Po ocenení na Febiofeste a premiére na Berlinale mieria Poznámky z Eremocénu do kín

Po úspešných premiérach na 73. ročníku prestížneho áčkového festivalu Berlinale a bratislavskom MFF Febiofest, kde získal najnovší film Viery Čákanyovej ocenenie Mladej poroty v súťažnej sekcii V strede Európy, mieria Poznámky z Eremocénu do slovenských kín. Formálne hravé Poznámky z Eremocénu sú osobnou kolekciou spomienok na dnešný svet, ktorú režisérka posiela do bližšie nešpecifikovanej budúcnosti. V snímke netradičným spôsobom, no kriticky nahliada na fenomény, ktoré rezonujú v súčasnej spoločnosti a uvažuje o potenciáli moderných technológií pri riešení zložitých globálnych problémov, ako sú klimatické zmeny či kríza zastupiteľskej demokracie. Distribučná spoločnosť Film Expanded uvedie Poznámky z Eremocénu do slovenských kín už 23. marca. Okrem klasických premietaní v kino kluboch sa môžu slovenskí diváci a diváčky tešiť aj na špeciálne galerijné uvedenia či site specific projekcie.

Poznámky z Eremocénu sú nástrojom demokracie. Je to film, ktorý siaha do dystopickej budúcnosti a konfrontuje nás s apokalypsou, v ktorej sa už dnes nachádzame. Možno nás nevytiahne z politickej katastrofy, ale dokazuje jej vysoko poetické, sofistikované, ale sebareflexívne chápanie. Film je bohatou kyticou myšlienok a inšpirácie,vyjadrila sa o filme Poznámky z Eremocénu porota súťažnej sekcie V strede Európy v zložení Mária Môťovská
a Leonhard Müllner

Medzinárodne uznávaná režisérka Viera Čákanyová vo svojom najnovšom filme vedie dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja, pričom film formálne predstavuje hravú audiovizuálnu pohľadnicu, ktorú posiela do nejasnej budúcnosti. Pre lepšie porozumenie špekulatívnej vízie budúceho sveta si vytvorila vlastný slovník pojmov, ktorým nás sprevádza a z osobnej perspektívy reflektuje možné dystopické dôsledky moderných technológií, s ktorými sa dnes stretávame len v stave ich zárodku. Pochybuje o ideálnom techno-optimistickom modely budúcnosti a kriticky skúma potenciál technológie tzv. „blockchain” či umelej inteligencie: „Film je vymyslený ako správa vo fľaši vyliata do dátového mora, ako analógová fosília, ktorá čaká na vykopanie budúcimi digitálnymi archeológmi. Je to osobný projekt, ktorý bude rekonštruovať a interpretovať moje budúce virtuálne ja. Je to súčasná vízia budúceho sveta, ktorý sa čoskoro zmení na nepoznanie,” vyjadrila sa režisérka Viera Čákanyová, jedna z najvýraznejších osobností súčasného slovenského filmu.

Predchádzajúce dokumentárne filmy Viery Čákanyovej patria k festivalovo najúspešnejším slovenským titulom uplynulých rokov — boli prezentované na festivaloch ako Berlinale, Sheffield Doc/Fest, ZagrebDox či DokuFest Kosovo, kde bola snímka Biela na bielej ocenená cenou Green Prize, ako aj hlavnou cenou Opus Bonum na 24. MFDF Ji.hlava. Najnovšia snímka Poznámky z Eremocénu vedie pomyselný dialóg s jej predchádzajúcimi filmami FREM (2019) a Biela na bielej (2020), pričom tvoria voľnú trilógiu:

„Z chronologického hľadiska sú Poznámky z Eremocénu záverečným filmom intuitívnej trilógie zaoberajúcej sa rovnakými motívmi, naratívmi a otázkami: umelou inteligenciou, dystopickou budúcnosťou ľudstva, analógovým verzus digitálnym, prírodou verzus civilizáciou a klimatickými zmenami. Všetky tri fungujú samostatne, no zároveň sa dopĺňajú – sú to časti jednej skladačky, ktoré sa zaoberajú rovnakými témami či motívmi, no meditujú o nich formálne odlišným spôsobom,“ vysvetľuje Čákanyová, ktorej predposledný film FREM (2020) uviedlo Berlinale tiež v rámci výberu sekcie Forum predstavujúcej inovatívne prúdy súčasnej kinematografie.

Poznámky z Eremocénu sú výnimočné nielen svojím silným odkazom, ale aj unikátnou filmovou formou, ktorá vyniká mimoriadnou obrazovou i zvukovou kvalitou, čím vzniká ambiciózne umelecké dielo: „Poznámky z Eremocénu formálne bohatým jazykom polemizujú s kľúčovými otázkami dneška a zatínajú tak do živého. Okrem klasickej distribúcie v kino kluboch po celom Slovensku chystáme tiež sériu špeciálnych podujatí, pri ktorých staviame na jedinečných umeleckých kvalitách filmu. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na galerijné uvedenia, site specific eventy či premietania na netradičných projekčných miestach,” vyjadril sa Matej Sotník, producent filmu za spoločnosť guča films a kreatívny riaditeľ Film Expanded.

Poznámky z Eremocénu vznikli v produkcii slovenskej produkčnej spoločnosti Guča films a koprodukcii s Marina Films a Rozhlasom a televíziou Slovenska. Vznik a distribúciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a Bratislavský samosprávny kraj.

Synopsa: Film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Režisérka Viera Čákanyová vedie vo filme Poznámky z Eremocénu fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja, kým zvedavo a kriticky skúma potenciál technológie „blockchain” a umelej inteligencie. Môžu priniesť riešenia zložitých globálnych problémov, ako klimatické zmeny či kríza zastupiteľskej demokracie? Audiovizuálna pohľadnica, ktorú autorka posiela do budúcnosti kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy z 3D skenera, čím zdôrazňuje napätie medzi analógovou a digitálnou budúcnosťou ľudstva.

Sekcia filmu na webe distribútora: https://www.filmexpanded.com/filmy/poznamky-z-eremocenu/

Zdroj: TS