Planet Rhythm v Radosti – Interview Skaph.

Na posledný tohtoročný Planet Rhythm si Bari a Hasky pozvali nemecko-českú dvojicu z libereckej crew CLCK. Tvorí ju dvojica Toni Riot a Skaph. Prvý z dvojice je Nemec, ktorý svoju Djsku kariéru začal doma a odštartoval v cluboch v Hamburgu a Frankfurte, čo je jasne počuť na jeho zvuku.

PR_19_12_r

Dnes je už udomácnený v Českej republike. Druhý menovaný Skaph je veľmi aktívnym propagátorom elektronickej hudby na severozápade Čiech. Okrem pravidelných cluboviek má manažérsky na starosti obľúbený podcast CLCK. Obaja sú zástancovia vinylových placiek, ktoré u nás z radosťou prevetrajú.

1. Dozvedel som sa, že si spieval v hardcore kapele. Ako dlho si sa tomu venoval ?
Pokud si dobře vzpomínám, bylo to období někdy od roku 2006 do 2008. Před tím jsem vystřídal pár kapel, ale teprv s těmihle kluky, co si říkali Distinct The Rest, jsem si tenkrát hudebně opravdu padl do noty. Jenže pak jsem začal studovat, bydlel na koleji 2,5h cesty od domova a nebyl na to tím pádem čas. Takže si kluci časem našli jiného zpěváka a nakonec se rozutekli do jiných kapel. Každopádně těch pár let bylo fajn, užili jsme si dost srandy a na koncertech jsem měl možnost slyšet spoustu zajímavých kapel.

2. Ovplyvňuje spev aj tvoj súčasný sound, ktorý hrávaš ?
Řekl bych, že vlastně ani ne… Ve skutečnosti se vokálům ve skladbách, co hraju, spíš vyhýbám a když už, tak jsou to decentní, často podpitchované, „techno vokály“ :)) Do taneční hudby mi zpěv zkrátka moc nesedí (i když existují výjímky), v jiných žánrech, co poslouchám, ho samozřejmě naopak vítám.

Skaph CLCK

3. Si fanúšik vynilových placiek, čo dokazuješ aj pri organizovaní bazáru vynilov. Koho to bol nápad a akú najcennejšiu platňu máš vo svojej zbierke ?
Prvním impulzem udělat vinyl bazar bylo to, že se mi doma válelo hodně placek, které už bych dnes nezahrál a neměl jsem na ně ani dost úložného prostoru. Takže proč je neprodat a rovnou se neprohrabat v jiných deskách… Takovou věc člověk ale nemůže dělat sám, takže jsem se o tom pobavil s Dahem, do jehož vinylshopu Nula2.cz v Jablonci nad Nisou jsem pravidelně jezdil kupovat poctivé vinyly než jsem přešel na DVS. Ten na to ochotně kývl a krom nálože desek akci podpořil i technikou.  Pak se hodilo echo na sociálních sítích a sešli jsme se s dalšími nadšenci v příjemném prostředí  libereckého Stereo café. První díl byl navíc spojený s mejdanem na venkovní terase, kde se hrálo jak jinak, než z gramofonů :) Do budoucna určitě vinyl bazar zopakujem, ideálně až bude venkovní teplota nakloněna mejdanu :) Za nejcennější vinyl ve svojí sbírce považuju Sandwell District Sampler 4, který je na discogs.com k dostání asi za 50eur. Potom si hodně považuju i kousky Fifth Method a Sixth Method od Ancient Methods s jejich typickým špinavým zvukem.

4. S kolegom Jörg Hartnerom a Tonim Riotom (ktorý vystúpi spolu s tebou na Planet Rhythm) organizujete party najmä v Liberci a taktiež sa staráte o podcast CLCK. Ako ste sa spoznali a ako máte podelené úlohy v crew ?
S Jörgem jsem se poznal v klubu Had, kde jsem i začínal hrát. Tenkrát tam hrál na párty se Shark8, který mě zanedlouho vzal pod křídla CBS crew. Tenkrát jsem krom techna ještě hrál i hodně veselejších melodických věcí, které byly stylově podobné tomu, co hrál Jörg, takže došlo i na příležitostné b2b sety s ním, párkrát do klubu na vystoupení přinesl i synťák a mikrofon a zatímco jsem míchal desky, on do toho hrál live a do mikrofonu přes vokodér dělal robotické vokály v němčině, což mě neskutečně bavilo. Nicméně postupem času zjišťuju, že hraju čím dál temnější a depresivnější hudbu (nedávno jsem slyšel i názor, že to zní jak zvuky z diagnosťáku), takže na b2b set už to není :)) S Tonim jsem si kolem roku 2010 zahrál v libereckém bývalém Liquidu a tenkrát jsem o něm věděl jen to, že je to „nějakej dj z Německa“.  Pak jsem ho o několik let později potkal v Experiment clubu, dali jsme se do řeči a tak nějak spolu začli hrát a kamarádit, protože krom podobného vkusu v oblasti techna máme i podobné názory a hlavně: Je to zlatej člověk! :)) Úlohy v CLCK máme rozděleny tak, že já mám na starosti organizaci parties (v tomto ohledu nutno zmínit i dj Segmenta z Hradce Králové, který nám s sebou na mejdan přivezl už dost kvalitních umělců a který nám dělá i některé flyery), domluvu s djs jak ohledně parties, tak podcastu, a starám se o CLCK web a fb stránku. Jörg má na starosti rozhovor s umělcem a sestříhání podcastu do finálního celku, když si najde čas mezi pracovními a rodinnými povinnostmi, udělá i nějaký ten video sestřih z mejdanu. Toni je takové „srdce“ našeho projektu, jelikož většina zásadních nápadů vzešla z jeho hlavy, krom toho i on se někdy domlouvá s pozvanými djs a v neposlední řadě se stará o to, aby jim u nás bylo příjemně a měli vždy drink po ruce :))

5. Ako dlho trvá príprava jedného podcastu CLCK?
Příprava podcastu začíná vlastně už oslovením umělce. To většinou řeším alespoň měsíc před vypuštením podcastu online. Někdy se stane, že do toho hostovi něco vleze či mu na poslední chvíli vypoví technika, takže se pak shání náhrada na poslední chvíli. To se ale naštěstí zatím stalo jen párkrát. Host pošle svůj set s tracklistem, Jörgovi pak pošlu vše dostupné info. Pokud hosta osobně dostatečně neznám, tak se ho předem zeptám na aktuality a zajímavosti, které by rád v rozhovoru zmínil. Podle těchto informací pak Jörg přes Skype hosta vyzpovídá, na začátek mu položí pár tradičních otázek ohledně jeho začátků atd., postupně dojde řada i na aktuality a zajímavosti a taky na nějaké ty Jörgovy průpovídky a semtam nadávání na ČR :D Potom rozhovor přidá k zaslanému setu, přidá znělku, sestřihá přesně na délku 80min a pošle mi ho. Já k tomu pak udělám grafiku, napíšu krátký popis a dám online. Podcasty jsou pak ke stažení i poslechu na www.clickclack.cz a mixcloudu.

6. Čo počúvaš na ceste do práce ?
Momentálně chodím pracovat asi 5min chůze od domu, takže sluchátka si ani neberu. Pokud jsem v minulosti musel jet pracovat někam dál, tak jsem poslouchal hučení autobusu, vlaku či auta, protože s brzkým ranním vstáváním nejsem kamarád. Minimálně hodinu po probuzení moc nevnímám a nejradši bych šel zase spát a byl v úplném tichu :)

7. A posledná najdôležitejšia otázka, aký alkohol máš najradšej ?
To tě asi takhle na závěr zklamu, protože já alkohol skoro nepiju :))) Ne, že bych se mu striktně vyhýbal, spíš se napiju jen na nějakých oslavách nebo ze zvědavosti „okoštuju“, když někdo přinese pití, co neznám. Takže žádný vyloženě oblíbený alkohol nemám. Chutná mi např. Malibu nebo semtam někdo donese dobrou domácí pálenku, ale aktivně to nevyhledávám… Já radši zelený list ;) Skaph-a  môžete vidieť na party PLANET RHYTHM 19.12.2014 v Radosti spolu s nemeckým kolegom Tonim Riotom a domácim Barim a Haskym.

Mixcloud – https://www.mixcloud.com/skaph/
Soundcloud – https://soundcloud.com/michal-skaph
Hearthis – https://hearthis.at/skaph
Dj profil – https://www.clickclack.cz/?djs&id=1

Planet Rhythm
19.12. 2014 (piatok)
Radosť
Štart: 22:00 hod.
Vstup: 3€

PR_19_12

Zdroj: Planet Rhythm