Pohoda 2013: Diplo príde aj s Major Lazer!

Diplo, krstný otec modernej tanečnej hudby, ako ho nazvali hudobné médiá, roztancuje trenčianske letisko počas sedemnásteho ročníka multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda.

Rešpektovaný americký producent, vlastným menom Wesley Pentz, spolupracoval s mnohými veľkými menami hudobnej scény, napríklad s M.I.A., Santigold či Missy Elliot. Na festivale odohrá nielen svoj vlastný DJ set, do ktorého dokáže skvelým spôsobom zakomponovať house a dubstep, ale aj rôznorodé hudobné štýly z celého sveta, hip hop či reggae, ale privedie aj svojich kolegov z vysoko aktuálneho projektu Major Lazer.

Major Lazer je fiktívna kreslená postava bojovníka za záchranu našej planéty, skrýva sa za ňou však skvelá hudobná zábava, tanečný mix elektro housu, dancehallu či hip hopu v súčasnom šate. Projekt rozbehol Diplo v roku 2008 spoločne s ďalším producentom Switchom, ktorého neskôr nahradila dvojica Jillionaire a Walshy Fire. Major Lazer len v stredu zverejnili singel Watch Out for This (Bumaye) z pripravovaného druhého albumu Free the Universe, ktorý by mal prísť na trh 15. apríla. Diplo aj Major Lazer vstúpia na festivale už vo štvrtok večer a postarajú sa tak o tanečný vrchol otváracieho dňa Bažant Pohody 2013.

Do programu festivalu pribudla aj skupina Che Sudaka, v ktorej sa stretla partia argentínskych a kolumbijských muzikantov, žijúcich v Barcelone. Che Sudaka dnes patrí k najdivokejším a najbláznivejším telesám na scéne ska – punku. Spolupracovali s Manu Chaom aj so skupinou Amparanoia, predskakovali Gogol Bordello, s ktorými sú dodnes blízki kamaráti. Na svojom konte majú päť albumov a najmä povesť skvelej koncertnej skupiny, ktorú potvrdili na vyše tisícke živých vystúpení po celom svete.

Koncerty na všetkých kontinentoch má za sebou aj skupina Ghymes, ktorá patrí k tomu najúspešnejšiemu, čo vzišlo zo Slovenska a dobylo svetové pódiá. Kapela maďarských hudobníkov, ktorí sa s vášňou a kumštom venujú tradičnej maďarskej hudbe a hudbe stredoeurópskeho regiónu, má za sebou množstvo ocenení a rešpekt kritiky i publika. Hudba má hľadať v ľuďoch niečo spoločné a nie to, čo ich rozdeľuje, tvrdia členovia kapely.

Špecifické postavenie na českej scéne majú zase bratia Kryštof, Marek a David Ebenovci. Synovia skladateľa Petra Ebena majú najbližšie k folku, no ťažko ich zaradiť do nejakého konkrétneho hudobného žánru. Spojenie Markovej gitary, Kryštofovho klavíru či flauty, Davidovho klarinetu a sopránsaxofónu vytvára ojedinelý ebenovský zvuk, obohatený o ďalšie nástroje. Trojicu chceli mať organizátori Bažant Pohody na festivale už dávno, no Marek väčšinou v rovnakom čase moderoval Filmový festival Karlovy Vary. Tentoraz sa termíny neprekrývajú, takže Bratři Ebenové zahrajú na trenčianskom letisku.

Doteraz je na festival potvrdených vyše 60 interpretov na čele so superskupinou Atoms for Peace, v ktorej okrem iných hrajú frontman Radiohead Thom YorkeFlea z Red Hot Chili Peppers. Ťahákmi budú aj Nick Cave & The Bad Seeds, The Smashing Pumpkins, Kaiser Chiefs, Bloc Party, Beak >, Django Django, Bonobo či DJ sety Justice, Amona Tobina a jeho projektu Two Fingers, Erola Alkana, SBTRKT-a alebo Quantica. Špičkové zastúpenie bude mať aj scéna world music na čele s Tonym Allenom, ale vystúpia aj Orquesta Buena Vista Social Club, Ondatrópica a mnohí ďalší.

Viac informácií nájdete na stránke www.pohodafestival.sk

Zdroj: Pohoda Festival, s.r.o.