Pohoda 2011: Osem krstov slovenskej literatúry!

Hneď osem krstov nových prírastkov slovenskej literatúry sa odohrá na 15. ročníku multikultúrneho letného festivalu Bažant Pohoda. Od 7. do 9. júla 2011 privedú na letisku v Trenčíne na svetlo sveta skúsení i debutujúci autori romány, novely, rozprávky pre deti i literatúru faktu.

Známy publicista Juraj Kušnierik doteraz o knihách len písal a rozprával v rôznych televíznych a rozhlasových reláciách, na Bažant Pohode však predstaví aj svoje prvé knižné dielo, keď po niekoľkoročnej príprave vydáva v Artfore publikáciu o islandských muzikantoch. Knihu Hudba ostrova pripravoval tri roky, niekoľkokrát počas nich navštívil Island, stretával sa s tamojšími hudobníkmi aj ľuďmi, ktorí sa pohybujú v tamojšom hudobnom biznise a výsledkom bude príbeh súčasnej islandskej hudby, ktorá patrí k najzaujímavejším fenoménom svetovej scény.

Traja z debutujúcich spisovateľov sú známejší ako hudobníci, no tento rok sa rozhodli preniknúť aj do sveta literatúry. Svoj debut Zápas predstaví architekt Martin Beďatš, v hudobných kruhoch známy ako Bedly, gitarista skupiny Bez ladu a skladu. Speváčka kapely Živé kvety Lucia Piussi zase pokrstí svoj prvý román Láska je sliepka. Kniha je už síce nejaký čas na pultoch a dostáva sa jej jednej pozitívnej recenzie za druhou, no po bratislavskom krste si Lucia naplánovala na Bažant Pohode aj celoslovenský.

O Mariánovi Benkovičovi, alias Benem, kritici už dávno hovoria, že je najlepším básnikom spomedzi slovenských raperov, takže nečudo, že mu konečne vychádza aj prvá zbierka Slovenčina pre samoukov / Spam poetry. Bene so svojimi rôznymi projektami ako Modré hory či Peťo Tázok už na Bažant Pohode vystupoval aj v minulosti, teraz svojou produkciou osvieži Literárny cirkus KK Bagalu, ktorý sa o vydanie jeho knihy postaral.

Známy propagátor a vydavateľ talentovaných slovenských autorov, Kali Kertész Bagala pripravuje aj ďalšie tri premiéry – na festivale sa v stane literarnyklub.sk bude krstiť, ale aj debatovať s autormi. Spisovateľ Balla predstaví svoju ôsmu knihu V mene otca, Michaela Rosová novelu Dandy a Zuska Kepplová svoj debut Buchty švabachom.

Už tradične bude deťom čítať rozprávky jeden z najúspešnejších domácich autorov kníh pre deti ostatných rokov Branislav Jobus, ďalší z hudobníkov – spisovateľov. Branuško tentoraz deťom prečíta niečo z absolútnej novinky, pokračovania príbehov muflóna – kamionistu Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ.

Literatúra bude mať na trenčianskom letisku naozaj silné zastúpenie, len občianske združenie Literarnyklub.sk privedie trinásť zahraničných a tridsať slovenských spisovateľov, odprezentuje zborníky Poviedka 2010 a Báseň 2010, pripraví besedy, autorské čítania, čitáreň aj kníhkupectvo. V programe „Pulz Vyšehradskej štvorky“ predstaví nielen domácich spisovateľov, ale aj autorov z Maďarska, Poľska a Čiech. Diskusie pripraví aj kníhkupectvo Artforum, ktoré príde na festival aj s výberom zo svojich lákavých knižných pultov.

Aktuálne informácie o prípravách 15. ročníka festivalu Bažant Pohoda nájdete na www.pohodafestival.sk.

Zdroj: Agentúra Pohoda
Publikoval: Redakcia GREGI.NET