Patroni Mantinelů demokracie pokřtili nový kalendář.

Rekonstrukce státu představila fotografický kalendář na rok 2020 s portréty patronů projektu Mantinely demokracie. Výzvu na ochranu demokracie podpořily známé osobnosti jako modelka Taťána Gregor Brzobohatá, textař Michal Horáček, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo filosof Jan Sokol. Kalendář vychází v limitované edici. Získat ho může ten, kdo v prosinci nebo v lednu podpoří aktivity Rekonstrukce státu finančním darem.

Rekonstrukce státu vybídla už v lednu 2018 politiky, aby vládli odpovědně, a nepřekračovali pomyslné Mantinely demokracie. Výzvu letos podpořilo mnoho známých osobností. Třináct z nich najdete i v novém kalendáři Mantinely demokracie 2020. „Jsme rádi za podporu, kterou významné osobnosti z různých oborů věnovaly našemu projektu. Hlídáme konkrétní hrozby pro demokracii, máme týmy expertů, které hrozby vyhodnocují, a snažíme se na ně včas upozornit,” uvedl Josef Karlický, vedoucí týmu Rekonstrukce státu. 

Kalendář vychází v limitované edici a je určen zejména pro podporovatele projektu Rekonstrukce státu. Získat ho může každý, kdo v prosinci a v lednu podpoří aktivity Rekonstrukce státu peněžním darem v hodnotě alespoň 500 Kč. Více o darech a možnosti získat kalendář tady: www.rekonstrukcestatu.cz/kalendar

V kalendáři najdete černobílé portréty operní divy Dagmar Peckové, filosofa Jana Sokola, modelky Taťány Gregor-Brzobohaté, architekta Osamu Okamury, textaře Michala Horáčka, herečky Petry Nesvačilové, cestovatele Dana Přibáně, moderátorky Ester Janečkové, olympionika Vavřince Hradilka, redaktorky Nory Fridrichové, muzikanta Kuby Ryby (Rybičky48), DJ Mike Trafika (PSH) a zpěvačky Tonyi Graves. Autorem portrétů je fotograf Goran Tačevski.

Pomohli jsme zachránit právo na informace a postavili se za nezávislost justice

Společně s občany, experty a našimi patrony hlídáme, zda mocní nepřekračují hranice svých pravomocí – a to v jednotlivých oblastech jako je svoboda médií, nezávislost justice, občanská práva, postavení opozice a další. „Monitorujeme kroky politiků, které by mohly demokracii v důsledku ohrozit. Nejvýrazněji jsme zatím reagovali na ohrožení nezávislosti justice,” shrnul aktivity výzvy Josef Karlický z Rekonstrukce státu. 

Zabránili jsme drastickému omezení přístupu občanů k informacím ze státní správy. Vyzvali jsme poslance, aby zajistili větší nezávislost žalobců na vládě. Zákonodárci pak skutečně navrhli vlastní novelu zákona o státním zastupitelství. 

Zabývali jsme se také nátlakem premiéra na odstoupení šéfa GIBS a upozornili jsme na to, že poslanci bezdůvodně odkládají hlasování o výročních zprávách České televize. Vždy jsme informovali veřejnost a vysvětlovali, co konkrétně bylo na postupu politiků v rozporu se zásadami odpovědného vládnutí. 

„Do budoucna chceme rozšířit naše expertní zázemí a věnovat se i dalším oblastem jako je bezpečnost, transparentní přijímání zákonů, férová volební soutěž nebo základní lidská práva,” dodal Josef Karlický

Rekonstrukce státu je platforma občanů, kteří prosazují do českých zákonů účinná protikorupční opatření zformulovaná odborníky. Jejím cílem jsou lepší zákony proti zneužívání moci a plýtvání s veřejnými penězi. Rekonstrukci státu založila v roce 2013 dvacítka nevládních organizací z iniciativy organizace Frank Bold. Členy Rekonstrukce státu jsou kromě Frank Bold také Oživení, Otevřená společnost, EconLab, Hlídač státu a další.

Zdroj: TS