Peter Lipa Band vyráža na turné do Čiech.

V minulom roku absolvoval Peter Lipa vyše 120 koncertov na rôznych miestach sveta. Lipovi tento rok tlieskali nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj v Rusku, Rakúsku, na Cypre a Francúzku a jeho piesne si v Legendách popu zaspievali mladí speváci.

Peter Lipa vydal v máji nový autorský album s názov Lipa 68 a CD sa s predanými už vyše 3.000 kusmi stalo Zlatou platňou. Nová nahrávka prišla na trh po siedmych rokoch od poslednej úspešnej platinovej „rádovej“ Lipa spieva Lasicu. Peter Lipa si tentokrát prizval k produkcii syna Petra Lipu ml. a Ľubora „Umelca“ Priehradníka.

Výsledkom je zaujímavý, až ľahko multižánrový pesničkový album, kde spoločným menovateľom je samozrejme spev Petra Lipu a jeho jazzbluesové hudobné cítenie. Vďaka producentom a chuti Petra Lipu experimentovať, pristupovať k hudbe z rôznych uhlov, získal album moderný a príjemný zvuk.

Pri práci na novom albume vsadil Peter Lipa na dvoch producentov, na svojho syna Petra Lipu ml. a na Ľubora „Umelca“ Priehradníka. So svojim synom spolupracuje už dlhšiu dobu, ako sme mohli zaznamenať na predošlých albumoch a aj na koncertoch. Ľubor „Umelec“ Priehradník je známy slovenský producent a trumpetista. Jeho cit pre prácu z elektronikou a počítačovou hudbou, bol hlavným dôvodom k spolupráci. Autorsky sú pod albumom podpísaní Peter Lipa so svojim synom Petrom Lipom ml. Výnimkou je záverečná skladba „Hmla“ , na ktorej spolupracoval s Martinom Gašparom.

O novom albume sa písalo už dlhšiu dobu. Predošlý rádový album získal okrem piatich cien Aurel a platinového predaja aj radu nových fanúšikov, a to nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. To sa odrazilo aj na výbere a príprave skladieb pre novú nahrávku. Na albume 68 sa nachádza dvanásť skladieb naspievaných v slovenčine ale aj angličtine. Šesť z nich spieva Peter Lipa po slovensky, texty sú od Ruda Rusiňáka a Milana Lasicu a šesť anglických si delí Peter Kollár, Juraj Paliesek , Christian Webber a Linda De Bruyn Taylor.

[vimeo]https://vimeo.com/42580223[/vimeo]

Peter Lipa Band šnúra v CZ:
20.3. Nový Bor, městské divadlo
21.3. Praha, JazzDock
22.3. Zlobice pri Kroměříž
23.3. Olomouc, Jazz Tibet
22.3. Kroměříž, Penzion Zlobice
28.3. Ostrava

Zdroj: Ovsenikova Katarina