Plán úteku – Ako za starých čias!

Špecialista na úteky z väzení Ray Breslin(Sylvester Stallone) už preveril štrnásť takýchto zariadení ale ani jedno neodolalo jeho umu a na každom našiel nejaký ten nedostatok cez ktorý sa dokázal prešmyknúť späť na slobodu.

Ray je profesionál na preverenie väzení a nepoznal doteraz také ktoré by odolalo a tak prichádza nová výzva, dostáva bohato ohodnotenú ponuku pokiaľ by sa dal na preverenie ešte neoficiálneho a utajené väzenia. Ponuku prijíma ale dohodnuté kritéria zmluvy akosi zanikajú, Ray je unesení a nasadení do tajného väzenia bez akejkoľvek vonkajšej pomoci, kde sa riaditeľ zariadenia z nikým moc nemazná.

ESCAPE PLAN

Teraz sa musí spoľahnúť na okolitých väzňov v modernom zariadení, kde je na prvý pohľad len minimum šancí na útek. Nakoniec má malé šťastie, lebo mu do cesty vošiel väzeň Emil Rottmayer(Arnold Schwarzenegger) a tak prichádza šanca, že keď spoja svoje sily môžu zničiť túto pevnosť do samotných základov.

O filme: Tento rok je v rámci ponuky filmov čoraz viac zaujímavy a to hlavne teraz keď prichádza vysnený projekt, kde sa objavia niekdajšie veľké hviezdny Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger. Spojenie dvoch akčných legiend do jedného filmu, nám prináša krásny návrat k 80.rokom.

ESCAPE PLAN

Áno mali sme tu už dva akčné diely Expendables(2010, 2012), kde sa zošlo to najlepšie akčné herecké obsadenie, čo nám tento žáner ponúkol za posledných takmer 30rokov. Ale práve tento prípad je venovaní len tým dvom najvýznamnejším z akčného žánru a dá sa povedať, že ide aj o ich úžasnú poctu tomuto žánru, ktorý dlhé roky obohacovali svojimi najrôznejšími akčnými kúskami, kultovými postavami ako major Dutch z Predátora, Terminátor, Rocky či Rambo.

V prvom rade je vidieť že títo dvaja akčný borci si tento spoločný útek z väzenia užívajú a ponúkajú len to najlepšie z ich repertoára, okrem dobrej akcie, veru rozdávať údery ešte vedia, dômyselných scénok, ideálnej hereckej súhry, nechýbajú hlavne ich klasické odfrky – hlášky ktoré dokážu výdatne pobaviť. Samozrejme že týchto akčných hrdinov treba poznať z ich slávnych čias, lebo až potom má tento film aj patričný efekt pre diváka a môžem len potvrdiť že plná kinosála sa bavila dosť výdatne, takže atmosféra bola výborná.

ESCAPE PLAN

Režijne sa filmu ujal zručný Švédsky Mikael Hafström(natočil filmy ako Zlo/2003/, Vykoľajení/2005/, Izba 1408 /2007/), ktorý vie dobre pracovať s hercami a dokáže dosť obratne podávať dej, bez nejakej zbytočnej vaty. Vo filme sa vo vedľajších úlohách objavia aj ďalší známy herci, neúprosného riaditeľa väzenia si zahral James Caviezel, taký Vinnie Jones zas drsného dozorcu, dokonca aj raper Curtis „50 Cent“ Jackson si tu strihol roličku IT technika, väzenského doktora si zahral Sam Neill, takže obsadenie je fakt bohaté. Film by mal by povinnosť pre filmového fanúšika, ktorý si chce nostalgicky zaspomínať na staré dobré časy!

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Plán úteku
Komerčný ohlas filmu Escape Plan (k 20.10.2013):
Rozpočet: $70 miliónov
Otvárací víkend v USA: $9,885,732
Tržby v USA: $10,700,303
Tržby mimo USA: $14,100,000
Tržby Celosvetovo: $24,800,303(tržby sú len za prvý týždeň premietania, už teraz je jasné že nepôjde o žiadny veľký hit a len ťažko si film zarobí na rozpočet ale treba uznať, že herci aspoň splnili sen svojich fanúšikov)

V Slovenských kinách od 17.10.2013

Plan uteku_B1 SK.indd

Napísal: Matúš Gajdošech