Philip TBC na Reaction Control 16: Slováci se umí pořádně rozjet!

Vždy pozitívne naladený, zábavychtivý chlapík dobrodružnej povahy. Jeden z najoceňovanejších českých dnb djs a producentov v interview pred párty Reaction Control 16!

Philip TBC pôsobí na scéne už dlhé roky a medzi skalnými netreba jeho meno zvlášť predstavovať. Do povedomia širokej verejnosti sa dostal aj v súvislosti s kapelou Prodigy, ktorá si ho pred pár rokmi vybrala ako svojho predskokana. V roku 2012 vydal album Kokoro No Hibiki, neskôr nasledovali aj jeho špeciálne remixové edície. S trackom Galactic sa dostal na popredné miesta svetových dnb rebríčkov:

DJ-ing je pre Philipa hlavne o predvedení skillz, vo svojich setoch takmer nikdy nehrá iba jeden štý, využíva scratching, beatjuggling či beatcuting. Ktorou z týchto techník vás prekvapí na Reaction Control? Čítajte ďalej a tešte sa na 18. október v žilinskom Enjoyclube, kde bude headlinerom dnb pódia!

Ahoj Filip, určite máš za sebou rušné leto! Práca, muzika, fesťáky… stihol si aj relax?
Ahoj, pravdu máš! V létě jsem opravdu měl dost napilno, ale na konci léta se mi podařilo udělat si skoro 3 týdny volno na relax v Albánii, Černý Hoře a Kosovu. Krásný země se skvělými lidmi. Ale až vám bude někdo v Albánii tvrdit, že nejlepší a nejrychlejší cesta zpět do ČR je přes Kosovo, nevěřte mu. Ztvrdli jsme tam asi na hodinu na Kosovsko/Srbských hranicích, aby nás následně Srbové nepustili do země a my si mohli zajet asi 6 hodin navíc zpět přes Makedonii. To jednoho potěší, když ví, že před sebou má dalších 1500 km a víkend nabitej hraním.

Na Let It Roll si vral okrem iného robil prejav o akváriových rybičkách J
Je to holá pravda, jsem milovník akvarijních rybiček. Doma mám v akvárku speciální odrůdu kapra, která má jen dva centimetry na délku, ale zato 13 na šířku, sám jsem ho vyšlechtil zkřížením kapra rybničního, činčily a rakytníku.

Philip_zed1 - kĘpia

Už čoskoro Ťa uvidíme na Reaction Control. Táto párty je povestná bláznivou atmosférou…
Tak to rád slyším! Bláznivá atmosféra je ta nejlepší a z vlastních zkušeností vím, že Slováci se umí pořádně rozjet, to je bez debaty.

Spomenieš si na nejaký vtipný zážitok počas hrania?
Je to asi 14 dní, co mi na jedné akci nejdříve polili zvukovku od serata, pak shodili kompa ze stolu a nakonec shodili celej stůl. Z pohledu návštevníka jsou to celkem vtipný momenty, já se v tu chvíli bohužel moc nesmál. Vždycky mě ale pobaví, když si někdo přijde říct o nějaký dementní přání. A myslím, že přání na Evu a Vaška a jejich party pecku „Bílá lilie“ jsem zažil asi fakt jako jedinej. Aspoň doufám J Nechtěl jsem věřit vlastním uším, ale ty lidi to fakt mysleli vážně, naštěstí už je to pár let a podobný „demence“ už se mi dějou jen hodně málo.

A čo najvýznamnejší dj-ský zážitok? Vystúpenie pred kapelou Prodigy?
Vystoupení na Pohodě před The Prodigy byl samozřejmě jeden ze zlomových okamžiků. Normálně se mi moc často nestává, že bych měl možnost hrát před 30ti tisícovým davem. Bohužel, kdo tam byl, tak si nejspíš pamatuje, že jsem odehrál jen asi 10 min z původně plánovaných 45 min a přihnala se taková bouře, že to smetlo v podstatě celou Pohodu na 2 hodiny. Takže zážitek super, ale zároveň trošku zklamání. Každopádně miluju hraní po klubech pro 300 – 500 lidí, když je tam kvalitní zvuk a řádná atmoška. Když máš ty lidi na dosah vyloženě z nich můžeš sát tu energii, to miluju. Na velkých podiích venku jsi často tak daleko od lidí, že ani pomalu nevíš, co se tam děje.

Philip_zrcadlo - kĘpia

Si úspešný dj aj producent. V čom je rozdiel medzi Philipom TBC ako dj-om a Philipom TBC ako producentom?
Myslím, že tam není žadný rozdíl. V obou dvou disciplínách se snažím být precizní a dělat svou práci jak nejlíp umím se 100% nasazením. Samozřejmě DJ-ing je živelnější, protože je to prostě mejdan. Ve studiu je člověk asi víc v klidu a koncentrovanější.

Vieme, že máš blízky vzťah k Indii a Himalájam. Čoraz viac umelcov jazdí do tých končín, aby hľadali inšpiráciu. Ako je to v Tvojom prípade?
Strávil jsem v Indii a zejména v Himalájích vic než rok života postupně během 4 výletů. Miluju buddhismus a buddhisty, ja sám se za něj nepovažuju, jelikož piju alkohol, jím maso atd., ale snažím se řídit jejich filisofií. Budhismus nepovažuji za náboženství, ale za způsob myšlení a životní styl a musím říci, že nikde jinde na světě jsem se necítil tak dobře a bezpečně jako mezi buddhisty. A bylo jedno, jestli jsi pobýval v klášteře s mnichama nebo jen s obyčejnými lidmi ve vesnici. Ta energie je tam tak čistá a obrovsky silná, že se to v podstatě nedá představit, to se musí prostě zažít.

Takže návraty odtiaľ museli byť ťažké…
Pokaždé, když jsem se vrátil do „civilizované“ Evropy, chtělo se mi brečet ze všeho toho konzumu tady a z toho jak jsou lidi otroci systému, kterej je doopravdy neskutečně vysává a oni si to vlastně ani neuvědomujou. Takže já jsem se do Indie a Asie jezdil vždycky nabít a odpočinout si. Každopádně bych chtěl zpětně poděkovat mýmu kámošovi DJ Ghonzalesovi, že mi tuhle cestu ukázal.

18.10. v Žiline budeš hrať na dnb stage. Vieme, že rád miešaš rôzne štýly a sety obohacuješ aj využitím špeciálnych techník. Na čo sa teda môžeme tešiť?
Skoro vždy prokládám svoje dnb sety i ostatním materiálem, někdy trošku reggae, někdy hiphop, někdy dubstep, scratche, beat juggling, live hraní na maschine…záleží na atmosféře a co lidi baví. Takže záleží na lidech, stačí pořadně zajuchat když se jim něco líbí a já vím na jakou notu zabrnkat J

Okrem dnb bude na druhom pódiu znieť techno, kde zahrá napríklad Kanaďan Patrick DSP alebo český brat Kaisersoze. Aký je tvoj vzťah k technu?
Když jsem začínal s djingem žačínal jsem právě na technu a breakbeatu. Pravda, že už techno pár let nesleduju, nezvládám to prostě časově všechno sledovat, ale rovné beaty mám moc rád. Spíš se ale postupně vracím k pomalejším věcem. Moc se mi líbí třeba věci od Scuba, DJ Koze, Shades of gray, podcasty od Claptone…

Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa!

Sledujte náš web a FB event a hrajte o voľné vstupy na túto párty pre svojich parťákov: https://www.facebook.com/events/713742662014981/

Checkujte aj nasledovné linky, vyberte si Philipove video, track či set a tešte sa, že niečo podobné zažijete 18. októbra v Žiline:
https://soundcloud.com/philiptbc
https://www.youtube.com/channel/UCTUI1rDIDCMddBK-Y29cLgQ

mp_Reaction_control_2014_10_tlacovky_big

Zdroj: Reaction Control