Podávanie prihlášok na Red Bull Illume začína v decembri.

1. december je dňom, kedy sa začalo podávanie prihlášok do najväčšej fotografickej súťaže fotiek z prostredia akčných a extrémnych športov: Red Bull Illume Image Quest 2016. V tomto roku sa dočkávame vzrušujúceho zvratu, ktorý do súťaže prináša nová kategória Mobile, v rámci ktorej sa súťaže môžu zúčastniť aj vyznávači fotografie zhotovenej prostredníctvom mobilných zariadení. Na súťažiacich taktiež čakajú úžasné nové ceny, zaujímaví sudcovia a partneri a množstvo ohromujúcich súperov a fotiek.

Red Bull Illume nie je obyčajnou súťažou o najkrajší obrázok, práve naopak, hodnotenie sa odvíja od viacerých faktorov ovplyvňujúcich kvalitu záberov. Unikátny prístup tejto súťaže spočíva v tom, že jej cieľom nie je len ukázať dychberúce fotografie, ale zaujímať sa aj o životný štýl autorov daných obrázkov s prihliadnutím na to, čo všetko sú ochotní ľudia, ktorí za fotkami skrývajú, pre tieto snímky urobiť.

Poznáme už dokonca aj mená prvých členov poroty. Voľba padla na Evu Mariu Tomé, foto editorku zo španielskeho denníka El País a Kathrin Kosaca, ktorá pôsobí ako zástupkyňa šéfredaktorky a art directorka nemeckého mesačníka Stern View. Tieto dve dámy postupom času doplní ešte 48 renomovaných mien z oblasti fotografie, ktorí budú spolu hodnotiť jednotlivé  diela prihlásené do Red Bull Illume 2016.

RbIllume_2016_social_sharer_03GR

Od prvého ročníka, ktorý sa uskutočnil ešte v roku 2007, Red Bull Illume pritiahol mnoho popredných mien z prostredia fotografickej scény, rovnako ako aj donedávna skryté talenty. Čas prihlásiť sa majú všetci oceneniachtiví do 31. marca 2016, kedy sa zápis do súťaže končí. Všetci ostatní majú jedinečnú šancu pozrieť si všetky prihlásené diela na redbullillume.com.

Súťažiť sa dá dokopy až v 11 kategóriách: Close Up, Energy, Enhance, Lifestyle, Masterpiece by Yodobashi, New Creativity, Playground, Sequence by Sony, Spirit, Wings a tiež v najnovšom prírastku – Mobile. Tím 50 členov poroty, foto editorov z rôznych popredných medzinárodných publikácií vyberie z týchto kategórií 55 fotografií finalistov, spomedzi ktorých potom určia 11 víťazov jednotlivých kategórií a taktiež celkového víťaza súťaže.

Ani v roku 2016 sa úsilie fotografov zúčastnených v súťaži určite nezaobíde bez odmeny. Na celkového víťaza súťaže čaká poukaz na nákup elektronických produktov od japonskej firmy Yodobashi v hodnote 40,000€. Elektronický gigant Sony, oficiálny partner Red Bull Illume si tiež pripravil pre víťazov jednotlivých kategórii peknú odmenu: dokopy rozdá fotografickú výstroj v hodnote viac než 60,000€. Medzi cenami pre víťazov nájdeme napríklad aj kamery ako Sony ILCE-A7RII alebo Sony DSC-RX1RII, ktoré budú odovzdané novým majiteľom vrátane celého príslušenstva a rozličných objektívov.

RbIllume_2016_social_sharer_01GR

Celý zoznam cien pripravených pre víťazov, vrátane tých, ktoré do súťaže venovali ostatní partneri Red Bull Illume nájdete na redbullillume.com už čoskoro.

Snímky finalistov budú odhalené na Red Bull Illume Winner Award Ceremony, ktorá sa uskutoční na jeseň 2016. Potom fotky finalistov poputujú vrámci jedinečnej nočnej exhibície do hlavných miest a iných centier kultúry naprieč celým svetom.

Posielať prihlášky do súťaže môžu fotografi z celého sveta od 1.decembra 2015 do 31.marca 2016. Pre viac informácií ohľadom pravidiel, súťažných kategórií a podmienok prihlásenia do súťaže navštívte redbullillume.com.

RbIllume_2016_social_sharer_02GR

O Red Bull Illume: Red Bull Illume je najväčšia medzinárodná fotografická súťaž, ktorá je zameraná na fotografiu z prostredia akčných a extrémnych športov. Cieľom súťaže je priblížiť verejnosti svet extrémneho športu prostredníctvom najkreatívnejších a najúchvatnejších fotografií z celého sveta. Red Bull Illume Image Quest 2016 bude po predchádzajúcich edíciach z rokov 2007, 2010 a 2013 už štvrtým ročníkom súťaže. Novinkou v roku 2016 je kategória Mobile, v ktorej si zmerajú sily vyznávači fotografie zhotovenej prostredníctvom mobilného telefónu. Porota v zložení 50 odborníkov na fotografiu z celého sveta si pozrie tisícky prihlásených snímok, aby z nich vybrali 11 víťazov jednotlivých kategórií a celkového víťaza, ktorý bude vyhlásený na Red Bull Illume Winner Award Ceremony na jeseň 2016. Všetky fotky finalistov sa potom vydajú na cestu naprieč svetom, ako súčasť jedinečnej nočnej fotografickej exhibície. Oficiálnymi partnermi v roku 2016 sú japonský gigant v oblasti spotrebného elektronického tovaru Sony, ázijský reťazec zameraný na elektroniku Yodobashi, špecialista na externé úložiská G-Technology, výrobca fototašiek tamrac a expert na osvetlenie broncolor.

 

Zdroj: Red Bull
Foto: © Red Bull Illume