Penny board vs. skateboard: Čo je lepšie?

Keď ste v skateboardingu nováčikom, výber správnej dosky sa môže zdať mätúci. Možno ste už počuli výraz penny board, a nie ste si istí, čo to presne je, a ako sa líši od štandardného skateboardu. Aký je teda medzi nimi rozdiel, a ktorý si vybrať?

Kompaktné penny boardy

Penny boardy sú kompaktné, ľahké skateboardy s plastovými doskami, ktoré sa na každom konci zužujú. Názov pochádza od spoločnosti Penny, ktorá tento typ skateboardu spopularizovala, no v súčasnosti sa používa ako všeobecný termín na označenie akéhokoľvek skateboardu tohto typu bez ohľadu na výrobcu. Dosky zvyčajne na dĺžku merajú medzi 22 a 27 palcov. Môžete nájsť lacné penny boardy za približne 20 eur, zatiaľ čo dosky vyrobené spoločnosťou Penny sa môžu predávať za 100 eur alebo viac. Penny boardy sú skvelé na dochádzanie do práce alebo do školy. Jednoducho sa nosia, pretože sú dostatočne malé, aby sa zmestili do batohu. Malé deti sa môžu ľahšie naučiť jazdiť práve na mini penny boardoch ako na skateboardoch plnej veľkosti. Penny boardy sú vo všeobecnosti lacné, aj keď na trhu stále nájdete aj drahšie modely.

Ich hlavnou nevýhodou je, že vzhľadom na ich malú veľkosť je pre dospievajúcich a dospelých jazdcov ťažšie udržať rovnováhu, čo môže byť nepríjemné, ak ste v tomto koníčku nováčikom. Je tiež ťažké robiť na penny boarde triky, a neodporúčame ani pokúšať sa jazdiť na rampách.

Skateboardy sú klasika

Slovo „skateboard“ možno použiť ako zastrešujúci výraz na označenie všetkých druhov skateboardov, od kompaktných penny boardov, až po obrovské longboardy. Keď hovoríme o skateboarde, máme na mysli štandardný skateboard. Tento typ skateboardu má drevenú dosku, ktorá je zhruba obdĺžniková, ale má zaoblené konce. Zvyčajne meria na dĺžku 28 až 32 palcov. S kicktailom na oboch koncoch je jednoduchšie vyklopiť dosku do vzduchu, či jazdiť na rampách.

Toto je najbežnejší typ skateboardu, a to z dobrého dôvodu — je vysoko všestranný a vyhovuje širokej škále štýlov a aktivít. Môžete očakávať, že zaplatíte okolo 30 eur za základný kompletný skateboard, a až do 200 eur za špičkový model. Skateboardy sa dodávajú v rôznych šírkach, pričom širšie dosky sú stabilnejšie ako tie užšie, ale ťažšie sa odlepujú od zeme. To umožňuje jazdcom vybrať si dosku, ktorá vyhovuje ich štýlu alebo schopnostiam. Štandardné skateboardy môžete použiť na všetky druhy trikov. Vďaka svojej väčšej veľkosti sú skateboardy stabilnejšie ako penny boardy, a vo všeobecnosti sa na nich ľahšie učia začiatočníci.

Medzi hlavné nevýhody skateboardu patrí najmä fakt, že sú väčšie a ťažšie ako penny boardy, a sú tak horšie prenosné. Ak si vyberiete dlhý a široký skateboard, musíte si dať viac práce, aby ste dosiahli vyššiu rýchlosť.

Zdroj: PR