Pohoda 2015: Sobota v znamení Islandu a hlavne Björk!

Tento rok sa dá rozhodne povedať o sobote na Pohode 2015, že je Islandská. Otvárali ju už klasickým výtaním slnka Kaninus Band a vyvrcholila kreatívnou Björk.

Deň začal už klasickým výtaním slnka o 5: 00 hod isladnskou kapelou Kaninus Band. Ešte predtým Kaščak otvoril sobotný program. Kapela privítala slnko mýsticky s hudobným nástrojom lesný roh.

Ale sobotnajšia Pohoda pomenovanie Islandská si hlavne získala jednou z najznámejších a najkontroveznejších intrpretiek Björk. Tento zjav sa snaží hudbu posúvať stále ďalej. Svojou aktivitou podporila rozvoj učenia skladby hudby na školách a zapojenia prírody, vedy do hudby. Islandská diva bola objavená už v 11 rokoch. Björk do hudby dáva všetku kreativitu a nie len tam.

bjork_005

Samozrejme Pohoda festival nie je len o hudbe a tým je výnimočná. Zastrešuje kultúru ako vo všeobecnosti. Okrem koncertov tu nájdete filmy – Kinematograf, divadlo aj pre tých najmenších, umenie výtvarné, knižné, ale aj rôzne debaty na rôzne témy. V knižnom stane bol rôznorodý program od spomienok na populárneho fantastu Terry Pratchenta až po záznam z besedy populárneho švédskeho spisovateľa detektívok.

bjork4-ctibor-bachraty

Na rôznych debatách sa človek môže zamyslieť nad problémami súčastnosti ale aj budúcnosti. Ako každý rok je pohoda veľmi ekologická, nie len triedeným odpadom ale rôznymi technológiami ako napr. Solárne lampy a podobne. Dáva príležitosť prezentovať aj rôznym nadáciám.

Zaujímavým spevom zaujala tento deň aj Lola Marsh. Navštívila festival už druhý krát ale tentokrát na hlavnom stage. Bola to veľmi melodická hudba, ktorá rozčarovala návštevníkov.

Pohoda 2013: Sobota v znamení Bonobo, Orquesta Buena Vista Social Club či Nick Cave!

 

Festival Pohoda 2015 priniesla veľa možností nielen na hudobné vyžitie. Bola to príležitosť na príjemné trávenie pohodového víkendu s množstvom návštevníkov tohto najväčšieho festivalu na Slovensku. Tešíme sa na Pohodu v roku 2016.

Napísala: Zuzana Tichá – ZuTi
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf