Piešťany privítajú jar ľudovými zvykmi a remeselnými výrobkami – Už tento víkend!

Zima je definitívne za nami a to treba náležite osláviť. Centrum Piešťan bude už počas najbližšieho víkendu plné tradícii našich predkov, ktoré sú spojené s oslavou začiatku jari.

Už v piatok 5. apríla o 16.00 h sa na Námestí slobody rozozvučia ľudovky v podaní Ľudovej hudby Andreja Záhorca. Energickí muzikanti a usmievavá speváčka už so slovenským folklórom precestovali celý svet a o dobrú náladu sa postarajú aj na začiatku Jarných trhov v Piešťanoch.

Tie odštartujú už v piatok popoludní tradičnou aj modernou kuchyňou a budú pokračovať v sobotu od 10.00 h, kedy si v centre rozložia svoje stánky remeselníci s pestrou ponukou originálnych výrobkov odkazujúcich na tradície našich predkov pod názvom Pieščanský rýnek.

Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na celodenný workshop zameraný na pletenie prútia. Pre najmenších bude pripravená kreatívna tvorivá dielňa a o dobrú náladu sa postará harmonikár.

Na pódiu sa postupne od 14.00 h predstavia členovia folklórnych skupín Povoja, Bojniaci a Borovienka.

Pieščanský rýnek aj tvorivé dielne budú pokračovať v nedeľu od 10.00 h. V kultúrnom programe od 13.00 do 17.00 h sa predstaví rodina Hlbockých. Slávnosť príchodu jari vyvrcholí vystúpením folklórnych súborov Žito a Krakovanček, ktoré predvedú jarné zvyky, spevy a tance s Morenou. Tú nakoniec podľa tradície zapália a hodia z Kolonádového mosta do rieky Váh a potom privítajú Letečko.

Jarné trhy majú aj charitatívny rozmer. Návštevníci môžu dobrovoľným príspevkom 6-ročnému Maťkovi Praženkovi, ktorý trpí hypotóniou (znížením svalového napätia)a trápi ho aj epilepsia. Minulý rok absolvoval rehabilitačnú delfínoterapiu. Plávanie a hra s delfínom pod dozorom odborníkov mu veľmi pomohla a jeho zdravotný stav sa zlepšil. Rád by si ju preto aj vďaka pomoci návštevníkov Jarných trhov zopakoval.

Jarné trhy organizujú  Agentúra Crea, B&R Group, Mesto Piešťany, MsKS a o výzdobu nie len trhov ale aj mesta sa postarajú  Služby mesta Piešťany.

Všetky podrobnosti nájdete na Facebooku.

Zdroj: TS