Post-všetko skupina GOLD na európskom turné z veľkého Berlína rovno do Malého Berlína.

Holandská skupina GOLD (Artoffact Records/Profound Lore – Van Records) vydala v apríli svoj štvrtý radový album Why Aren’t You Laughing? V septembri vyrazila na európske turné pod názvom Would It Kill You to Smile?, počas ktorého sa predstaví v dvanástich krajinách západnej aj východnej Európy. Začiatkom novembra pricestuje z nemeckého Berlína do trnavského Malého Berlína.

Hudba skupiny GOLD spája chlad s komfortom, lásku so smrťou, nádej so zúfalstvom, úpadok civilizácie s osobnou traumou a inštrumentálny pretlak s pokojným podaním speváčky Mileny Eva. Nový album ukazuje kapelu v jej najodvážnejšej a najosobnejšej polohe. Zľahka prechádzajúc medzi dark popom, post-punkom a gitarovými aranžmánmi inšpirovanými black metalom, album vynáša frontmanku do nových výšok.

Jej texty sa zaoberajú extrémne osobnými témami ako je absurdita prežívania po smrti blízkeho priateľa (‘He Is Not’) a trauma z objavu mŕtvoly chlapca zo susedstva, keď mala sama iba 5 rokov

(‘Things I Wish I Never Knew’), no aj aktivistickými námetmi vo ‘Why Aren’t You Laughing?’ a ‘Please Tell Me You’re Not The Future’. Aj keď sa možno niekedy zdá, že temnota všetko pohlcuje, láska (‘Lack Of Skill’ a ‘Till Death Do Us Part’) a sila (‘Wide-eyed’) sú vždy blízko a pripravené prevziať kontrolu.

Ako predkapela vystúpi Our Stories, inštrumentálne post-rockové trio zo Šale. Ponúka hudobne pestrú paletu plnú emócií a zmien nálad, často striedajúc jemné a pokojné pasáže za rýchle a agresívne. Ich hudbu ovplyvňuje množstvo rozdielnych žánrov, presnejšie sa dá zaradiť medzi post-rock/post-metal s občasnými prvkami punku a shoegaze-u. V marci im vyšiel debutový album Pursuit of Happiness. Vystúpili už na viacerých festivaloch na Slovensku vrátane Pohody a zaujali aj dramaturgov najväčšieho showcase festivalu ESNS v holandskom Groningene. 

Koncert  GOLD a Our Stories sa uskutoční v utorok 5. novembra o 20.00 h. v kultúrnom centre Malý Berlín (Štefánikova 4, Trnava). Lístky v cene 5 eur sú dostupné v predpredaji na webovej stránke centra (https://www.malyberlin.sk/eventy/konzert-gold-nl-our-stories/). V pokladni centra sa budú predávať pred koncertom od 19.30 za 7 eur.

Podujatia kultúrneho centra z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v rámci projektu Malý Berlín 2019. Mediálnymi partnermi sú Trnava-live.sk, TrnavskyHlas.sk, Mesto Trnava, My Trnavské noviny, Trnavské rádio a Trnavsko.

Koncert na stránke Malého Berlína: https://www.malyberlin.sk/eventy/konzert-gold-nl-our-stories/
FB udalosť: https://www.facebook.com/events/1132448213622938/
http://www.thebandgold.com/  
https://ourstories.bandcamp.com  

Zdroj: TS