Pet Jazz predstaví našu jazzovú špičku!

Na už štrnástom ročníku petržalského jazzového festivalu Pet Jazz sa predstaví slovenský jazz (s českými hosťami) vo svojej rozmanitej podobe – zahrajú talentovaný Miroslav Hloucal a jeho Quartet, Milo Suchomel s novou platňou Jazz in the City a, aj v zahraničí oceňované duo, Ľudmila Štefániková / Matúš Jakabčic.

Jedinečné improvizačné umenie českého trubkára Miroslava ešte viac vyznieva v jeho unikátne zloženom česko – slovenskom Quartete. Svoje jazzové sily v ňom rozložili špičkový klavírny aranžér Klaudius Kováč, predstaviteľ tradicionalistickej jazzovej rytmiky Marián Ševčík a progresívny český kontrabasista Tomáš Baroš.

Formácia Miroslav Hloucal Quartet mieša vo svojej tvorbe vplyvy moderného mainstreamu, free jazz a hard bopovú tradíciu. Saxofonista a skladateľ Milo Suchomel príde s najnovším koncertným programom, ktorý je zameraný na jeho tretí album Jazz in the City volume 1. V tvorbe jedného z našich najinvenčnejších kapelníkov nastal významný posun, o čom Suchomel rád rozpráva: „Je to môj tretí album, ktorý v sebe zahŕňa komplexnejšie moju staršiu a súčasnú prácu. Vystriedal som akustický sound za elektronický. Zväčšil som obsadenie na sextet oproti typickému quartetu, s ktorým som sa najčastejšie objavoval na pódiách„.

Sexteto (Luboš Šrámek – klavír, Palo Bereza – gitara, Michal Šimko – basgitara, Dávid Hodek – bicie nástroje, Ondrej Juraši – trúbka, Milo Suchomel – saxofóny) sa v rámci festivalu predstaví aj s hosťujúcimi speváčkami Hankou Gregušovou a Luciou Lužinskou, ktorá sa vracia na hudobnú scénu po niekoľkých mesiacoch. Spomínaní hudobníci isto oceňujú svedomitú prácu Matúša Jakabčica, ktorý ako riaditeľ Hudobného fondu vo veľkej miere podporuje tuzemskú jazzovú scénu.

Skúsený interpret a aranžér Matúš Jakabčic je dodnes aktívnym hudobníkom, jeho gitarové umenie možno počuť na viac ako dvadsiatich zahraničných a domácich albumoch. V spolupráci s Ľudmilou Štefánikovou (vibrafón, marimba) ponúkne jazzové štandardy aj vlastné kompozície. Ich zvuková paleta príjemne zarezonovala minulý rok aj na parížskom festivale Jazzy Colours.

Podujatie Pet Jazz 2014 je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.
Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a sieti ticketportal.

PET JAZZ 2014
Klub za Zrkadlom – 13.11.2014 – od 19:00
7 eur v predpredaj / 9 eur v deň festivalu
MIROSLAV HLOUCAL QUARTET, MILO SUCHOMEL JAZZ IN THECITY FEAT. LUCIA LUŽINSKÁ/VOKAL/ HANKA GREGUŠOVÁ /VOKAL/, ĽUDMILA ŠTEFÁNIKOVÁ AND MATÚŠ JAKABČIC DUO

PETJAZZ-2014-FINAL-web

Zdroj: KZP