Piešťany sa v lete premenia na Mekku jazzovej hudby

Najlepší jazzoví hudobníci zo strednej Európy sa stretnú v lete v Piešťanoch. V rámci Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šošoku sa podelia o svoje know how. Pre limitovaný počet účastníkov 5-dňového workshopu – od 7. do 11. augusta 2023 – je prichystaný vychytaný program, o ktorý sa postarajú vychýrené mená. Valihora, Nikitin, Katarzia a mnoho ďalších prinesú dokopy 72 hodín hrania, tvorby textov a ďalších jedinečných aktivít pre milovníkov jazzovej hudby. 

Mená ako Martin Valihora, Nikolaj Nikitin, Milo Suchomel či Ľuboš Šrámek netreba nadšencom jazzu predstavovať. Celkovo 16 lektorov sa počas 5 dní bude venovať každej oblasti jazzovej hudby. Od spevu cez najrôznejšie dychové, strunové, bicie nástroje až po kompozíciu či tvorbu scénickej a filmovej hudby. Kompletný zoznam lektorov nájdete na webe https://www.jazzovadielna.sk/2023/, kde sa na Medzinárodnú jazzovú dielňu Doda Šošoku viete priamo zaregistrovať online.

S láskou k jazu po stopách Doda Šošoku

Perkusionista a bubeník Jozef „Dodo“ Šošoka, najznámejší nestor a propagátor jazzu na Slovensku by tento rok oslávil 80. narodeniny. Získal množstvo svetových ocenení a stál na pódiu s TOP jazzmanmi. Na sklonku života sa usadil v Piešťanoch, kde popularizoval tento žáner a najmä vďaka jeho zásluhám v meste koncertovalo množstvo svetových umelcov. Slovenský hudobný fond mu udelil Cenu za celoživotné dielo, propagáciu jazzu doma i vo svete a za vernosť jazzu. Po jeho vzore sa organizátori rozhodli popularizovať sprístupniť jazz podujatím pre všetky vekové kategórie účastníkov, ktorí majú záujem sa zdokonaliť v interpretácii, kompozícii, či improvizačných technikách v jazzovej hudbe.

Workshopy povedú veľké mená domáceho aj svetového jazzu

Keďže v našom školstve chýba komplexný pohľad na danú problematiku, organizátori by radi kontinuálne pracovali s mladými talentmi. Výhodou je, že nielen že učia na prestížnych školách, ale majú úspechy aj v aktívnom hraní. Dôkazom je nedávne víťazstvo Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka v Radio_Head Awards 2022 v kategórii Jazzová hudba, zahraničné úspechy Kristíny Mihaľovej, Jakuba Šedivého v duu Lash Grey aj angažmány Martina Valihoru, Stana Palúcha v prestížnych svetových kluboch atď. Ďalšou ambíciou organiýátorov je pozývať lektorov z iných žánrov. Takto prijala pozvanie Katarína Kubošiová alias Katarzia, ktorá bude viesť textársky workshop, či Adam Kvasnica s prednáškou o DJingu.

Prvé miesta sú už obsadené, prihlásiť sa môžete do konca júla 

Prvý ročník MJDDŠ v roku 2022 si rýchlo našiel svojich obľúbencov. Preto sa tohtoročný kurz rozrastá z 50 na 70 frekventantov –  účastníkov kurzu. Pre nenáročných ponúka navyše ubytovanie zdarma na neďalekom internáte v Piešťanoch. Samotné podujatie prebehne na dvoch miestach –  ZUŠ Piešťany (dielne a workshopy), La Musica (koncerty).

Ide o jedinečnú možnosť ako počas 5 dní nabrať intenzívny progres v tvorbe a hudobných zručnostiach. Navyše spoznáte špičku stredoeurópskeho jazzu a ľudí, ktorí milujú hudbu s americkými koreňmi. Príďte si na vlastnej koži zažiť, ako sa Piešťany premenia na New Orleans strednej Európy. Zistite viac o podujatí a registrujte sa online na https://www.jazzovadielna.sk/2023/

Tešíme sa na vás!

Zoznam lektorov Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šošoku 2023: Tomáš Baroš (kontrabas, basgitara), Michal Bugala (gitara), Braňo Dugovič (klarinet, basklarinet), Kornél Fekete-Kovács (trúbka, kompozícia a využitie efektov pre dychové nástroje), Samuel Hošek (spev), Sisa Michalidesová (tvorba scénickej a filmovej hudby), Kristína Mihaľová (spev), Nikolaj Nikitin (saxofón), Stano Palúch (husle), Peter Preložník (klávesové nástroje a syntezátory), Milo Suchomel (saxofón), Jakub Šedivý (gitara), Marián Ševčík (bicie nástroje), Ľuboš Šrámek (klavír, kompozícia), Martin Valihora (bicie nástroje), Klaudius Kováč (klavír, kompozícia).

Tento projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS