Pavel Haas Quartet žne s novým albumom medzinárodné úspechy!

Pavel Haas Quartet vydal v apríli 2015 v Supraphone šiesty štúdiový album, obsahujúci sláčikové kvartetá Bedřicha Smetanu, č. 1 e moll „Z mého života“ a č. 2 d moll. Len niekoľko týždňov od vydania CD sa objavili nadšené reakcie recenzentov z medzinárodne uznávaných médií.

Za posledných desať rokov vydalo Pavel Haas Quartet celý rad absolútne fantastických nahrávok a teraz pridáva ďalšiu v podobe brilantného disku Smetanových sláčikových kvartet. Túto hudbu majú vo svojich srdciach a hrajú ju s ozajstnou oddanosťou a štýlom,“ uviedlo BBC Radio 3 vo svojej relácii CD Review a nahrávku odmenilo titulom Album týždňa.

PHQ2012 photo: Marco Borggreve

„Už sa z toho stáva pomaly zvyk. Pavel Haas Quartet nahrá album, kritici omdlievajú a siahajú do krabice so superlatívmi schovanými na najvrchnejšej polici, aby sa vyhli preháňaniu. Výsledok? Album skončí ako Doska mesiaca a horúci kandidát na Gramophone Award,“ napísala Harriet Smithová do májového čísla prestížneho britského hudobného periodika Gramophone a svoju nadšenú recenziu uzatvára slovami: Toto je CD, ktoré robí z recenzovania nahrávok tú najkrajšiu prácu na svete.

Prvé úspechy novej nahrávky korunuje umiestnenie na tretej priečke v oficiálnom britskom albumovom rebríčku (Official UK Charts) venovanom klasike. Na túto pozíciu sa album dostal hneď po prvom týždni od vydania. Za zmienku stojí, že v rebríčku obchodov, ktoré sa špecializujú na klasiku, sa nahrávka ocitla na prvom mieste.

https://www.youtube.com/watch?v=daHu4cy4NDM

Pavel Haas Quartet stihol tento rok už dvakrát vystúpiť v londýnskej Wigmore Hall, ale aj na koncertoch v Španielsku, Francúzsku, Dánsku a v Austrálii. Zároveň stihlo naplniť svoju úlohu rezidenčného súboru na festivale Bodenseefestival, kde v mestách Fridrichshafen, Konstanz, Lindau odohralo celkovo dvanásť koncertov s veľkým podielom českej hudby.

PAVEL HAAS QUARTET – AKTUÁLNE KONCERTY
16. 6. – Soul (KR)
15. 7. – Záhreb (HR)
19. 7. – 20. 7. – Verbier (CH)

Podrobnosti ku koncertom nájdete tu: https://www.pavelhaasquartet.com/koncerty/

Pavel Haas Quartet bol založený v roku 2002 a nesie meno českého skladateľa prvej polovice 20. storočia Pavla Haase (1899-1944). Od roku 2004 kvarteto získalo mnoho prestížnych ocenení, medzi ktoré patrí, okrem iného, víťazstvo v Medzinárodnej hudobnej súťaži Pražská jar, Chamber Choice BBC Music Magazine, MIDEM Classical Award a trikrát i „Oscar klasickej hudby“ Gramophone Awards. Kvarteto hrá v zložení Veronika Jarůšková – husle, Marek Zwiebel – husle, Pavel Nikl – viola, Peter Jarůšek violončelo.

COVER_CD_PHQ_2015

Zdroj:: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015