Pod pyramídou zaznejú piesne Beatles v rytme bossa novy!

Jedna z najslávnejších poľských jazzových speváčok Grazyna Auguscik prichádza do Bratislavy so svojím najnovším projektom Beatles Nova. V utorok 6. marca 2012 o 19.00 hod. v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu predstaví spolu s brazílskym gitaristom Paulinhom Garciom piesne Beatles v úpravách v štýle bossa novy.

Hity, ktoré sa stali klasikou pop music, znejú v interpretácii tejto dvojice síce jednoznačne rozpoznateľne, no v podobe, ktorá je sama osebe autorským i interpretačným počinom. Vokálne línie sa zväčša odvíjajú v simultánnom speve oboch protagonistov v neobyčajných harmonických spojeniach. Priezračný hlas Grazyny Auguscik dokonale zapadá do konceptu bossa novy, vyžadujúcej dokonalú intonáciu a zmysel pre štýlovosť. CD Beatles Nova bolo nahraté na jeden mikrofón bez pridaných zariadení, umožňujúcich dodatočnú manipuláciu so zvukom. Poskytuje tak autentický poslucháčsky zážitok, v maximálnej možnej miere evokujúci špičkovú pódiovú produkciu.

Vystúpenie Grazyny Auguscik a Paulinha Garciu v Slovenskom rozhlase je pokračovaním cyklu Hudba pod pyramídou, ktorý začal koncertom fenomenálneho poľského jazzového klaviristu Pawla Kaczmarczyka a jeho skupiny Audiofeeling Band. Hlavným organizátorom je občianske združenie Scene. Koncerty sú zaznamenávané Slovenským rozhlasom a budú odvysielané na Rádiu Devín.

Pualinho

Koncert Grazyny Auguscik a Paulinha Garciu s projektom Beatles Nova odvysiela Rádio Devín 25. apríla 2012 o 19.05 hod v relácii Hudba pod pyramídou.

Grazyna Auguscik je po Ursule Dudziak a Anne Marii Jopek treťou poľskou jazzovou speváčkou, ktorá dosiahla naozaj svetový ohlas. Venuje sa najmä prienikom jazzu s etnicky zakorenenými štýlmi, ako je klezmer, vplyvy poľskej ľudovej hudby a bossa nova. Od roku 1994 žije v Chicagu, kde sa zaradila medzi hviezdy miestnej jazzovej scény. Štyrikrát zvíťazila v ankete poľského časopisu Jazz Forum Magazine v kategórii Najlepšia jazzová speváčka. V roku 2002 získala cenu Chicago Music Awards za najlepšiu speváčku. Fenomenálny úspech zaznamenal jej album Homage – Three for Brasil, ktorý sa v roku 2002 zaradil medzi 20 najpredávanejších jazzových albumov v Ázii. V roku 2012 pritiahla so svojím projektom Chopin World Sound do chicagského Millenium Park viac než desať tisíc poslucháčov. Koncert bol vyhlásený za jeden z desiatich najvýznamnejších jazzových koncertov v chicagskej oblasti za posledných 30 rokov.

Grazyna Auguscik spolupracovala s hviezdami súčasného jazzu, ako sú Randy a Michael Breckerovci, Jim Hall, Toots Thielemans, Milan Urbaniak či Patricia Barber. Nahrala spolu 14 CD.

The Beatles

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET