Predator 3D – Blu-ray – Tajomný prízrak z džungle ide na lov, do cesty mu vchádza špeciálne komando, kto obstojí?

Major Dutch (Arnold Schwarzenegger) a jeho bojové komando skúsených veteránov sa dostáva po naliehaný agenta CIA, ktorý je dobrým priateľom Dutcha do prostredia džungle, kde majú za úlohu nájsť a zachrániť ministerského poradcu po havárii vrtuľníka.

Zo začiatku to vypadá na klasickú záchrannú akciu, ale ako putujú strastiplnou džungľou sa im pred zrakom najprv predostiera jeden krutý pohľad na zmasakrované komando, ktoré bolo vyslané do džungle len pár dní pred nimi. Druhé prekvapenie ich čaká už o malú chvíľu, keď narazia na dobre vyzbrojený partizánsky tábor pod vedením Rusov.

Predator (1)

Záchranná akcia je zahájená, v tábore sa po krvavej prestrelke s komandom Dutcha nájde už len mŕtvy agent CIA a po ministrovi ani stopy. Dutch a jeho muži boli oklamaný a použitý ako bábky na už neodvratiteľnú čistku. Sklamaný Dutch so svojimi mužmi a jednou zajatkyňou sa presúvajú džungľou na dohodnuté miesto vyzdvihnutia. Času je málo, v pätách majú potenciálnu hrozbu v podobe ďalších partizánov ale to nie je všetko, niekto ich už nejaký čas sleduje, niekto kto striehne na pravý moment, na moment keď formácia komanda bude len troška rozladená z koncentrácie…

Predátor 3D Blu-ray prepis:

Po dlhých rokoch sa konečne dočkávame poriadného remastru obrazu, filmu ktorý je dnes synonymum slova akčný sci-fi thriller, filmu ktorý si vydobyl označenie kultovosti v takom veľkom rozsahu aký dosiahne len máloktorý počin. Film ktorý stanovil trendy a štýl, ktorým sa inšpirovalo veľa ďalších filmárov. Napodobniteľov je nespočet ale Predátor si tróny neohrozene na piedestáli a to v dobe vzniku bol dokonca kritikou odmietnutý a strhaný, keď si vyslúžil priemerné v hodnotenie 36/100. Toto pochabé merítko kritikov ale neobstálo, netrvalo dlho a nadšené reakcie fanúšikov a dokonca aj Oscarová nominácia za vizuálne efekty nenechali na seba dlho čakať.

Predator (5)

A ani dnes tento film nič zo svojej atmosféry nestráca a stále dokáže strhnúť, veru na Predátora sa len tak nezabúda a stále to je žiadaný artikel, každým rokom sú vydávané rôzne variácie zberateľských figúriek, DVD a Blu-ray vydaní je už nespočet a asi najviac poteší prepracované vydanie z hlavou Predátora.

V rámci spomínaného Blu-ray ide v našich končinách v podstate o prvé vydanie, lebo doteraz boli k dispozícii len DVD verzie. Obraz prešiel dokonalým remastrom prezentovaný pomerom strán 1,78:1, ktorý je citeľne poznať oproti pôvodnému obrazu na DVD kde boľ citeľný šum. A okrem dvoch scén ktoré oplývajú užurčitou počiatočnou nekvalitou nasnímania(scénka pri streľbe Maca z rotačného guľometu na neznámeho protivníka v džungli, Dutchov pád zo skalnatého útesu do rieky) ide o dokonalý remaster. Taktiež poteší aj originálne anglické znenie vo zvukovom rozsahu DTS 5.1, ktoré dodáva v rámci zvuku patričný ráz(neskutočne strhne keď komando spustí salvu na unikajúceho Predátora strácajúceho sa v džungli, vtedy ste rázom v strede diania a všade okolo všetko vybuchuje a guľky lietajú zo všetkých strán, samozrejme na to treba aj mať domáce kino), samozrejme nikto neohrnie ani nad pôvodným českým dabingom. Jediné čo treba vytknúť je že náš distribútor naďalej vynecháva bónusovú výbavu, ktorá je k dispozícii len pri zahraničných edíciach, prevažne DVD vydaniach.

Predator (4)

O filme:

John McTiernan akčná režisérska veličina na prelome 90-rokov, dokázal skĺbiť akčnú filmovú hviezdu Arnolda Schwarzeneggera s výborným príbehom z prostredia džungle v úlohe Majora Dutcha, bojujúceho proti len ťažko zdolateľnému súperovi pochádzajúcemu z vesmíru. Samotné obsadenie sa dá označiť za delikátne, úžasné vytipované postavy ktoré si každý zamiluje. Dutchove komando tvorili Carl Weathers(Dillon/agent CIA) známy zo Stalloneho série o Rocky-m, Bill Duke(Mac), Jesse Ventura(Blain), Sonny Landham (Billy), Richard Chaves(Poncho) a Shane Black(Hawkins) ako scenáristická hlavička na hlášky a naposledy úspešne režíroval Iron Man 3. Dokonca sa tu na moment mihne aj Jean-Claude van Damme, ten bol pôvodne obsadení do úlohy Predátora, z čoho našťastie vzišlo a tak sa tu objaví len na začiatku filmu ako vojak vystupujúci z vrtuľníku.

Okolo tohto projektu sa zišlo veľa významných osobností od filmu a tak sa film dolaďoval aj za pochodu. Dokonca pri tvorbe masky Predátora mal nejaké návrhy aj samotný James Cameron, na všetko dohliadal legendárny maskér Stan Winston(Terminátor, Votrelci, Jurský Park). Kameru mal na starosť vizuálny mág Donald M. McAlpine(Moulin Rouge, Enderova hra), nezabudnuteľnú melódiu stvoril skladateľ Alan Silvestri(Avengers, Forrest Gump).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hodnotenie filmu: 100%

Originálny názov filmu: Predator (1987)

Komerčný ohlas filmu Predátor:
Rozpočet: $15 miliónov
Otvárací víkend v USA: $12,031,638
Tržby v USA: $59,735,548
Tržby mimo USA: $38,532,010
Tržby Celosvetovo: $98,267,558

Na Blu-ray od 16.12.2013
Predátor 3D – Blu-ray+DVD

Predator (9)

Napísal: Matúš Gajdošech