Peter Cmorik a Marek Wolf vydávajú album „K výškam…“

Začiatkom spolupráce slovenského speváka Petra Cmorika s gitaristom Marekom Wolfom bol ich spoločný singel „Druhé leto“. Skladba balansuje na hranici niekoľkých hudobných svetov, spájajúc alternatívu s world music, rockom a neofolkom.

Rovnakým smerom sa uberá aj kompilácia deviatich pôvodných skladieb tohto tvorivého tandemu, nesúca názov „K výškam…“. Ide o takzvaný koncepčný album; dielo, ktorého celý hudobný materiál spája konkrétna téma.

Vnútornú pohnútku približuje poslucháčovi textová časť po slovensky spievaných piesní, vsadená do rozmanitých hudobných plôch:  „Témou albumu ´K výškam…´ je život vzťahu dvoch ľudí. Na začiatku má každý svoju cestu, svoj život a stereotyp. Potom sa niečo prihodí. Obaja sa so situáciou vyrovnávajú. Nás zaujímajú jednotlivé vývinové štádiá tejto komunikácie a jej premeny.“, objasňuje Cmorik.

„Poradie skladieb na albume nie je náhodné a kopíruje príbeh, nie však striktne chronologicky; dejom sprevádza rozprávač, v ktorého myšlienkovom svete je použitá aj retrospektíva. Dôležité pre nás nebolo iba to, ako to celé dopadne, ale s rovnakou starostlivosťou sme sa snažili pristupovať aj k tomu, ako vyjadriť emocionálnu atmosféru jednotlivých zastávok.“, dodáva Wolf.

Nahrávka bola realizovaná v bratislavskom štúdiu ARS; jadro štúdiovej zostavy tvorí okrem Cmorika a Wolfa renomovaný bubeník a perkusionista Igor „Ajdži“ Sabo. Za klávesové nástroje, bas a zvuk je zodpovedný Dušan Ratica, vizuálnej stránky sa zhostil fotograf Pavol Laco.

Album vyšiel 1. marca 2018 v českom vydavateľstve Indies Happy Trails a hudobníci pri tejto príležitosti odohrajú sériu marcových koncertov, na ktorých bude album “K výškam…” slávnostne uvedený do života. Fanúšikovia tohto nevšedného projektu sa môžu tešiť na vystúpenia 16.3. v Novom Meste nad Váhom (Blue Note), 23.3. v Trnave (kino Hviezda) a 24.3. v Nitre (Music a Cafe). Koncertnú zostavu okrem Cmorika a Wolfa dopĺňa Igor “Ajdži” Sabo (bicie, perkusie) a Denis Pagáč (basová gitara, kontrabas).

Zdroj: Jaromír Kratochvíl za Indies Happy Trails
Fotografie: Pavol Laco