Pohoda 2013: Nick Cave & The Bad Seeds, Kaiser Chiefs a Amon Tobin s Two Fingers!

Austrálska alternatívna ikona Nick Cave so skupinou The Bad Seeds, britská indie gitarovka Kaiser Chiefs a brazílsky elektronický vizionár Amon Tobin s projektom Two Fingers budú patriť k ťahákom sedemnásteho ročníka umeleckého festivalu Bažant Pohoda.

“Veľmi sa tešíme, že môžeme s veľkým predstihom zverejniť viacero špičkových mien svetovej hudobnej scény. Potvrdenie takých zásadných mien ako Nick Cave je pre nás sviatkom, jeho výlety mimo alternatívneho sveta a do iných druhov umenia sú v niečom podobné charakteru nášho  festivalu. Sme hrdí a veríme, že nadšení budú aj naši návštevníci,” hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Nick Cave patrí bez zveličovania k najdôležitejším postavám histórie rockovej hudby. Len málokto dokáže rovnako dobre zložiť silné balady a zasnené pesničky a zároveň punkové vypalovačky a drsne temné skladby. Od znepokojujúcej From Her to Eternity, ktorá zaznela v kultovom filme Wima Wendersa Nebo nad Berlínom, cez “pijanský” cover Armstrongovej What a wonderful world naspievaný so Shaneom MacGowanom, drsnú The Mercy Seat, rozšafnú Breathless, famózne našlapanú Dig Lazarus Dig!!!, či jednu z najmrazivejších balád vôbec, duet s popovou hviezdou Kylie Minogue, Where The Wild Roses Grow – to všetko sú skladby dokazujúce Caveovu všestranosť a – kvalitu. A rovnako možno popísať každú z množstva jeho nahrávok, len s The Bad Seeds vydal 14 štúdiových albumov, ďalších päť pridal s kapelami The Boys Next Door, The Birthday Party a Grinderman. Na konte má množstvo filmových soundtrackov, rovnako píše aj filmové scenáre a vydal dva romány.

https://youtu.be/4gl2irIBAuQ

Vo februári mu s The Bad Seeds vyjde ďalší album Push The Sky Away, z ktorého už zverejnili zasnený singel We No Who UR. “Ak by sme použili ošúchanú metaforu, že album je ako dieťa, tak toto je dieťa v inkubátore a Warrenove loopy sú ako jemné údery jeho srdca,” vyjadril sa Cave na margo nahrávky. “Do štúdia som prišiel s niekoľkými ešte nevyvinutými nápadmi. Práve The Bad Seeds ich zmenili na nádherné veci,” zložil poklonu svojej skupine, ktorá hrá v súčasnosti v zložení multi-inštrumentalista Warren Ellis (husle, flauta, syntetizátory, gitara), basák Martyn P. Casey, bubeník Thomas Wydler, perkusionista Jim Sclavunos a klávesák a vokalista Conway Savage.

„Nick Cave nie je len jeden z umelcov, jeho hudba je soundtrackom k mnohým ľudským životom – aj k tomu môjmu. Je natoľko vťahujúca, že ak mu raz prepadnete, nemôžete uniknúť. Bez Nicka Cavea by svet znel inak, som šťastný, že u nás bude hrať,“ dodáva vášnivý fanúšik Nicka Cavea Mário Gešvantner z pohodovského tímu.

Zaujímavosťou je, že na Bažant Pohode 2013 sa predstaví aj skupina O.Children, ktorá si svoj názov zvolila podľa rovnomennej Caveovej skladby z dvojalbumu Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus.

Experimentátor, vizionár, génius. Len niekoľko z prívlastkov, ktoré sa často spájajú s menom brazílskeho producenta Amona Tobina, v súčasnosti jedného z najzásadnejších hudobníkov nielen elektronickej scény. Vedúca postava rešpektovaného vydavateľstva Ninja Tune vydala za 15 rokov osem autorských albumov (prvý ešte pod pseudonymom Cujo), z ktorých každý nejakým spôsobom šokoval – inovátorstvom, prelínaním žánrov, využívaním nových technológii a najmä svojským štýlom tvorby. Tobin od začiatku svojej kariéry rád používal jazzové a hip-hopové prvky, neskôr začal zbierať zvuky z bežného života, ktoré dokáže vrstviť neočakávanými spôsobmi, rád spája disharmóniu s melódiou a živé vystúpenia sprevádza spektakulárnymi audiovizualizáciami.

Na tie sa môžeme tešiť aj  pri jeho vystúpení so svojim alter egom – DJ setom Two Fingers, s ktorým v októbri vydal album Stunt Rhytms. Na prvom eponymnom albume v roku 2009 ešte spolupracoval s producentom Doubleclickom, Stunt Rhytms je už jeho vlastné dielo. „Je to môj milostný dopis hip-hopu,“ povedal o albume Amon. Jeho DJ-ský set bude určite sviatkom pre milovníkov kvalitnej elektroniky a hudobného novátorstva.

Kaiser Chiefs z anglického Leedsu patria zase k tomu najlepšiemu spomedzi súčasných indie gitaroviek. Na scéne fungujú už od roku 1996, pod pôvodným názvom Parva vydali v roku 2003 album 22. Neskôr menia meno na Kaiser Chiefs a v roku 2005 vydávajú prelomovú nahrávku Employment, ovplyvnenú new wave a punk rockom. Nielenže ju vychválili kritici, ale dostala sa až na druhé miesto v britskej hitparáde. Kapela získala tri sošky Brit Awards, NME Award a aj nomináciu na prestížnu Mercury Prize. Nasledujúci album Yours Truly, Angry Mob sa vyšplhal na čelo britského rebríčka, rovnako ako skladba Ruby medzi singlami. Cenené sú aj nasledujúce albumy a k tomu skupinu sprevádza povesť energických live vystúpení. “Ideálna kapela na letný festival. Vyskákať sa, zaspievať si, to všetko na fantasticky zahratých a dobre fungujúcich indie gitarových vypaľovačkách. Festivalová kapela ako lusk,” dodáva Michal Kaščák.

Na trenčianskom letisku sa predstaví aj špička súčasnej tanečnej scény – francúzske duo Justice (s DJ setom) a Angličan s tureckými koreňmi Erol Alkan, ktorý je magazínom DJ Mag nominovaný na britského DJ-a  tohto roka. Silné zastúpenie bude mať aj scéna world music na čele s kubánskym projektom Buena Vista Social Club, s ktorým prídu aj najdôležitejší žijúci členovia Omara Portuondo a Eliades Ochoa.

Na Bažant Pohodu 2013 je doteraz potvrdených dvadsať z asi stovky interpetov: Nick Cave & The Bad Seeds, Amon Tobin – Two Fingers DJ Set, Kaiser Chiefs, Justice DJ Set, Buena Vista Social Club, Erol Alkan, Anthony Joseph & The Spasm Band, O.Children, Cathy Davey, Kouyaté-Neerman, Maia Vidal, Café Aman Istanbul, Bonga, Skip & Die, Batida, Dubioza Kolektiv, Zrní, Kubo Ursiny a Provisorium, Para a Malalata.

Festival sa uskutoční 11., 12. a 13. júla 2012 na trenčianskom letisku. V predaji je ešte necelých 2000 kusov permanentiek za 69 eur, po ich vypredaní sa cena zvýši na 89 eur.

Viac informácii nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Zdroj: Pohoda Festival s.r.o.