PlanetRhythm: Cole – Hľadám v skladbách originalitu.

V sobotu, 27. 4. zavíta na pravidelnú clubovú noc Planet Rhythm, jeden z významných  predstaviteľov slovenskej clubovej scény. Cole aka Hyricz je tridsať ročný multižánrový umelec, ktorý  sa na scéne pohybuje už 14 rokov. Tento krát Bratislavskom clube Radosť, predvedie svoj technový set. Tradične na akcii predvedú svoj pohľad na aktuálne techno rezidentná dvojica Bari & Hasky.

1. Ahoj, máš za sebou zaujímavý životný príbeh. Ako si sa dostal z Ukrajiny na Slovensko? Si v spojení zo svojou rodnou krajinou ?
Ahoj, keďže na Slovensku máme rodinu, v polovici 90-tých rokov sme dostali možnosť sa presťahovať. V tom čase fungoval medzištátny program, ktorý umožňoval ľudom s koreňmi na Slovensku presťahovať sa a začať tu žiť. Od presťahovania sa v roku 1994, som bol iba dva krát na Ukrajine. Vzťahy s rodinou, ktorú mám na Ukrajine si udržiavame, ale nie tak intenzívne ako predtým. Predsa, tu som doma.

2. Tvoja Relácia minimatica má za sebou už 309-té vydanie, kde zbieraš inšpiráciu a ako si sa dostal k tomuto projektu?
K Minimatice som sa dostal postupne, ako som sa začal intenzívnejšie zaujímať o hudobné štýly, ako sú minimal a tech-house. Natoľko ma očarili, že som sa začal pohrávať s myšlienkou propagácie týchto štýlov, osobitým spôsobom a rádio show mi prišla ako najvhodnejšia voľba. Aj keď zo začiatku to nefungovalo ako rádio show, postupne som sa dostal k ľudom a rádiám, ktoré mi to umožnili. Inšpiráciou bolo, je a vždy bude čaro tejto hudby, ktoré ma neustále napĺňa a motivuje ku ďalším krokom.

3. Podľa čoho vyberáš tracky do svojej relácie? Keďže funguje na pravidelnej báze, musíš mať všeobecný prehľad o tom, čo sa aktuálne vydáva.
Tracky vyberám na základe môjho osobného uváženia. Nemám vytýčené konkrétne pravidlá výberu, nechávam sa ovplyvniť aj inými štýlmi a hľadám v skladbách originalitu. Niečo, čo dokáže hudbu odlíšiť. Prehľad v tom, čo vychádza, mám za tie roky dosť veľký a stále ho získavam. Pre mňa bolo vždy veľmi zvedavé sledovať hudbu a jej vývoj. Spoznávať všetky jej zákutia a  mať všeobecný prehľad.

4. Všeobecne si známy ako Dj, čo ty a produkcia ?
Produkujem už dlhšiu dobu, ale momentálne mám pauzu a zameriavam sa hlavne na dramaturgiu mojej relácie a moje DJské vystúpenia. Ale ak by niekto chcel vypočuť moju staršiu tvorbu, objaví ju na vydavateľstvách ako sú Melodica Netlabel, Seta Label, Sumo Juice atď. Na tvorbu som používal rôzne programy, počnúc Reasonom s medzizástavkou v Abletone, až po súčasný LogicPro.

5. Momentálne je tvoje bydlisko Detva – ovplyvňuješ svojou hudbou aj miestne kluby  ?
Od začiatku roka pôsobím v Bratislave, kde pracujem, ale minimálne dva krát do mesiaca chodím domov do Detvy. Myslím si, že za posledných 19 rokov, čo bývam na Slovensku som mal možnosť výrazne ovplyvniť hudobne dianie v Detve a širokom okolí. Pôsobil som v niekoľkých kluboch v Detve a okolí. Nemal som strach vždy prísť s niečím, čo osviežilo hudobné dianie klubov a to tým, že som hral hudbu, ktorú tu bežne málokto hrával.

6. Hráš už 14 rokov, zažil si rôzne obdobia. Ako vnímaš scénu momentálne na Slovensku?
Momentálne neberiem dianie na našej scéne veľmi vážne. Sledujem ju, ale nevyjadrujem k nej. Môj záujem sa opiera o akcie a kluby, kde tento hudobný žáner patrí a kde to má zmysel robiť. Stále som rád, že sa nájdu ľudia, ktorí sa venujú hudbe v pozícii DJov, producentov a organizátorov so srdcom a preto si ich nesmierne vážim.

7. Ak by si mal možnosť vytvoriť svoj vlastný event bez finančného obmedzenia ako by vyzeral line-up 
Taký line-up by vyzeral pravdepodobne takto: KiNK (live), Steve Bug, Martin Patino, Tigerskin (live), Sebo K, Martin Landsky, Alex Niggemann, S.K.A.M., Apollonia DJs (Dan Ghenacia & Shonky & Dyed Soundorom), Rodriguez Jr. (live)

8. Ako si sa dostal k labeluMelodicanetlabel a čím je špecifický ?
Melodica netlabel je veľmi kvalitný a špecificky label, ktorý nie je zameraný len na jeden hudobný žáner, ale práve naopak, dáva priestor aj iným hudobným smerom, ktoré dokážu ľudí zaujať. Zakladateľom labelu je môj dobrý kamarát a výborný DJ Kaizels, ktorý ma veľmi dobre vypestovaný hudobný vkus, čo sa prejavuje aj pri výbere interpretov a skladieb do dramaturgie labelu. Sám som na ňom stihol vydať 2 releasy a som nesmierne rád, že môžem byt súčasťou tohto labelu.

9. A posledná najdôležitejšia otázka, aký alkohol preferuješ ?
Čo sa týka alkoholu, tak ja som pivkár  :)

Bari – Vlastným menom Andrej Žáčik. Elektronicky plamienok v srdci mu začal tlieť niekedy od roku 2000 keď na TV VIVA sa zoznámil s reláciou Club Rotation a live prenosmi z party ako sú Loveparade, NatureOne či Mayday. Jeho štýl je hlavne ovplyvnený umelcom Chrisom Liebingom. Bariho sety ponúkajú aktuálny zvuk techna, ktoré je znamenité prísnym výberom trekov, ktoré sú charakteristické svojou energickosťou, pevným beatom a rozvíjajúcou atmosférou. Tým si zachováva svoj osobitný štýl.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/60434518″ params=““ width=“ 100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

Hasky – Vlastným menom Lukáš Haško narodený v Karlových Varoch,  dnes žijúci na Slovensku. Jeho dlhoročné mapovanie techna ho posunulo od pasívneho počúvania ku technike. Jeho sety sú plné melodiky a groovy techna so súčasným zvukom. Jeho cit pre spájanie dáva jeho setom posluchový charakter plný energie a rozvíjajúcej sa myšlienky. Rád spája známe motívy z rôznych štýlou a kombinuje ich do novej podoby.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/5161367″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

PlanetRhythm
27.4. 2013
Entry 3€
Facebook event: https://www.facebook.com/events/585926911420157/?fref=ts
Fan page: https://www.facebook.com/pages/Algorhythm-Planet-Rhythm/224874540938302?ref=hl

Zdroj: PlanetRhythm