Priateľka šimpanzov JANE GOODALL navštívi Ekotopfilm – Envirofilm.

Už 16. mája 2016 odštartuje svoj ďalší ročník Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm. Tradične odprezentuje kvalitné dokumentárne filmy a privíta vzácnych hostí. Tento rok bude výnimočný návštevou významnej osobnosti v oblasti ochrany životného prostredia. Je ňou „žena džungle“ Dr. Jane Goodall, ktorá prežila v prírode po boku primátov 55 rokov.

Toto dlhé obdobie študovala tieto úžasné tvory v ich bezprostrednej blízkosti a ukázala svetu ako veľmi sme si podobní. Dr. Jane Goodall navštívi Slovensko prvýkrát, aby šírila celosvetové výzvy a posolstvá v oblasti trvalo udržateľného rozvoja aj v našej krajine.

Organizátori Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm považujú za veľkú česť môcť v Bratislave privítať túto jedinečnú osobnosť. Jane Goodall získala titul PhD. z etológie, je Dámou britského impéria a poslom mieru OSN, cestuje po celom svete, aby inšpirovala ľudí a prinášala nádej, keď sa všetko zdá stratené. Ekotopfilm – Envirofilm 2016 sa bude konať v dňoch 16. – 20. mája 2016 v bratislavskom hoteli Tatra**** a banskobystrickom Europa SC, Cinemax. Návštevníkov čaká viac ako 100 úžasných dokumentárnych filmov a bohatý sprievodný program. Tešiť sa môžu na prezentácie, diskusie, besedy, workshopy či farmárske trhy. Malú ochutnávku filmov prinesie divákom aj mediálny partner podujatia JOJ group. Na stanici Plus si diváci môžu už od 23. apríla pozrieť niektoré zo zaujímavých festivalových dokumentov.

Dáva nádej zvieratám aj ľuďom

Pred 30 rokmi sa Jane Goodall rozhodla opustiť prales v Gombe, ktorý tak veľmi milovala a začala venovať všetku svoju energiu šimpanzom na našej planéte. Od tej doby, presnejšie od roku1986, sa nezdrží dlhšie na jednom mieste viac ako tri týždne, je stále na cestách (asi 300 dní v roku) a venuje sa svojej misii, ktorej cieľom je inšpirovať a priniesť nádej mladším generáciám. Narodila sa v anglickom Bournemouthe, no jej druhým domovom je chudobná Tanzánia. Práve tam, v Gombe, sa začala jej cesta. Každý rok sa sem vracia dvakrát, ale len na krátky čas.

Práca a odovzdanosť Jane Goodall si získali aj herečku Angelinu Jolie, ktorá sa netají svojim obdivom k úžasnej aktivistke: „Vždy bola pre mňa veľkou inšpiráciou. Už pred rokmi som ju spoznala vďaka jej knihám a osobné stretnutie s Jane Goodall pre mňa veľa znamenalo. Keď som bola malá, chcela som byť Jane Goodall. A stále chcem byť Jane Goodall!“ vyhlasuje Angelina Jolie.

Dr. Jane Goodall scans the tree tops for looking for chimpanzees in Gombe National Park on  July 14, 2010, the 50th anniversary of her arrival at Gombe.

Dr. Goodall neustále nalieha na svoje publikum, aby si uvedomilo svoju osobnú zodpovednosť a schopnosť urobiť zmenu. „Každý jednotlivec je dôležitý,“ hovorieva. „Každý jednotlivec má svoju úlohu. Každý jednotlivec môže niečo zmeniť.“ Ona sama sa rozhodla pre cielenú pomoc primátom. „Svet šimpanzov ma očaril a rozhodla som sa im pomáhať. Musíme žiť v harmónii nielen medzi ľuďmi, ale zároveň v súlade s prírodou. Hovorí sa, že tento svet sme nezdedili po našich rodičoch, ani sme si ho nepožičali od našich detí. Jednoducho sme ho ukradli a v tomto zlodejstve pokračujeme. Musíme to zmeniť. Cieľom mojej misie je dávať ľuďom nádej. Najmä mladým ľuďom, pretože keď ju stratia oni, nebude už žiadna,“ hlása doktorka Jane Goodall, o ktorej sa hovorí, že keby osobnosti v oblasti ochrany prírody boli rockové hviezdy, Jane by bola Mick Jagger, Bob Dylan, John Lennon a Elvis v jednom (z filmu Jane’s Journey).

Projekt Roots&Shoots (Korene a výhonky)

Takmer pred 40 rokmi založila doktorka Inštitút Jane Goodall, ktorého úlohou je podporovať jej prácu v Gombe a zvyšovať povedomie o šimpanzoch. Dnes pracuje inštitút v 30 krajinách. Všetky podporujú jej misiu a úsilie. V roku 1991 založila Dr. Goodall spolu s 12 žiakmi, v rámci inštitútu, celosvetový environmentálny a humanitárny program pre mladých Roots&Shoots. Program je určený najmä pre deti a mládež, aby ich aktivizoval a nasmeroval ich pozornosť na svoje prostredie, aby na základe potrieb hľadali riešenia na výzvy nielen vo svojich komunitách, ale aj za ich hranicami. V rámci svojich projektov pomáhajú ľuďom, zvieratám a životnému prostrediu, čím zmierňujú problémy vo svojich komunitách, a zároveň sa učia žiť v mieri a harmónii medzi sebou a s prírodou. Tento celosvetový projekt sa už zakorenil v 130 krajinách. Svojimi lokálnymi projektmi sa doň zapojili státisíce skupín. Našou veľkou snahou bude implementovať tento program do škôl na Slovensku, aby náš vzdelávací proces osviežil zelenými aktivitami a dal priestor na realizáciu našej mladej generácii.

Dr. Jane Goodall with a group of  Roots & Shoots members  in Salzburg, Austria

„Roots&Shoots pomáha ľudom po celom svete cítiť sa zmysluplne a byť na svoje činy hrdý. Pomáha zbaviť sa strachu a obáv. Hovoriť to, čo si človek myslí a jednoduchými vecami meniť svet okolo seba“. Podľa slov Jane ide vo vzdelávacom programe o viac ako len o ochranu prírody. Už samotný názov Roots&Shoots (z angl. prekladu Korene a výhonky) napovedá o analógii prírodných procesov a ľudského života.

Klimatické zmeny, recyklácia aj ekológia bytia

Na festivale bude rezonovať téma klimatických zmien a s ňou spojené globálne otepľovanie, ústup ľadovcov. Pozrieme sa bližšie na osobný vzťah človeka s prírodou či samotnou planétou Zem. Budeme pozorovať cestu evolúcie, na jednej strane vývin nových druhov, na strane druhej hrozbu vyhynutia ohrozených druhov. Nevyhneme sa téme odpadov, nevyhnutnej recyklácii. Vstúpime si do svedomia a zamyslíme sa nad konzumným spôsobom života, nadmernou spotrebou, neetickými a neudržateľnými podmienkami potravinového či módneho priemyslu. Vychutnáme si letecké snímky z odľahlých kútov sveta, priblížime si ľudské telo a vydáme sa na mikroskopické safari. Ukážeme vám najnovšie technologické riešenia a postupy, ktoré nám pomáhajú udržateľne napredovať, meniť zaužívané procesy v prospech lepšieho zelenšieho zajtrajšku.

„Ak sme najrozumnejšie tvory na tejto planéte, ako ju môžeme ničiť? Ako môžeme ničiť náš jediný domov? “  Jane Goodall –

Ako už tradične býva na Ekotopfilme – Envirofilme zvykom, vstup je pre všetkých návštevníkov voľný.

MFF Ekotopfilm – Envirofilm
16 – 20. mája 2016
Bratislava: Hotel Tatra****
Banská Bystrica: Europa SC, Cinemax
Viac informácií nájdete na www.ekotopfilm.sk.

Zdroj: MFF Ekotopfilm