PREMIÉRA AUTORSKEJ DIVADELNEJ INSCENÁCIE – OD ANTIGONY PO LASICU A SATINSKÉHO

sobotu 13. apríla 2024 o 16.00 hod. sa uskutoční v Kinotéke Sommelier v Martine svetová premiéra autorskej inscenácie Od Antigony po Lasicu a Satinského v réžii Pavla Viechu a v produkcii Divadelného centra.

Od Antigony po Lasicu a Satinského alebo od improvizácií až po pevný javiskový tvar. Originálne putovanie naprieč dejinami, kde dramatické texty ožívajú vo svojich skrátených ma zábavných verziách tak, ako ste ich ešte nevideli. Sedem diel a sedem rôznych foriem. Antigona ako ukážkový horor. Hamlet sa nápadne podobá nejednej severskej krimi. Statky-Zmätky si vyslúžili svoje miesto v súdnej sieni a tvorcovia nezabudli ani ďalšie klasiky ako Kým kohút nezaspieva či Soiree. Inscenácia prináša netradičné spojenie zábavy, humoru, literatúry a divadelnej histórie a je dokonalým ťahákom k maturite zo slovenského jazyka.

Dramaturgička inscenácie Michaela Hriňová objasňuje proces tvorby: „Spoločná autorská tvorba je príznačná pre celý skúšobný proces tejto inscenácie. Spoločne s hercami sme hľadali spôsoby, ako predstaviť jednotlivé divadelné hry, ktoré sú súčasťou povinného stredoškolského čítania. V inscenácii sa objaví aj krátky prierez dejinami slovenského aj svetového divadla. Diela, ktoré sme spracovali, sme skoro všetci čítali, alebo sme o nich minimálne počuli. Tentokrát na 90 minút všetky ožijú na javisku. Najdôležitejšie bolo pre nás ukázať mladým divákom, že divadlo vie byť aj „cool”. A zároveň sme pre nich chceli vytvoriť kompaktnú učebnú pomôcku, na ktorú si, hádam, pri maturitnej skúške spomenú a môže im pomôcť. Toto všetko je zakončené interaktívnym kvízom, v ktorom si diváci overia znalosti, ktoré možno ani nevedia, že počas predstavenia získali. Veríme však, že táto inscenácia ma potenciál zaujať aj starších divákov, keďže humoru nikdy nie je dosť.“

Divadelné centrum je profesionálne neštátne divadlo v Martine, ktoré viac ako 15 rokov úspešne prináša kvalitné divadelné projekty do všetkých kútov Slovenska. Primárne sa zameriava na realizovanie divadelných predstavení s edukatívnym charakterom pre základné a stredné školy. Spojenie divadla a vzdelávania obohacuje kreatívny svet mladého diváka, a zároveň predostiera dôležité témy z oblasti histórie, literatúry, kultúry a spoločnosti. Veríme, že osvojovanie si poznatkov prostredníctvom umenia je nielen efektívnym, ale aj nezabudnuteľným spôsobom učenia a teší nás, že sme súčasťou mnohých školských životov a pomáhame formovať hodnoty a postoje mladých ľudí.

Tvorivý tím: text: kolektív, dramaturgia: Michaela Hriňová, scéna: Michaela Zajačková, kostýmy: Dáša Kinik, réžia: Pavol Viecha. účinkujú: Juliána Brutovská, Tomáš Grega a Jaroslav Kysel

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, jej hlavný partner

TS