Pozvánka na protestnú deinštaláciu aktuálnych výstav v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici

Po odstúpení kurátorky Márie Janušovej a galerijnej rady sa v Galérii Jozefa Kollára deje ďalšia protestná akcia. Aktuálne vystavujúci umelci a umelkyne sa rozhodli zrušiť svoje prebiehajúce výstavy. Reagujú tak na odvolanie Zuzany Denkovej z funkcie riaditeľky Slovenského banského múzea (pod ktoré spadá Galéria Jozefa Kollára), a jej nahradenie straníckym kolegom ministra životného prostredia SR, ktorý v predchádzajúcom výberovom konaní neuspel.

Pozývame vás na protestné deinštalovanie výstav, ktoré sa bude konať už zajtra, v stredu 21. 2. 2024 od 11:00 v Galérii Jozefa Kollára.

Medzi umelcov a umelkyne, ktorých výstavy sa budú zajtra deinštalovať, patrí Jaroslav Kyša, Klaudia Kosziba, Zuzana Banková, či Lucia Večerná.

Okrem aktuálne prebiehajúcich výstav sa ruší veľká časť plánovaného programu výstav na rok 2024. Svoje plánované výstavy zrušili jednotlivci aj kolektívy taktiež na protest s profesijnou výmenou v SBM a GaJK.

Pod spoločné protestné stanovisko k rušeniu galerijného programu sa podpísali etablovaní aj mladí umelci a umelkyne. „Nechceme svojimi menami kryť praktiky, s ktorými sa nestotožňujeme a ktoré dôrazne odmietame,“ napísali.

V rámci protestu proti neakceptovateľným okolnostiam zmien v Slovenskom banskom múzeu sa viaceré kultúrne inštitúcie v Banskej Štiavnici zaviazali nespolupracovať s múzeom na tvorbe programov.

Tím Otvorenej Kultúry! a vystavujúce umelectvo