Poslední kapely v line-upu Basinfirefestu jsou HEIDEVOLK, HÄMATOM nebo REDZED

Do Basinfirefestu zbývá něco přes dva měsíce, takže nastal čas jeho sestavu uzavřít. Že letošními headlinery jsou GHOST, VILLE VALO, AIRBOURNE, CLAWFINGER, DARK TRANQUILLITY, PAIN nebo PARADISE LOST je známo, ale pár kapel na soupisce ještě chybělo. S aktuálními sedmi novými kapelami – HEIDEVOLK, HÄMATOM, REDZED, END, UNITY-TX, SEVERALS a FATA MORGANA –  je line-up BASINFIREFESTU 2023 kompletní.

Mezi septet nováčků patří duem čistých mužských vokálů a jedinečných melodií okamžitě rozpoznatelní nizozemští folk/pagan metalisté HEIDEVOLK, kteří osobitě spojují vikingské sbory a metal do písní silně inspirovaných přírodou i historií nejen jejich domoviny, ale též germánskou mytologií, nebo HÄMATOM. Ti se v tuzemsku skamarádili s DYMYTRY  a dovezou na poříčskou louku obklopenou lesy spojení industriálně laděného metalu s elektronickou hudbou, kterou před lety na albu „Herzeleid“ definovali jejich sousedi RAMMSTEIN.

S industriálními rovinami si trochu pohrává i „metalový“ rapper REDZED, nejposlouchanější český umělec na Spotify s více než 1,5 mil. posluchačů. Jeho hudba využívá tvrdé kytary, kdy v těchto zpěvem lehce připomíná ikonického OZZYho, ale ještě blíže má k interpretům jako GHOSTMANE, kde se podmanivý rap mísí s industrialem, alternative t/rapem i metalem.

Rap ale na Basinu uslyšíte nejen u REDZEDa, CLAWFINGER nebo FEVER 333, ale též u UNITY-TX z Dallasu. Jejich hardcore o nepřeslechnutelný rapový výraz zpěváka se odmítá podřídit žánrovým normám a úderné hardcore breakdowny plní temnou duší grunge a hiphopovou energií, které dohromady překračují hudební hranice. Ty překračují i zběsilí all star hardcoristé END, v jejichž řadách jsou současní i bývalí členové FIT FOR AN AUTOPSY, COUNTERPARTS, THE DILLINGER ESCAPE PLAN, MISERY SIGNALS ad. Jde o brutální a destruktivní mix technicky precizního grind vichru, nervních hardcore skřípaček a zatěžkané riffáže, který z nich dělá koncertní jistotu.

Posledními novými jmény jsou SEVERALS a FATA MORGANA z Plzně. Moderňáci SEVERALS se neustále snaží posouvat dopředu a jejich progresivní metalcore s prvky djentu si zakládá na propracované světelné show v doprovodu kvalitního zvuku. Pamětníky potěší lokální metalová legenda FATA MORGANA, kterou okolo r. 1984 zakládal Šakal z TÖRR a která v době komunismu měla zakázánu činnost. Vzhledem k roku založení je zřejmé, že hudebně šlo o heavy metalu, později ale došlo k okultním, black a thrashovým inspiracím, které v jejich hudbě doplněné o horror show zůstaly dodnes.

BASINFIREFEST je čtyřdenní festival, kde odehraje na 50 kapel. Koná se v termínu 22. – 25. 6. ve Spáleném Poříčí na okraji Brd vzdálených 20 km od Plzně.

V prodeji jsou i denní vstupenky vč. speciální edice pro dvě osoby za bezkonkurenčně nízkou cenu 2 tisíc, takže se na Basin dá zajet doslova jen na otočku. Kapely po dnech a detailní program očekávejte brzy.

Vstupenky (i denní): https://basin.cz/
FB event: https://fb.me/e/4T6YUkdoP

Line-up 2023: Airbourne, Butcher Babies, Catastrofy, Cerebral Extinction, Clawfinger, Dance With The Dead, Dark Gamballe, Dark Tranquillity, Driák, Decapitated, Dust Bolt, End, Fata Morgana, Faun, Fever 333, Flotsam and Jetsam, Frozen Poppyhead, Gaerea, Ghost, Godless Truth, Haken, Hämatom, Heidevolk, Jungle Rot, Knife, Laid To Waste, Mallephyr, Pain, Paradise Lost, Pestilence, Pro-Pain, Redzed, Riverside, S.D.I., Severals, SpiritWorld, Sunset Trail, Tankard, The Fialky, The Raven Age, UnityTX, Urne, Vektor, Vended, Vomitory, VV

Zdroj: Obscure Promotion