Prečo sa DJ-i starej školy sťažujú!

Po zdåhavom a zložitom presadení sa, zaznamenala Elektronická tanečná hudobná scéna(EDM) v Spojených štátoch prudký rozmach. Nie je to tak dávno čo DJ-i boli iba v tmavých miestnostiach skrytý od dohľadu bežného človeka. Teraz sú novými hviezdami a headlineri, hlavný stage je vpredu a uprostred. EDM sa stala komoditou miliárd dolárov, ale to samo o sebe nie je až tak zlé. Spomínam si, že som sníval o dni, kedy by som mohol žiť kvôli hudbe, teraz je to možné viac ako kedykoľvek predtým.

1604_large.jpg

Existuje viac možností, ako hrať našu hudbu, dostať zaplatené, a urobiť si dobré meno a robiť to čo máme radi. Ako sa môže niekto kvôli tomu hnevať? V čom je problém?

Rovnako ako všetky odvetvia priemyslu, keď začnú do neho tiecť peniaze, priťahuje ľudí, ktorí ho berú ako svoju prioritu. Pridajte pozornosť a slávu a môžete dostať celkom nepríjemný druh osoby, ktorá túto prácu znehodnotí. Kedysi bolo umenie a vášeň pre hudbu ohromným motívom DJ-jov a producentov (pre promotérov je to trochu viac diskutabilné), ale teraz vidíme, že stále viac a viac peniaze, sláva, a menej než obdivuhodné zámery sú tým, čo vháňa veľa ľudí do nášho sveta EDM. Rovnováha sa posúva a umenie hudby a tanečný parket v dôsledku toho trpia.

Porazenie najmodernejšej techniky, triky a závislosť na hraní populárnej hudby sa stali spoločnou definíciou toho, čo robí DJ. Niet divu, že sa to zdá ako ľahký zdroj peňazí a slávy. Skutočnosťou je, že je to irelevantné k umeniu mixovania hudby a k tomu čo robí DJ-a tým, koho stojí za to vidieť a zaplatiť za lístok. Pre lepšie pochopenie, poďme sa pozrieť na niektoré z väčších sťažností prichádzajúcich zo starej školy a prečo by mali novú školu zaujímať.

David Guetta a Swedisch House Mafia.

David Guetta

V prvom rade je dôležité oddeliť pojem DJ od producenta, nie sú to dve totožné veci. Hoci oceňujem týchto ľudí za ich produkčné schopnosti a schopnosť rozvíjať prístupnú hudbu, ktorá láka veľa ľudí, to neznamená, že majú právo účtovať obrovské sumy peňazí za to, že ich vidíme ako preskakujú pasáže piesní. To by bolo ako platiť absurdné sumy za to, aby James Cameron niektoré pasáže pri sledovaní Avatara v kinách preskakoval (vlastne možno by som platil za ich videnie).

Swedish House Mafia

Vyhlásenie – Videl som Steva Angella zo Swedich House Mafia hrať jeho vlastný set skvelých 8 hodín a skutočne mixoval, a tak viem, že je prinajmenšom zdatný, opäť je to o tom, že platíte za to čo vidíte. Tiež viem hrať vopred nahrané sety, nie je to nič nové a je „potreba“ pre DJ-ja, či teraz alebo potom, hrať každú noc na turné (nie že by som súhlasil), ale použiť to ako východisko, je neprijateľné

DJ X Factor

1607_large.jpg

Teraz, vo všetkej počestnosti je ešte skoro na verdikt, nakoľko skutočne nemáme všetky podrobnosti, alebo na základe čoho boli súťažiaci posudzovaní, ale na základe sklonu Simona Cowella speňažiť talent, je pravdepodobné, že táto show bude robiť viac škody ako úžitku. Toto bude ďalej tlačiť a vystavovať ľudí myšlienke, že DJ-ing je viac o prehliadke, než o hudbe a umení. Na jednej strane je DJ-ing o podaní novej hudby na parkete a robení hitov, DJ hrá obľúbené skladby, aby z nich urobil hity. Sú oslavovaní ako jukeboxy v zdobených obaloch s laserovou show no nie ako umelci.

Len aby bolo jasné, nie som anti-showman. Je to všetko súčasťou väčšieho umeleckého súboru, ak je to robené korektne, ale umenie musí byť v jadre. Som anti-showman ak má zakryť nedostatok talentu. Dúfajme, že táto prehliadka to nebude podporovať, ale som skeptický. Budeme mať lepšiu predstavu, keď budú porotcovia vyberať.

Paris Hilton

1608_large.jpg

Tu sa pokúsim udržať vulgárnosť na mimime. Pamätáte, nie je to tak dávno, čo bola menšia potýčka medzi Paris a istým housovým DJ-jom, pretože nechcel zahrať hip-hopový song? Pamätáte ako navštevovala všetky tie kluby top-40/hip-hop? Pamätáte, ako nebola ani raz spomenutá, alebo videná v nejakej housovej udalosti až do nedávnej akcie podporujúcej jej nového priateľa Afrojacka? Odrazu bola house music vždy jej vášeň?

Je to stelesnenie robenia kariéry na doskách pre peniaze a slávu. Všetko, čo doteraz urobila, bolo preto, lebo to videla ako populárne a ako sposob aby bola slávna. Naozaj máme očakávať, že verí, že vášeň a umenie budú hrať nejakú rolu v tejto katastrofe v oblasti výroby? Aspoň mám nové pomenovanie na ľudí, ktorí nie sú DJ-mi kvôli vášni a umení. Paris Hiltons. Nebuďte Paris Hilton!!!

The Point

Pre Vás všetkých hudobných konzumentov, Vážim si Vás, naozaj. Chcem len, aby ste boli vzdelaní konzumenti. Vážime si vaše ťažko zarobené peniaze. Buďte priaznivcami umenia, nie túžiaci po peniazoch.

Chcete byť DJ-jmi, producentmi, promotérmi: Vytvarajte umenie, nestačí len pustiť štart. Prispejte niečím pre svet a pre ľudí, nepozerajte len na ich peniaze a pozornosť. Spolu je to niečo úžasné.

Zdroj: www.notyourjukebox.comthomas-dexter.com
Preklad: Tomáš Guzma
Úprava textu: Patrícia Memento Mori
Publikoval: Gregi