Premiéra animovaného videoklipu Ankramu – Majstre

Kapela Ankramu predstavuje nový animovaný videoklip ku skladbe Majstre. Jedná sa o čiernobiely krátky príbeh, ktorý by sme mohli žánrovo označiť ako noirová roadmovie s magickými prvkami.

Režisér videoklipu je Marián Vredík. Okrem animácií sa podieľal aj na výtvarnej zložke. Svoj prístup opísal nasledovne: Poetický text piesne sa skladá z niekoľkých metafor, preto som mal pri tvorbe voľné ruky. Vychádzal som taktiež z atmosféry a rytmu skladby. Klip začína montážou zdanlivo nesúrodých scén, z ktorých sa ale postupne odvíja lineárny príbeh. Aj keď to tak dlho nevyzerá, je to príbeh o Majstrovi.

Videoklip sa ocitol v súťažnej sekcii Anča award za najlepší animovaný videoklip na prestížnom festivale Fest Anča.

Marián Vredík *1989 je absolventom VŠVU (ateliér mal+by / K. Kosziba), jeden semester strávil na stáži v pražskej FAMU. Po škole sa venuje animovanej tvorbe, ilustrácií a grafickému dizajnu. Je autorom viacerých zneliek a videoklipov. Spolupracoval napríklad s Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom, Raptor Kochom alebo s kapelami Čisté Tvary, Queer Jane či Clube de esquiar. Je tiež spoluautorom animovaného náučného seriálu „Slovenčina na slovíčko“ ktorý uvádza RTVS.

Kapela Ankramu a krst albumu Krása

Vidiecka avantgarda. Bigbít obohatený o akordy v zajatí vízie.

Projekt Ankramu je na slovenskej scéne výnimočným zjavom – bubeník Jozef Krupa a gitarista Michal Matejka, zruční inštrumentalisti známi z rôznych experimentálnych a improvizačných projektov sa v nej spojili s Michalom Kramárom, ktorý má na starosti spev poetických textov, ale aj basu a klávesy. Kapela pokrstí nový LP album Krása, plný krehkých, nápaditých a pozvoľna sa odvíjajúcich náladových obrazov, a podľa vyjadrenia jej členov „všetky pesničky z neho pekne zahrá. Koncert nemôže byť výnimočnejší, pretože bude obohatený minimálne o vokálnu sekciu.“ Krst albumu sa uskutoční v piatok 19.4.2024 o 20:00 v A4 – priestor súčasnej kultúry

Krása je nový album kapely Ankramu a vychádza na LP.

Od prvej skladby je jasná citlivosť, v ktorej sa celý album nesie: namiesto klasických kontrastných častí sú všetky piesne postavené na plynúcom prúde repetitívnych minimalistických figúr a sú vystavané a členené inštinktívne, jemne, žiadnu z nich nič nevyrušuje a ide tam, kam pudovo smeruje. Každá z piesní objíma svoj text, hudba a obrazy slov sa prepletajú a ústia do diela, ktoré nemá iný cieľ než existovať samo o sebe a pôsobiť na poslucháča, priniesť mu zážitok bez nutných kontextov, analýz, dôvodov, žánrov. Názov a aj zámer tohto albumu je krása.

Web: https://ankramu.com/
Bandcamp: https://ankramu.bandcamp.com/album/kr-sa
Instagram: https://www.instagram.com/kapela_ankramu/

TS