Pressburger Klezmer Band majú nový klip k nostalgickej balade.

Skupina Pressburger Klezmer Band prežíva úspešné obdobie. Iba nedávno jej členovia získali prestížnu cenu Radio_Head Award za najlepší album roku 2012 v kategórií world music/folk.

Ocenená nahrávka Tants Mit Mir vyšla na jeseň minulého roka za pomoci hudobných hostí zo štyroch krajín. Úspech medzinárodného albumu sa Pressburger Klezmer Band rozhodli osláviť originálnym spôsobom. Novým videoklipom a špeciálnym koncertom.

Ďalším singlom z albumu Tants Mit Mir sa po skladbe Double Moyshe stala nostalgická balada Shloymele liber. Videoklip k nádhernej tradičnej skladbe si zobral na starosť talentovaný režisér Tomáš Prištiak. „Hlavnou líniou videoklipu sú fragmentované obrazy zo života akýchsi novomanželov, ktorí prichádzajú do starého domu. Snažil som sa nadviazať na atmosféru melanchólie, až možno istej osudovosti. Témou je duchovný a materiálny svet vo vzťahu dvoch ľudí. Zaujímal ma prienik mystiky v klezmer hudbe a toho prvku v nej, ktorý odhaľuje akúsi všednosť až pomalosť každodenného života ľudí, ktorí tú hudbu písali,“ komentuje mladý filmár ústredný motív videoklipu. Pressburger Klezmer Band prichádzajú s melancholickou skladbou, ktorá poslucháča neohúri nekompromisnou rytmikou, tak príznačnou pre ich albumy. Skladba Shloymele liber je dôkazom, že v baladách sú Pressburger Klezmer Band minimálne rovnako výrazní ako v dynamických skladbách. „Na rozdiel od nášho prvého klipu Joške, ktorý bol produkovaný v kontraste súčasnosti a minulosti a založený na remixe, klip k Shloymele liber je orientovaný viac na časy minulé. Cítiť z neho nostalgiu, a tak sa ideálne viaže k našej skladbe,“ hovorí o videoklipe ku skladbe Shloymele liber huslista Andrej Werner. O tom, že skupina prežíva tvorivé obdobie svedčí aj pätnástka skladieb na novom albume Tants Mit Mir. Hviezdny klezmerový klarinetista Merlin Shepherd z Veľkej Británie, akordeónový Balkan expres Miroslav Vuković z Bosny a Hercegoviny, najžiadanejší slovenský perkusionista Eddy Portella, jeho talentovaný srbský kolega Dalibor Martinov s krajankou, speváčkou,  Anitou Ribar a moldavský cimbalista par excellence Marcel Comendant. Poslední dvaja menovaní hostia zo štúdia budú skupinu Pressburger Klezmer Band sprevádzať aj na špeciálnom bratislavskom koncerte v priestoroch KC Dunaj. Ten sa uskutoční 29. mája a srdečne pozvaní sú všetci fanúšikovia kvalitnej world music. „Koncertom v KC Dunaj by sme si radi pripomenuli uvedenie nášho albumu Tants Mit Mir na verejnosť z decembra minulého roka. Lístky na koncert sa vtedy rýchlo vypredali, a preto by sme radi ponúkli ďalšiu možnosť tým, ktorí sa naň nedostali, ako aj tým, ktorí by ho videli radi znova,“ pozýva všetkých fanúšikov Andrej Werner.

Hudobný rok 2013 patrí aj skupine Pressburger Klezmer Band. Nový videoklip, koncertná oslava nahrávky Tants Mit Mir a množstvo zahraničných vystúpení. Do atmosféry aktuálneho hudobného obdobia skupiny Pressburger Klezmer Band sa najlepšie dostanete práve prostredníctvom čerstvého videoklipu Shloymele liber. Príjemné počúvanie.

FB event špeciálneho koncertu k albumu Tants Mit Mir nájdete na odkaze:
https://www.facebook.com/events/511471368913548/

Zdroj: Real Music House