Priestor A4 oslávi 10 rokov!

Bratislavský kultúrny priestor A4 funguje už 10 rokov! Oslava okrúhleho výročia bude mať podobu série nevšedných večerov počas celého roka. Januárová časť prvá, “Na Skrat!”, prinesie divadelne nekorektné útržky z tvorby divadla SkRAT.

Priestor súčasnej kultúry A4 každoročne oslavuje nový rok svojho pôsobenia vždy v polovici januára. Tento raz to však bude výnimočná oslava a preto neskončí pri jednom predstavení: nezávislé kultúrne centrum oslavuje už svoju desaťročnicu.

skrat_foto_gabriela_zigova

V roku 2004 ho založili štyri občianske združenia, ktoré sa rozhodli zaplniť chýbajúce miesto na mape hlavného mesta a predurčili jeho zameranie na živú podobu súčasnej tvorby v rôznych druhoch umenia: hudbu, divadlo, tanec, film aj umenie nových médií. Odvtedy sa v ňom uskutočnilo vyše 2000 akcií vrátane festivalov NEXT, Pro-téza či Multiplace a ďalších spriaznených akcií, ktoré zažilo spolu okolo stotisíc divákov. Prvých deväť rokov pôsobila A4-ka v štátnej budove Domu umenia a od októbra minulého roka našla vďaka Nadácii Intenda nový domov v priestoroch budovy YMCA na Karpatskej ulici.

Tento týždeň bude preto pre priestor súčasnej kultúry A4 skutočne výnimočný – a celotýždenne oslavný. V utorok odštartuje spoločne s Divadlom SkRAT a jeho inscenáciou Narodeniny. Pokračovať sa bude 17. januára v koprodukcii s RTVS piatkovou oslavou medzinárodných narodenín umenia Art’s Birthday. V rámci tohto zahrievacieho večera pred nasledujúcim výročným dňom sa uskutoční premiéra novej opery Starter (libreto Mareka Kundláka, režisér Martin Hvišč, hudba: kolektívna improvizácia), ktorá bude satelitne prenášaná v sieti EBU a streamovaná cez internet.

skrat_narodeniny_foto_ctibor_bachraty_004

Na sobotu 18. januára je naplánovaná hlavná tohtomesačná udalosť v podobe prvého zo série nevšedných oslavných večerov. S podtitulom “Na Skrat!” prinesú herci Divadla SkRAT, ktoré má v A4 domovskú scénu, divadelne nekorektné útržky z ich tvorby. Divadelno-hudobno-filmovú koláž budú tvoriť fragmenty hraných inscenácií i doposiaľ neuvedené scény z pripravovaných projektov. Okrem výstupov SkRATu sa môžete tešiť aj na koncert Malomestského komorného orchestra Požoň sentimentál, filmové zdravice a ďalšie prekvapenia.

Pre viac informácií sledujte www.a4.sk
Facebook: https://www.facebook.com/A4.nulty.priestor
FB event: https://www.facebook.com/events/610081699038965

Predjedlo posterA3

Zdroj: A4