Piaty ročník Breathe festivalu prinesie do Prešova gruzínsku elektroniku.

Festival Breathe prenesie 30. augusta elektronickú hudbu z klubov do prírody už po piatykrát. Jedinečnosť podujatia je v jeho komornej atmosfére, ktorú vytvára malý areál na lúke, v Prešove známej ako ,,Pod Bikošom“.

Medzi headlinerov festivalu patrí Arnii, gruzínsky DJ a promotér v súčasnosti pôsobiaci v Prahe. V jeho setoch je možné nájsť takmer všetko, od Chicago house, cez Memphis rap až po techno. Arnold Atanesyan alias Arnii stojí tiež za aktivistickou komunitou Bassiani, ktorá minulý rok zorganizovala 36 hodinový rave pred parlamentom hlavného mesta Gruzínska -Tbilisi, na protest proti násilnému zásahu voči alternatívnej scéne v krajine. V Prešove sa po druhýkrát predstaví pražský DJ nrmn,rezident klubu Ankali a člen zoskupenia nite vibes, od ktorého sa očakáva najmä funkčné a úderné techno.

Lokálnu scénu bude reprezentovať Still Sparkling, jeden zo zakladateľov formátu Tanzmaterial,taktiež pôsobiaci v Prahe, ktorý má za sebou premiérové vystúpenie na festivale Pohoda. Návštevníkov Breathu prevedie cestou ambientu, techna aj disca. Predstaví sa tiež Košičan Paradiso Rhytm, osobnosť labelu House of Unity, ktorý patrí medzi „cenné, no skryté“ poklady slovenskej elektronickej scény. So svojou energickou housovou elektronikou prerazil viac v zahraničí, ako doma.

Stálou súčasťou line-upu sú rezidenti samotného Breathe. Uma Durman, Wuss a FAQ sú mená dj-ov z Prešova, ktorí stoja sa organizáciou festivalu, ale aj za obľúbeným lokálnym tanečným formátom Faded. Ich selekcie sa pohybujú na hranici klubového housu, techna a dub techna, pričom vo svojich setoch radi experimentujú.

O osobitú atmosféru sa postarajú taktiež tematické svetelné inštalácie v réžii Alexandra Kupku z CTRL_SPACE. Úpravu areálu doladia študenti scénografie z VŠMU.

WEB: https://breathefestival.sk/
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/768109376919382/

informovala Linda Durkáčová