Po veľkom úspechu putujú Čiary na košickú Bielu noc

3 dni, 3 tisíc ľudí. Toľko spokojných návštevníkov/čok priniesla premiéra multimediálnej inš- talácie Čiary v bratislavskom Sklade 7. Čiary boli jediným interiérovým dielom uvedeným po prvýkrát na bratislavskej časti najväčšieho festivalu súčasného umenia Biela noc. Umelecká inštalácia z dielne renomovaných umelcov Jána Šicka a Jonatána Pastirčáka ďalej putuje na košickú Bielu noc, kde je možné zažiť ju od soboty 9. do pondelka 10. októbra, vždy od 18:00 do 22:00.

S otvorením výstavy v košickej Kunsthalle je spojená aj pohybová performanciaSone Kúdeľovej. Umelci boli pri tvorbe Čiar inšpirovaný rovnomenným filmom od debutujúcej režisérky Barbory Sliepkovej, ktorý príde do slovenských kín 11. novembra. Inštalácia ponúka publiku ochutnávku z tejtodlhoočakávnej dokumentárnej eseje hľadajúcej prieniky intímneho a verejného v prostredí postsocialistickéhomesta. Za dielom Čiary stoja produkčná spoločnosť Hitchhiker Cinema a distribučná spoločnosť Film Expanded.

Pozrite si krátky film z bratislavskej premiéry:

Multimediálna inštalácia Čiary je inšpirovaná rovnomenným dokumentárnym filmom

Barbory Sliepkovej, ktorý zachytáva prostredie postsocialistickej Bratislavy v jej dynamickej premene. Dielo kombinuje objekt, scénické riešenie a svetelný dizajn, experimentálnu zvukovú partitúru, pohy- bovú performanciu a film. Je subtílnym prevedením motívov a tém, ktoré rezonujú s moderným mestom. Dielo pozýva zažiť mestský priestor inak, hľadá prieniky verejného a intímneho priestoru, ktorý tvoria skutočné alebo pomyselné čiary. Je dejiskom hry a diváci sa stávajú jeho súčasťou.

„Dielo Čiary rovnako ako film vychádza z mesta — mnohovrstvovej štruktry vzťahov, prepojení, významov, ako koláže podnetov, stratégií, zámerov, ale aj osobných príbehov. Inštalácia cez rôzne ob- jekty prináša mozaiku akusticko-vizuálnych impulzov,” vyjadril sa autor konceptu, objektov a svetelnej tieňohry Ján Šicko.

„Inštalácia Čiary, rovnako ako film, sa inšpiruje mestom. Bratislavou, ako ju poznáme dnes. Jej pulzom, tempom,melódiou a v neposlednom rade jej geometriou. Vtiahne vás do mikro mesta, ktorý má svoje vlastné pravidlá a svoju vlastnú hudbu,” popisuje inštaláciu autor filmovej hudby aj zvukovej partitúry k inštaláciiJonatán Pastirčák.

„Vnímala som, že ľudia na Čiarách zažili istú mágiu a miestami boli ako uhranutí,” vyjadrila sa producentka filmu ajrovnomenného diela Barbara Janišová Feglová. „Toto trojdňové expanded cinema / site specific naznačuje, kde je budúcnosť umeleckého filmu. V tesnej blízkosti ostatných umení. Projekt Čiary bol pre nás niečím úplne novým a presvedčil nás okrem iného aj o tom, že rov- nako dokumentárny film potrebuje nové cesty, ako si hľadať cestu k divákom/čkam. Pokiaľ nechce us- trnúť v uniformnom online priestore,” vyjadril sa kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník.

„Film Čiary je o živote v meste, v špecifickom spoločenstve, zdieľajúc priestor. Okrem všeobecne platných pravidiel pohybu si vytvárame vlastne cesty, príbehy, staviame vlastné osobné hranice. Dielo čiary je akoby miniatúrou takéhoto organizmu. Zvuky, tiene, rôzne materiály, úryvky rozhovorov,” povedala režisérka filmu Barbora Sliepková.

Aj v rámci vernisáže v Košiciach bude dielo obohatené o pohybuvú performanciu

Sone Kúdeľovej. „Spolupráca na tvorbe multimediálnej inštalácie Čiary je pre mňa dlhodobým exper- imentom.Kreatívnym v hlave, ale aj doslovným v čase a priestore. Je pre mňa zastavením sa v akcii. Pomalých a rýchlych reakciách na náhodné a rôznorodé podnety. Zvuk spojený s objektom, objekt so svetlom. Telá medzi nimi sú prítomné a pohyb trvá. a trvá a trvá,” vyjadrila sa Soňa Kúdeľová, ktorá hľadla mikrokozmos mestského terénu Bratislave v mikrokozme diela.

Vznik diela z verejných zdrojov finančne podporili Fond na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislavy,Bratislavský samosprávny kraj. Partnermi projektu sú Tatra banka a JTRE.

Webová stránka: https://www.ciaryfilm.sk
Facebook stránka filmu: https://www.facebook.com/ciarylines
Instragram stránka: https://www.instagram.com/ciary_the_lines_film/

Zdroj: TS