal Fear:
Primal Fear (1998)
Jaws of Death (1999)
Nuclear Fire (2001)
Black Sun (2002)
Devil’s Ground (2004)
Seven Seals (2005)
New Religion (2007)
16.6 (Before the Devil Knows You’re Dead) (2009)
Live in the USA / 16.6 All over the World (2010, DVD-Live)
Unbreakable (2012)
Delivering the Black (2014)

Zostava Primal Fear:
Ralf Scheepers – spev
Matt Sinner – basgitara, sprievodný spev
Randy Black – bicie nástroje
Tom Neumann – gitara
Alex Beyrodt – gitara

Messenger – info a hudba : https://www.messengerband.de/video.html

Primal Fear(Ger)+ Bullet (SWE)+ Ravenclaw (SK) – „Eagles and Lions World Tour 2014“   14.2. 2014 – Bratislava , 16.2.2014 – Košice

Primal Fear poster

Zdroj: EPG.two, s.r.o.