Podporte hudobné Kluby 77 a Collosseum a získajte skvelé odmeny!

Aktuálna situácia v súvislosti s pandémiou COVID-19 spôsobila zánik viacerých hudobných klubov ako  Nájomná Jednotka 210 v Nitre alebo Rock  Café v Bratislave. Tesne pred zánikom sú ďalšie dva hudobné kluby, banskobystrický Klub 77 a žilinský Smer Klub 77. Aj oni majú od marca zatvorené a ostali bez príjmov, preto sa s prosbou o pomoc obracajú na svojich návštevníkov a fanúšikov kapiel, ktoré tam každoročne hrávajú. Nechcú to však zadarmo a každý, kto sa rozhodne tieto kluby podporiť, dostane aj viac než zaujímavé odmeny. Obdobnú iniciatívu spustilo tiež košické Collosseum na svojom Facebooku.

77-ičky, ako ich familiárne všetci volajú, hostili tisícky hudobníkov. Či už sa jednalo o ikony domácej a svetovej scény alebo mladé talenty, ich zoznam je dlhý a plný zaujímavých mien. Chceme v tom pokračovať, ale momentálne máme problém s prevádzkovými nákladmi, platmi, nájmami, proste so všetkým. Snažili sme sa to udržať, ale už to nejde. Ani pomoc od štátu nie je postačujúca, pretože nemáme odkiaľ vziať financie na celé pokrytie situácie, v ktorej sme sa ocitli nie vlastnou vinou. Navyše nemôžeme kvôli hygienickým nariadeniam pracovať,” hovorí majiteľ klubov Rasťo Škrinár. Ako poslednú šancu na to, aby vydržali, spustili crowdfundingovú kampaň na Startovači. Podporiť ich môžete rôznymi sumami a získate za ne aj zaujímavé odmeny. Stačí zájsť na profil: https://www.startovac.cz/projekty/klub-77-ta-potrebuje/

„Korona už neodvratne poznačila celú spoločnosť, ktorej súčasťou je aj kultúra. Hudobné kluby poskytujú kapelám aj fanúšikom neodmysliteľný background – priestor, techniku a personálne kapacity, bez ktorých by hudobná scéna nemohla plnohodnotne fungovať. Táto kríza nás postihla ako prvých, a pritom sa k našej činnosti budeme môcť vrátiť medzi poslednými,“ priblížili svoju situáciu majitelia klubov ešte v máji tohto roka, keď avizovali založenie Asociácie Hudobných Klubov Slovenska, ktorej členmi sú aj sedemdesiatsedmičky”.

Klub 77 Ťa potrebuje

Svoju podporu vo videu ku crowdfundingovej kampani klubom vyjadrili hudobníci Martin Višňovský z Chiki Liki Tu-A, inak tiež spolumajiteľ a programový dramaturg prešovského klubu Stromoradie, Petr Fiala z Mňágy a Žďorp, Lasky z Pary, Zita Rigondeaux z Bijouterrier, ale aj cestovateľ Marek Slobodník. Spevák Whisky zo Slobodnej Európy vo svojom vyjadrení zašiel ešte ďalej a upozornil na možné dopady pre scénu, ak by hudobné kluby zanikli.

Strašne sa bojím toho, že kapely ako Slobodná Európa nebudú mať kde hrať, pretože keď počas tejto situácie prídeme o kluby, kde sme roky rokúce mali základne, kde sme vždy hrali, kde boli ľudia naučení chodiť, mali sme dobré podmienky, kvalitnú aparatúru a všetko tam fungovalo, a zrazu to nebude, tak kde budeme hrať?

Kluby nikdy nič nechceli zadarmo a tak budú odmeny ešte pribúdať. Pre Rasťa Škrinára je dôležité ľudí motivovať. Nikto nevie, ako dlho nás táto situácia bude držať na dne, jedno je však isté, nevzdáme sa, kým nevyčerpáme všetky možnosti záchrany týchto dvoch kultúrnych stánkov. Veríme, že nám s tým pomôžete. Pre nás je to fakt posledná šanca.

Na podporu fanúšikov sa spolieha tiež košické Collosseum. Na svojom facebooku zverejnilo výzvu o dobrovoľnný príspevok a tiež spustilo predaj merchandisu s vlastným vizuálom.

Redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér Asociácie Hudobných Klubov Slovenska