Podmanivé refrény a gradující sloky. Kanaďané Half Moon Run v Praze představí novou desku.

Montrealská skupina Half Moon Run o sobě dala poprvé vědět před deseti lety sérií éterických písní, které si berou to nejlepší z chladné atmosféry Radiohead nebo Alt-J. V pražském Rock Café 28. února 2020 představí svou třetí desku A Blemish in the Great Light. Jako support vystoupí vycházející hvězda indie scény Shey Baba. Vstupenky (440 + 20 Kč*) budou v prodeji od 20. září na fource.cz a u prodejců GoOut.cz a Ticketmaster.

Držitelé prestižní kanadské Juno Award se dali dohromady v roce 2009 na montrealské univerzitě. K původní trojčlenné sestavě se před prvním velkém turné v roce 2012 přidal hudebník Isaac Symonds, který s kapelou zůstal dodnes. V témže roce skupina vydala svůj debut Dark Eyes s úspěšným singlem Full Circle s více než sedmi miliony přehrání na youtube. Britský magazín NME ve své pochvalné recenzi vypíchl harmonické refrény připomínající svou podmanivostí Fleet Foxes i Band of Horses. Magazín Guardian zase opěvoval komplexnost písní a uhrančivost gradujících slok.

Namísto soustředění se na studium se kapela vydala na světové turné, v rámci kterého zahrála v roce 2013 na Glastonbury. Mimo vlastní koncerty Half Moon Run vystupovali před Mumford & Sons nebo krajany Metric. Druhou desku Sun Leads Me On (2015) produkoval Jim Abbis (Adele, Artic Monkeys) a čtveřice hudebníků s ní opět zdolala kanadskou top desítku. Píseň Turn Your Love zabodovala kromě domácích hitparád i na vlnách australského rádia Triple-J, kde dobyla vrchol tamní hitparády.

„Jestli jsme někdy měli štěstí jako kapela, tak to bylo hned na začátku, když jsme se potkali,“ shoduje se kapela. Po deseti letech na scéně Half Moon Run dokončují třetí desku s názvem A Blemish in the Great Light produkovanou legendárním Joem Chiccarellim (Frank Zappa, The Strokes). Album o síle přátelství, na které je spoleh, i když se vše kolem mění, vychází 1. listopadu: „Zkoušíme jít za hranice našich limitů, naše tvorba prochází evolucí. Vždy pro nás bylo obtížné zachytit na nahrávce koncertní intenzitu. Chceme znít stejně ve sluchátkách i na pódiu. Máme dojem, že se nám to teď povedlo lépe než kdy dříve,“ lákají na nahrávku plnou experimentů.

*Half Moon Run spolupracují s humanitární organizací PLUS1. 20 Kč z každé zakoupené vstupenky půjde na podporu léčby akutní podvýživy pomocí lokálně vyráběné nutriční výživy.

Zdroj: TS