Priessnitz jsou Beztíže „Rozlučkové“ album vyjde v říjnu!

Deset let po vydání poslední řadovky Stereo přichází z malebných Jeseníků další dávka syrové uhrančivosti. Pod názvem Beztíže se chystá zřejmě definitivně poslední studiové album kultovních Priessnitz. Jedenáct nových písní v produkci Dušana Neuwertha, které kapela dle svých slov skládala „svobodně, beztížně“, vyjde začátkem října a Priessnitz novinku podpoří vánočním klubovým turné, kterému předchází koncert 8. 10. příznačně v  Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku.

“Za sebe cítím, že se vracíme v kruhu na místo činu. Tam, kde jsme před lety s Priessnitz začali, tedy do Jeseníků. Mezitím jsme se rozutekli do světa a je pro nás velmi těžké se scházet ke zkouškám, k tvorbě nových věcí. Je možné, že, až se sem jako dobří holuby jednou vrátíme, možná něco nového vznikne, ale v současné situaci to nevidím,” vysvětluje zpěvák Jaromír Švejdík, proč Priessnitz prezentují album Beztíže jako své definitivně poslední.

“Myslím, že co jsme chtěli říct, jsme řekli, nerad bych, abychom se nějak zacyklili. Momentálně si neumím představit, že třeba za 10 let nahrajeme další album, může se stát, že někteří z nás už budou někde v jiné dimenzi. Ale jak známo, nikdy neříkej nikdy,” dodává druhý zakládající člen kapely, kytarista Petr Kružík.

Priessnitz ve studiu 2

Priessnitz zároveň přiznávají, že by novinka zřejmě nikdy nevznikla, nebýt filmu Alois Nebel a následného – k překvapení samotné kapely – velmi úspěšného turné a vřelé zpětné vazby od fanoušků včetně častých dotazů na nový materiál.

Ten dali Priessnitz dohromady během posledních čtyř let a následně jej nahráli letos v květnu ve studiu SONO pod dohledem renomovaného producenta Dušana Neuwertha. Poslední fází pak bylo nahrání vokálů, které – opět s Neuwerthem – natočili Švejdík a spol. během začátku léta ve svém domácím studiu.
Priessnitz ve studiu 3

„Myslím, že album Beztíže je o určité cestě v kruhu, o pouti kapely, která spolu vydržela hodně dlouho, je trochu otlučená, ale taky poučená, dospělá. Došli jsme k cíli a cítíme, že už nejsme tolik svázaní ambicemi a očekáváním, můžeme k tvorbě přistupovat svobodně, beztížně,“ komentuje charakter nového alba zpěvák Jaromír Švejdík a Petr Kružík doplňuje: „Řekl bych, že Beztíže je asi nejvíc z našich alb nějak ovlivněno blues nebo americkou lidovou hudbou, samozřejmě v našem trochu podivném podání.“

Několik nových písní mohli fanoušci slyšet na červnovém koncertu v unikátní secesní Tančírně v Račím údolí v rychlebském podhůří. Na jeho záznam, jenž vznikl v rámci posledního dílu pořadu České televize Kombo, se můžete podívat zde.

Priessnitz ve studiu 1

Na více novinek se můžeme naživo poprvé těšit 8. října v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku. Během prosince se pak Priessnitz vydají na klubové turné napříč republikou. Aktuální výčet plánovaných zastávek najdete níže nebo Facebookovém profilu kapely zde.                                          

Priessnitz Beztíže – vánoční turné

1. 12. – Brno, Sono Music Club
2. 12. – Opava, Klub Art
3. 12. – Olomouc, Jazz Tibet Club
7. 12. – Praha, Palác Akropolis
8. 12. – Plzeň, Anděl Music Bar
9. 12. – Ústí nad Labem, Hraničář Ústí
29. 12. – Račí údolí

Zdroj: SUPRAPHON a.s.
Foto: Lukáš Kadeřábek