Počas Týždňa slovenského filmu divákov najviac zaujala Špina Terezy Nvotovej!

Prehliadka Týždeň slovenského filmu, ktorá tento rok po prvýkrát nasledovala až po odovzdávaní národných filmových cien Slnko v sieti, skončila úspešne a zaznamenala narastajúci záujem divákov. Najviac si ich prišlo pozrieť film Špina Terezy Nvotovej, diváci svojou účasťou potvrdili aj záujem o diskusie a stretnutia s tvorcami.

Najviac divákov počas Týždňa slovenského filmu sa prišlo pozrieť na drámu Terezy Nvotovej Špina o sedemnásťročnej Lene, ktorej svet plný túžob a snov naruší znásilnenie. Film reflektujúci tému sexuálneho násilia na ženách zaujal divákov napriek tomu, že zo šiestich nominácií na cenu Slnko v sieti nezískal ani jednu.

Čiara Petra Bebjaka z prostredia organizovaného zločinu na slovensko-ukrajinskom pohraničí, ktorá na odovzdávaní cien Slnko v sieti získala najviac, až šesť ocenení z trinástich nominácií, sa stala druhým najnavštevovanejším filmom prehliadky a po jej skončení sa pre veľký záujem pridali ešte ďalšie tri projekcie. Ako tretí film videlo najviac ľudí dokument Vábenie výšok Pavla Barabáša o úspechoch a pádoch slovenského himalájskeho horolezectva. Päticu najnavštevovanejších filmov prehliadky uzatvárajú snímky Mečiar Terezy Nvotovej a Nina Juraja Lehotského.

S diváckym záujmom sa stretla aj snímka Dubček, historicky prvý hraný film o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi, veľkom mužovi československých i slovenských dejín, ktorý prehliadku slávnostne otváral. Osobne ho uviedla početná delegácia tvorcov na čele s režisérom Lacom Halamom i Adrianom Jastrabanom, ktorý vo filme stvárnil hlavnú postavu Alexandra Dubčeka.

Zo sprievodných podujatí najviac zaujal masterclass s úspešným slovenským kameramanom Martinom Žiaranom, ktorý stál za kamerou filmov Čiara, Čistič, Učiteľka, Mečiar a mnohých ďalších. Záujem vyvolali aj štyri diskusie po filmoch, na ktorých sa s divákmi rozprávali nielen tvorcovia, ale i osobnosti reprezentujúce témy filmov. Hovorilo sa o výpravách do najvyšších hôr sveta s režisérom Pavlom Barabášom a horolezcom a alpinistom Michalom Sabovčíkom, o spoločensko-politickom kontexte 90. rokov a jeho presahom do súčasnosti s novinármi Ľubou Lesnou a Martinom M. Šimečkom, o sexuálnom násilí na ženách so scenáristkou filmu Špina Barborou Námerovou, psychiatričkou Ľubomírou Izákovou a psychologičkou Slávkou Karkoškovou a tiež o diváckych filmoch s teoretikom popkultúry Jurajom Malíčkom a filmovým publicistom Petrom Konečným. Tvorcovia osobne uviedli 17 filmov a bolo medzi nimi až 6 aktuálnych držiteľov ceny Slnka v sieti. Celkovo sa na prehliadke premietlo 39 slovenských filmov, ktoré mali v minulom roku premiéru.

Počas Týždňa sa uskutočnili aj štyri panely s reflexiou filmovej vedy a kritiky v minulom roku a vlaňajšej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby. Seminár bol venovaný významnému slovenskému filmovému kritikovi, historikovi, publicistovi a teoretikovi dokumentárneho filmu, prekladateľovi a novinárovi Pavlovi Brankovi, ktorý si na otvorení prehliadky prevzal Cenu Petra Mihálika. Tiež sa premietli dva filmy venované osobnosti Pavla Branka.

V rovnakom termíne od 9. do 15. apríla 2018 sa Týždeň slovenského filmu konal nielen v Kine Lumière v Bratislave, ale aj v ďalších deviatich slovenských mestách, z ktorých najviac divákov prišlo na predstavenia do Kina Strojár v Martine a najvyššiu priemernú návštevnosť zaznamenali projekcie vo Filmovom klube v Múzeu SNP v Banskej Bystrici a v Kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave. Ďalej sa premietalo v mestách Kežmarok (Kino Iskra), Košice (Kino Úsmev), Nitra (Kinoklub Tatra), Spišská Nová Ves (Kino Mier), Trenčín (ArtKino Metro) a Žilina (Stanica Žilina-Záriečie).

Prehliadke v Kine Lumière predchádzali projekcie filmov, na ktorých sa ako filmoví architekti podieľali Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský, čerství držitelia ceny Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. V priestoroch kina bola zároveň inštalovaná výstava ich scénických návrhov z vybraných filmov. Národné filmové ceny Slnko v sieti sa udeľovali 6. apríla 2018 v Starej tržnici v Bratislave a v priamom prenose ich odvysielala RTVS na Jednotke.

Týždeň slovenského filmu a odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Viac na:
https://www.sfta.sk/
https://slnkovsieti.sk/
https://tyzdenfilmu.sk/
www.facebook.com/tyzdenfilmu

Zdroj: TS