Petr Spálený – Muj Dým.

Nový štúdiový album Petra Spáleného po 8. rokoch!  Vychádza 10. mája 2013. Ide o žánrovo pestrý album, kde sa striedajú country, rock a pop. Stálica českej hudobnej scény sa na ňom spojila s „klasikmi“ textu Eduardom Krečmarom, Vladimírom Poštulkom, Mirkom Černým, Janom Spáleným a jeden text dokonca napísal i dlhoročný umelcov spolupracovník Zdeněk Rytíř.

Takmer polovicu piesní zložil Petr Spálený sám a o ďalšie sa zaslúžil producent a kapelník Apollo Bandu Pavel  Krejča. Niekoľkými skladbami prispeli aj gitarista skupiny Stanislav Jelínek a Fredy Bittner.

Spevák so zamatovým basom Petr Spálený (1944) sa narodil v Prahe a hudbe sa venoval už od detstva, tak isto ako jeho starší brat Jan (1942). Dlhé roky tak spolu tvorili bratský tandem.

Začínal už na začiatku 60.rokov ako amatérsky hudobník. Najskôr hral na bicie nástroje v skupine Crossfire so Zdenkom Rytířom a Ladislavom Kleinom. V roku 1965 začal vystupovať v skupine svojho brata s názvom Hipps, ktorá bola neskôr premenovaná na Apollobeat. Zrodili sa hity ako Plakalo baby, Trápim se trápim, Podivný hry lidí, Jozefína, Hráč, Dítě Štěstěny….

Zdroj: EMI Slovak Republic