Po vyše piatich rokoch vydávajú The Parentals druhý album s názvom Swing Punk.

Druhý oficiálny štúdiový album košickej rockovej kapely The Parentals je na spadnutie. Po viac ako piatich rokoch sa fanúšikovia týchto sympatickych košičanov môžu tešiť na 9 skladieb na platni, ktorú nazvali Swing Punk. Krst albumu bude v druhej polovici septembra.

Chalani z The Parentals hrajú stále v tej istej zostave a hudobne výrazne podrástli. „Máme pocit, že sme sa od prvého albumu hudobne posunuli na vyšší level,“ hovorí kapelník Miro Felber. Prvý album s názvom Nothing’s change vydali v roku 2009. Kvôli druhému albumu si postavili aj nové štúdio, v ktorom si všetko nahrali sami.

Zatiaľ to tak bolo, že vždy keď sme sa chystali nahrávať nový album, tak sme si k tomu postavili nové štúdio. Dúfam, že toto je už posledné na dlhú dobu, a že ďalšie single, ktoré budú vychádzať budú nahrávané už len v tomto štúdiu,“ hovorí spevák a gitarista v jednej osobe Miro Felber.

DSC_9146-1

The Parentals spievajú hlavne v angličtine. Na novom albume však bude počuť aj slovenčinu. „Okolnosťami a múzou sme boli donútení spievať aj v slovenčine. Na albume je deväť skladieb, z toho tri sú spievané po slovensky,“ približuje M. Felber.

Jedna zo skladieb je už návštevníkom koncertov týchto košičanov dobre známa. Má názov Význam, druhou je pieseň Na krídlach, ktorej text písal brat ich basgitaristu Tomáš Samuely. Tretia skladba mala byť pôvodne v angličtine, no pri procese tvorby sa sa chalani rozhodli, že ju predsa len skúsia naspievať v ich rodnej reči ako duet spolu s ich dobrým kamarátom Lukášom Adamcom, ktorý napísal aj text.

Okrem Lukáša Adamca je možné v dvoch skladbách počuť gitarové sóla od Rada Šuleka, ktorý občas na koncertoch zaskakuje na gitare za Doda Lumtzera. „Urobili sme to kvôli tomu aby sme album strošku spestrili a vyhodili sa z našej komfortnej zóny,“ vysvetľuje Miro a pokračuje: „Nahrávanie sa z technických príčin oddiaľovalo, pretože sme dokončovali štúdio. A potom sa stane, že po takom dlhom čase zrazu človek nevie kam sa má hudobne posunúť. Niekedy to má prepočúvané a nevie si udržať odstup.“ V jedne skladbe nahrával klavír ďalší z košičanov Tomi Okres.

TheParentals_Promo_2

Mimo už vyššie spomínaných skladieb boli maximálne dve až tri skladby hrané na niekoľkých koncertoch, ale v úplne inej podobe ako sú na albume. Detaily o albume Swing Punk približuje M. Felber: „Nastali obrovské zmeny aj čo sa týka vokálov a aranžov, takže nejaký ten gitarový rif mohli naši fanúšikovia začuť na koncertoch, ale na albume je to úplne iné. Každopádne je tam minimálne päť skladieb, ktoré naši fanúšikovia doteraz nepočuli. Materiál, ktorý sa nachádza na albume má približne tri roky. Paradoxne niektoré skladby vznikli ešte pred nahrávaním prvého albumu. A nápady, ktoré máme teraz sú už zase niekde inde ako tento druhý album. Každopádne sme potrebovali uzavrieť ďalšiu kapitolu.“

Obal CD robí ďalší ich kamarát, grafik, dizajnér a v neposlednom rade aj bubeník kapely Retarded Fish Dano Urban.

Celé sa to trošku ponaťahovalo asi cez rok, pochopiteľne sme sa tomu nevenovali bezprestávky. V štúdiu sme robili aj iné projekty, menili sme aranže, domýšľali skladby, práve kvôli tomu nám to trvalo päť rokov, než sme sa dokopali k druhému cédečku. Povedali sme si, že to urobíme poriadne,“ uzatvára M. Felber.

Swing_Punk_obal_low_res

The Parentals nedávno vyhrali prešovskú súťaž pre kapely bez vydavateľa s názvom Pegas. Odborná porota na základe nahrávok, ktoré jej boli zaslané vybrala osem postupujúcich a na finálovom koncerte sa rozhodlo o víťazovi. Tento rok to boli práve títo Košičania.

Oficiálny krst bude 19. septembra 2015 v košickom pube Riders na Južnej triede o 20:30 hod.

Zdroj: Miroslav Felber