Po zániku Zeme … alebo aká katastrofa nás čaká v budúcnosti.

Planéta Zem v postapokalyptickej budúcnosti je už dlhé desaťročia človekom neobývaná, toto teritórium je nehostinné, vražedné, zmenené na nehostinnú divočinu. Nešťastná zhoda náhod ale príjme aby núdzovo na tejto planéte pristála vesmírna lod prevážajúca nebezpečného votrelca.

Núdzové pristátie ale nedopadlo moc dobre a z celej posádky sa zachránia len mladý Kitai(Jaden Smith) a jeho zranený otec Cypher(Will Smith). Teraz len na nich ostáva aby sa z ťažkými podmienkami popasovali a vyslali z utrhnutej časti modulu lode, stroskotaného ďaleko v divočine núdzový signál…

O filme: Film ktorý predchádzali opäť dosť skeptické, posmešné a kritické reakcie, prinášal určité obavy o akú filmovú katastrofu skutočne pôjde. Nakoniec katastrofický scenár ostal len na plátne kde skutočne patril, aj keď asi najviac tu zaváži a do očí bije investovaná suma do tohto sci-fi projektu(pre porovnanie rovnaký rozpočet mal technicky brilantný Prometheus), keby to stálo takých $60miliónov tak to je úplne v poriadku, lebo než o veľkolepé sci-fi ide skôr o komornú vec sústredenú na chladný vzťah otec-syn, s celkom slušnou atmosférou, nejakou tou akciou ale zas miestami zbytočne rušivými trikmi. Čo sa týka trikov tak niekedy to počítačový animátori vedia pekne odbiť, lebo ich zvieracie výtvori ako veľký dravý orol či levy boli až moc okato počítačoví, tym pádom išlo v rámci podávania príbehu o rušivý element.

Troška kriticky sa dá pozrieť aj na výkon mladého Jaden-a Smith-a, ktorý je vo filme hlavnou postavou. Takže sa tým pádom čaká že tak trochu aj utiahne príbeh na vlastných pleciach, čo až tak úplne nezvláda. Jednak treba priznať že nie je až tak herecky zdatný a vyzretý v danej úlohe psychicky labilného puberťáka, ktorý sa chce zranenému otcovi ukázať v dobrom svetle. Jeho malou výhodou je, že hrá práve úlohu mladého puberťáka do ktorej sa hodí, či že v rámci výkonu sa to dá prekúsňuť, zniesť. Niekdajšia hviezda vysoko rozpočtových filmov Will Smith tú hrá len také druhé husle, takže po dlhej dobe sa z jeho strany žiadnej veľkej akcie nedočkáme.

Samozrejme vnímam ako posledné roky je tŕňom kritikov v oku režisér M. Night Shyamalan, takže z chuťou automaticky každý jeho film roznesú v zuboch, bez toho aby našli na filme akékoľvek pozitíva. Začiatkom nového milénia bol ešte ospevovaný za jeho počiny ako Šiesty zmysel, Vyvolený či Znamenia, tieto filmy dostávali množstvo filmových cieň a významných nominácii, bol prirovnávaný k majstrovi napätia a príbehových prekvapení Alfred-ovi Hitchcock-ovi.

V dnešnej dobe to už nie je ono, venuje sa projektom, ktoré mu príbehovo až tak nesedia, je citeľné že sa trápi u drahých projektoch v žánry fantasy a sci-fi, kde veľkú rolu hrajú práve triky, či akcia, čo je pre neho niečo nové. Tu ide o príbehy, kde nie je taký obratný ako pri jeho dramaticky vyšperkovaných thrilleroch s úžasnými zvratmi, kde práve tie triky hrali poväčšinou až tie posledné doplnkové husle. V každom prípade treba uznať že tento film dosahuje kritéria v rámci určitého priemeru v žánri sci-fi, ničím zvláštnym nevynikne ale ani neurazí. Treba ale dúfať, že Shyamalan ešte nepovedal posledné slovo v jeho obľúbenom žánri ako je mysteriózni thriller a znovu nájde príbeh ktorý by ho znovu vyniesol medzi režisérsku elitu.

Hodnotenie filmu: 65%
Originálny názov filmu: After Earth
Komerčný ohlas filmu Po zániku Zeme (k 28.7.2013):
Rozpočet: $130 miliónov
Otvárací víkend v USA: $27,520,040
Tržby v USA: $60,047,407
Tržby mimo USA: $176,210,618
Tržby Celosvetovo: $236,258,025

Zo začiatku ako bol film uvedení v kinách to vypadalo že bude ťažký komerčný prepadák ako viaceré tohtoročné vysoko rozpočtové filmy(Osamelý jazdec, Jack zabijak obrov, White House Down) ale nakoniec aj za pomoci nedávneho nasadenia do kín v Číne(za 2 týždne tam utržil cez $30miliónov) sa tržby dostali na celkom dobré čísla, ktoré už nevypadajú až tak desivo ako naznačovali prvé predpoklady keď sa očakávalo že film nepresiahne celosvetovo hranicu $150miliónov.

V Slovenských kinách od 13.6.2013

Napísal: Matúš Gajdošech