Po 20 rokoch vychádza nitrianskej štvorici HORKÝŽE SLÍŽE album Ritero Xaperle Bax prvýkrát na LP

Slávna punk-hardrock-recesistická kapela Horkýže Slíže z Nitry si podmanila slovenské a české publikum svojim humorom, strhujúcou energiou a originálnymi nápadmi. Funguje od roku 1992 a výraznejšie sa presadila až platňou Kýže sliz z roku 2002, ktorej úspech podporila aj kauza Pročko verzus Horkýže slíže. 

Ich siedmy album z roku 2004 s čarodejníckym názvom Ritero Xaperle Bax vychádza po 20 rokoch v týchto dňoch v remastrovanej podobe a prvýkrát na vinyle!

Patrí k najúspešnejším titulom skupiny. Dobová tlač ho charakterizovala ako „šamanom namiešaný elixír na zlú náladu s fórikmi len tak pohodenými naverímboha a tiež slovníkom vulgarizmov, ktoré má normálny človek rád, pretože spestruje rozpravu a v prípade albumu aj znelosť slovenského jazyka.“ Album je vraj o rockeroch, ktorí zablúdili na technopárty. Je tam prerozprávaný dokument o Tibete a himalájskych horách z úst zabávača Petra Marcina. Mihnú sa tam sršne, redaktor z BBC, Sanchez alebo gajdista Fera ze Skalice.  Kuko, Doktor, Sabotér a Vandel sa spojili so známou postavou Saxany z českej komédie Dívka na koštěti. „Ritero Xaperle Bax znamená v čarodejníckom jazyku Oslíček, otras sa!,“ vysvetlil v dobe vyjdenia albumu spevák, basgitarista a textár Peter Hrivňák alias Kuko. 

Skupinu Horkýže Slíže si budete môcť užiť na Slovensku s kapelou Inekafe naživo v rámci Slíže & Kafe Po 100 rokoch tour 2024, ktoré momentálne prebieha. Najbližšiu showku predstavia už tento štvrtok 25.apríla v Bratislave a ďalší koncert je naplánovaný na 10. mája v Banskej Bystrici. 

Zoznam piesní na LP:

LP
1. Sršeň
2. Intro
3. Shanghaj Cola
4. Kruh
5. Náboženské zvyky
6. A ja sprostá
7. Baby
8. Dvaja rockeri na techno-party
9. Kapely
10. Kam? Tam, či tam?
11. Miestny kovboj
12. Tibet
13. Rock a jungel
14. Disciplína
15. Svobodnoje vremja
16. Gajdy – dudy
17. To prejde
18. Nebolo to zlé (A Pretty Cocoa Denny, don´t ask for p.t.u.)

TS
FOTO – HORKÝŽE SLÍŽE