Pozrite si klip k titulnej piesni filmu Loli Paradička.

V slovenských kinách sa od štvrtka 18.7. premieta nový slovenský film Loli Paradička, ktorý napísal a režíroval spisovateľ a scenárista Viťo Staviarsky spoločne so svojim starším synom Rišom. Rok pred jeho dokončením chýbala autorom ústredná pieseň. Režiséri hľadali medzi rómskymi a folklórnymi piesňami takú, ktorá by sa hodila do filmu a zároveň pomohla sfinalizovať niekoľko otvorených scén. Pesnička Loli Paradička sa vo filme objaví napokon v troch verziách a prepožičala mu tiež svoj chytľavý názov.

Tvorcovia potrebovali v úvode zachytiť živelnosť jarmoku, prostredia, ktoré je neustále v pohybe, preto úvodné titulky filmu patria piesni Loli paradička, ktorú hrá na jarmoku rómska kapela. Muzikanti si takto na jarmokoch privyrábajú hraním pri stánkoch, či stoloch s občerstvením.  „Loli Paradička je chytľavá pesnička a zároveň vyvoláva otázku, čo tento názov znamená. Preklad jej textu znie: „Červená paradajka v záhrade, kto mi ju utrhne, toho budem“, a to nám sadlo do filmu aj po dramaturgickej stránke. Naša hlavná hrdinka Veronka je ako z tejto pesničky. Zároveň táto pieseň celý príbeh prepája a objavuje sa v dôležitých momentoch.“približuje výber skladby Rišo Staviarsky, ktorý je absolventom filmovej a televíznej réžie VŠMU v Bratislave.

Staviarski absolvovali 35 filmovacích dní, film vznikal viac ako štyri roky a bol robený ako nízkorozpočtový film. Jeho najväčšími devízami sú príbeh a kvalitné dialógy. Ocenili ho aj diváci na Art Film Feste, kde Loli Paradička získala Divácku cenu. Rišo Staviarsky verí, že ak má tvorca hudobný sluch a hudobné cítenie, budú znieť dobre aj dialógy. „Musíš mať v hlave tón, akým sa má veta povedať a potom to predviesť aj hercom. Tento spôsob sme využili aj pri tomto filme.“

Humor im je blízky

Hudba zvyčajne tvorí veľkú časť filmu, niektorí tvorcovia však, naopak, dokážu pracovať s tichom. Staviarski sú muzikálni, film spolu s Rišom strihal aj jeho mladší brat Juraj z kapely Fúzy Múzy. Muzikálnosť sa snažili preniesť do svojej snímky. „Máme radi, keď má film v sebe rytmus a to nie len po hudobnej stránke.  Aj hlášky, ktoré znejú vo filme nám museli rezať a byť vtipné aj pre nás, dúfali sme, že by sme to mohli potom preniesť aj na diváka.

Režisér filmu, Rišo Staviarsky, má humor rád. Svedčí o tom aj jeho stránka Glupe reči, kde stvárňuje niekoľko vymyslených charakterov. Najznámejší je Ďodik, hasič z Kendíc. Prioritne sa však živí ako jarmočný predajca a práve toto prostredie inšpirovalo jeho a jeho otca Víťa Staviarskeho k napísaniu Loli Paradičky.

Na hudbe k filmu spolupracovali Staviarski s Ľudovou Hudbou Štefana Cínu. K snímke vyjde rovnomenný soundtrack s desiatimi skladbami vrátane scénickej hudby. „Som fajnšmekrom folklóru, poznám ich dávno. Pripomenuli sa mi v Zem Spieva a keď som si to pozrel spätne, povedal som si, že sa nám hodia ako kapela do jednej scény. Neskôr to už nebola len jedna scéna, ale aj hudba do celého filmu. Patria medzi top folklórne zoskupenia sa Slovensku.“

Loli Paradička sa dostane do slovenských kín už tento štvrtok 18.7.  Špecifickú atmosféru v tento deň ponúknu organizátori Filmovej noci na Hrade, ktorí pre návštevníkov podujatia pripravili autokino pod Šarišským hradom.

O filme

Loli Paradička je romantická komédia o lláske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života. Keď sa Milan, jarmočný predavač cukroviniek, dozvie, že Veronka mu ukradla dva turecké medy, pretože bola hladná, zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Veronka sa chce Milanovi odvďačiť a ponúkne sa mu za predavačku do stánku. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke pritom neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zasa neprekáža, že Veronka je Rómka. Prijme však takúto „nekonvenčnú“ dvojicu aj spoločnosť? Podarí sa Milanovi a Veronke obhájiť svoju lásku?

redakciu informoval za tvorcov film PR manažér Edo Kopček
foto: Loli Paradička